Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει νέα δόση χρηματοδότησης τους επόμενους μήνες, επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, αναφέρει το CNBC, σχετικά με τα κέρδη των ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα κάποια ελάφρυνση χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Μεταξύ των συμφωνημένων είναι πως η Ελλάδα θα λάβει τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων (SMP-ANFA). Αυτά τα κέρδη θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να επενδύσει στην οικονομία της, σημειώνει το CNBC. Ευρωπαίοι παρακολουθούν τι εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές μπορεί να μην εγκρίνουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν η Ελλάδα ξεστρατίσει από το προτεινόμενο «μονοπάτι», σημειώνεται ακόμη.
«Είναι πίσω στο πρόγραμμα σχετικά με αυτά που πρέπει να κάνουν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC. Τον Μάρτιο θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup για το αν θα πάρουν την πρώτη δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση συνδέεται με τη δεύτερη έκθεση. Οπότε αν είναι τόσο πίσω στα μάτια του Eurogroup, αυτό δεν θα γίνει τον Μάρτιο», συμπλήρωσε.
Στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση, τον Νοέμβριο, σημειωνόταν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε 16 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που υπήρχε η δέσμευση να γίνουν έως τα τέλη του 2018. Αυτές οι καθυστερήσεις αφορούν τα ληξιπρόθεσμα και τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων. Ζητήματα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να δημοσιεύσουν τη δεύτερη έκθεσή τους, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Αυτή η έκθεση θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πρέπει να αποφασίσουν στο Eurogroup του Μαρτίου αν θα εγκρίνουν τη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη από δύο ισόποσες δόσεις που η Αθήνα θα λάβει έως το 2022. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στο CNBC ότι τα τεχνικά κλιμάκια ήταν στην Αθήνα στις 21-25 Ιανουαρίου και κατά κύριο λόγο αξιολόγησαν τη δημοσιονομική κατάσταση μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019.
«Η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών SMP-ANFA είναι ζήτημα του Eurogroup και εξαρτάται από τις θετικές εκθέσεις υπό το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιθανό να εγκρίνει η Ελλάδα όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν από τον Μάρτιο, αλλά «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου