Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

«Καμπανάκι» από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον τουρισμό στην Ελλάδα. («ΟΡΑΤΌΤΗΣ ΜΗΔΈΝ»…)

του Οικονομολόγου, Παναγιώτη Κ. Μυλωνά.
Την «Έλλειψη Τουριστικής Διακυβέρνησης», καθώς και την «Έλλειψη Στρατηγικής Συνεργασίας», μεταξύ των τοπικών και των εθνικών Αρχών, στη λειτουργία του τουρισμού στην Ελλάδα, διαπιστώνει, σε ειδική Έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε..

Τι αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Με βάση την πρόσφατη «Έκθεση«, του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (της Επιτροπής Μεταφορών, την οποία συνόδευε κι η ειδική μελέτη, του «Τμήματος για τη Διαρθρωτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής»), της «Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών» (TRAN Committee)}, της 17ης Ιανουαρίου, διαπιστώνεται -με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Νησί της Σαντορίνης- ότι: σημαντικές περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας, εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους, από τις αρνητικές εκείνες συνέπειες, οι οποίες οφείλονται: στον κορεσμό των αφίξεων τουριστών και υπερβαλλόντων τουριστικών ροών, στις τοπικές κοινωνίες συγκεκριμένων περιφερειών της χώρας μας.
Στην Ελλάδα -όπως αναφέρει η σχετική μελέτη- εκτός της Σαντορίνης, σε μεγάλους σχετικούς κινδύνους, εκτίθενται, κυρίως, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Οι περιφέρειες αυτές, βρίσκονται ανάμεσα στις 15 προβληματικές περιφέρειες της Ε.Ε., όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη.
Οι προβληματισμοί για το  μέλλον του τουρισμού
Ως συνέπεια των παραπάνω, αναστοχάζεται κανείς, αναλογιζόμενος τα οξυμένα προβλήματα που ζήσαμε και στη Ζάκυνθο. Προβλήματα, απ’ τη χείριστη διαχείριση των απορριμμάτων, τη ρύπανση των ακτών μας, την έξαρση των πυρκαγιών στα -μπαζωμένα με σκουπίδια- δάση του Νησιού μας, αλλά ακόμα και το πανελλήνιο ρεκόρ των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, που μαρτυρά και καταδεικνύει, τους εγκυμονούντες τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία στο Νησί.
Αναλογίζεται ο καθένας, σχετικά, εκεί, για το τεράστιο μέγεθος της απουσίας -όχι μόνο της κοινής πολιτικής σκέψης- μα, ακόμα, κι αυτού του «ενστίκτου της αυτοσυντήρησης«, που διαφαίνεται πως απουσιάζει εντελώς, από τους Τοπικούς Άρχοντες και τους Πολιτικούς μας Ηγέτες!
Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν, ακόμα κι αν τα δεινά αυτά, δεν γίνονται μαθήματα. Μα ούτε καν καταμετρούνται, απλώς. Ώστε, να μην μπορείς να προσπεράσεις και την απορία των Λατίνων, στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν έλεγαν, με πολύ περίσκεψη: «Πώς να διοικήσει κανείς μια χώρα, αν δεν μπορεί να την μετρήσει;«. Ωστόσο, αν: «Διοικώ, εστί προβλέπω»! Τότε, τί πρόκαμαν να δουν οι «θεόστραβοι», επαγγελματίες «Τυφλοί Ζακύνθου«;
Αυτοί, ακριβώς, οι πολιτικάντηδες και επιτηδευματίες, στη διανομή των «επιδομάτων τυφλότητας«; Έτσι είναι που σου ‘ρχεται να αναφωνήσεις -με μια ανήκουστη κραυγή- και εσύ: ΌΧΙ_ΆΛΛΟ_ΚΆΡΒΟΥΝΟ !!!
(Το: «Όχι άλλο κάρβουνο«, είναι η «εμβληματικότερη» φράση – κραυγή, της ελληνικής ταινίας: ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ.)!!!
Η μυωπική θεώρηση, λοιπόν, στον προβληματισμό μας, για την τουριστική ανάπτυξη στο Νησί της Ζακύνθου και όχι μόνο, φαίνεται να εξαντλείται πάντα & μόνο:
Στις έγκαιρες «προκρατήσεις»,
Στο ιδανικό τουριστικό «Servise» &
Στη συμμετοχή του Δήμου και των φορέων του τουρισμού (με τις 5 «Ενώσεις Ξενοδόχων στο Νησί μας), σε «Διεθνείς Εκθέσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος, στην αποκλειστική θεματική ενότητα του: «Ήλιος και Θάλασσα». Και έχει ήδη ξεπεράσει όλες τις αντοχές ως κι αυτού του οικοσυστήματος, στο Νησί!!! Είναι η συνταγή που θα μας οδηγήσει -και μάλιστα, από τους δρόμους, τους στρωμένους με τα «ρόδα» των καλών προθέσεων- κατευθείαν στην κόλαση και την ολοσχερή καταστροφή όλων μας, μόλις απ’ αύριο κιόλας…
Το: «ΌΧΙ ΆΛΛΟ ΚΆΡΒΟΥΝΟ», μεταφράζεται, αβίαστα και κατηγορηματικά, σε: ΌΧΙ ΆΛΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ ΣΤΗ ΖΆΚΥΝΘΟ!!!
*Γιατί, με την εκρηκτική διόγκωση των προβλημάτων, στη Ζάκυνθο, όπως αυτών, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, απ’ την μη ύπαρξη του επαρκούς αποχετευτικού δικτύου, λόγω των παράπλευρων ζημιών και των πληγών, που επέφερε στο Νησί μας, το φαινόμενο της τουριστικής του υπερανάπτυξης, είχα συμμετάσχει κι εγώ στο σχετικό προβληματισμό των συμπατριωτών μου, σε άλλη ανάρτηση, με το ακόλουθο σχόλιό μου:
«… Τα δύσοσμα λύματα, τα οποία μας στέρησαν & φέτος και τις 18 «Γαλάζιες Σημαίες», στη Ζάκυνθο, δεν είναι πάντα αόρατα. ΑΌΡΑΤΑ -στη Γαλέρα του Zante & της TUI- είναι: τα 2/3 των εργαζομένων της & τα 2/3 των κλινών της. (Μόνο τα λύματα & απορρίμματα των οποίων, είναι ΟΡΑΤΆ)»!
Συμπέρασμα
** Πρώτο βήμα προς αποκατάσταση των βλαβών, πριν αυτές γίνουν μη ανατάξιμες και θανατερές, είναι:
Άμεση και χωρίς εξαιρέσεις, εκπτώσεις ή & επιείκειες, επιβολή της νομιμότητας παντού…
Κοινωνική διαβούλευση, για την συμφωνία ενός εκτεταμένου αναπτυξιακού σχεδίου, που ΔΕΝ θα κοιτάει τον τουρισμό υπό την αποικιακή αντίληψη της μονοκαλλιέργειάς του…
Που θα εκτιμά το βαθμό του κορεσμού της επέκτασης, αλλά και της δημιουργίας νέων Ξενοδοχείων στο Νησί. Και θα απαγορεύσει την περαιτέρω επέκτασή τους, που διογκώνουν ως και τα προβλήματα του φαινομένου του «υπερτουρισμού«. (Ή αντιστοιχία του ζητήματος, συνοψίζεται στην πανικόβλητη κραυγή, της παλιάς ελληνικής ταινίας: ΌΧΙ ΆΛΛΟ ΚΆΡΒΟΥΝΟ. Και η οποιαδήποτε περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, μόνο με την αναβάθμιση και κυρίως με την αλλαγή του θεματικού τουρισμού, εκτός του «ήλιος & θάλασσα». Επιλογή, πλέον, θεματικού τουρισμού, μόνο στα πλαίσια της επέκτασης της στενής τουριστικής περιόδου. Και μόνο αυτή θα γίνεται νοητή στο εξής…).
Που, η διαβάθμιση του 5άστερου, δεν θα περιορίζεται μόνο εντός του ξενοδοχείου, αλλά θα επεκτείνεται σε όλες τις υποδομές του νησιού μας.
Που, η οποιαδήποτε ανάπτυξη, πρέπει να είναι ισορροπημένη και να αγκαλιάζει όλες τις τάξεις και στρώματα του πληθυσμού..
Και που, τα προκύπτοντα βάρη, θα αναλαμβάνονται με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο. (Π.χ.: Δεν μπορεί, οι εισοδεύοντες το 80% και πλέον του τοπικού ΑΕΠ & οι οποίοι παράγουν -και αντίστοιχο ποσοστό απορριμμάτων- να μήν αναλάβουν και αντίστοιχο ποσοστό των βαρών, του κόστους διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που τους αναλογούν -το οποίο κι εγώ το εκτιμώ σε μονοψήφιο ποσοστό- τώρα, που, το υφιστάμενο καθεστώς, μοιάζει με το: «βόηθα με φτωχέ, να μην σου μοιάσω«-κ.λπ.)…»….
________________________________
Υ/Γ.: (1) Από την μεταφορά, αποσπάσματος διαλόγου μου, σχετικού με το θέμα, με τοπικό παράγοντα και πολιτευτή στο Νησί. Όπου, σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο, είπα στο συνομιλητή μου και τα εξής:
«Αγαπητέ, Ντένη Μαλαπέτσα.
Δεν έχει κανένα μέλλον, η συνέχιση του ίδιου τουριστικού μοντέλου. Πρέπει να στραφούμε -επειγόντως- στο –προεπιλεγμένα- κατάλληλο θεματικό τουρισμό, τον οποίο θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, ύστερα από συγκεκριμένη ειδική προπαρασκευαστική προετοιμασία. Τέτοιο τουριστικό μοντέλο, που να επιτρέπει τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και την αποδοτικότερη οικονομική λειτουργία του τουρισμού, λόγω των οικονομιών κλίμακας που θα επιφέρει στη δραστηριοποίησή του όλο το χρόνο. Καθώς και της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
Με στόχο, τον μέχρι & το 12μηνο, ποιοτικό τουρισμό!!!
Αλλά αυτό, θέλει άλλες εξειδικευμένες επενδύσεις, σε υποδομές και προσωπικό. Ζητήματα, για τα οποία, όλοι οι τοπικοί παράγοντες, «αγρόν ηγόραζον»…
Προσωπικά. Με δυο «ανοιχτές μου επιστολές», τον Σεμπτέμβρη του 2014, είχα προτείνει, προς τους νέους -τότε- Τοπικούς μας Άρχοντες, αλλά και τους άλλους φορείς (όπως: «Ενώσεις Ξενοδόχων», Επιμελητήριο κ.λπ.), τη σύσταση και λειτουργία, μιας ειδικής «Σ.Δ.Ι.Τ.» στο Νησί μας. Με την αξιοποίηση και των κτηριακών εγκαταστάσεων & του παλιού Νοσοκομείου. Κι αυτά, για την υποστήριξη και την λειτουργία «Ιατρικού Τουρισμού Νεφροπαθών» στην Ζάκυνθο. Παραθέτοντας, μάλιστα εκεί, πολλά πληροφοριακά και τεχνικά στοιχεία και άλλα χαρακτηριστικά, που ήταν ικανά να θεμελιώσουν και την απαιτούμενη ειδική μελέτη λειτουργίας ενός τέτοιου τουριστικού μοντέλου, από τη γνώση και εμπειρία που είχα αποκτήσει, μετά απ’ την επιτυχημένη & βραβευμένη εμπλοκή μου -με κρατικό βραβείο και χρηματικό έπαθλο- στην Επιτροπή της Εθνικής Προμήθειας, Φίλτρων Αιμοκάθαρσης, τα έτη, 1993 – 1994…»!!!
_________________________________
Υ/Γ.: (2). Σε συνέχεια σχετικής απάντησης, του προαναφερόμενου τοπικού παράγοντα, που συμφωνώντας απόλυτα μαζί μου, μου διατύπωσε την επιφύλαξή του, για την παγίδευση των ξενοδόχων του Νησιού μας, απ’ τα μακροχρόνια συμβόλαια με χαμηλές τιμές, που αποσπούν οι μεγάλοι Tours Operators, έναντι της συγχρηματοδότησης των τουριστικών εγκαταστάσεων που συμμετέχουν. Η δική μου ανταπάντηση εκεί, είχε ως εξής:
«Ντένης Μαλαπέτσας Έχω κάνει δυο αναφορές – καταγγελίες μου, προς την «Επιτροπή Ανταγωνισμού», το 2015 & 2016. Με τις οποίες παρουσίαζα τα δεδομένα της ληστρικής εκμετάλλευσης των εσόδων του ελληνικού τουρισμού, κυρίως απ’ την Γερμανική TUI.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι: η Πορτογαλία, με 20 εκατομμύρια τουρίστες το 2017, είχε τουριστικά έσοδα 17,2 δις ευρώ. Ενώ η χώρα μας, με 32 εκατομμύρια τουρίστες το ίδιο χρόνο, είχαμε μόλις 14,3 δις ευρώ έσοδα απ’ τον τουρισμό. Τα στοιχεία αυτά είναι από εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο τουρισμό, απ’ την «Παγκόσμια Τράπεζα». Και υπάρχουν οι διαφοροποιημένες αυτές τιμές του τουριστικού προϊόντος, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, γιατί εμείς: είτε είμαστε μπόσικοι, είτε, τις νόμιμες άμυνες μας, απέναντι σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές (όπως κι αυτές της TUI, που δραστηριοποιείται, επίσης, στην Πορτογαλία), τις θεωρούμε, άλλοτε ανεκτές, κι άλλοτε δύσκολες…
Και εμείς, εδώ, αδρανούμε εγκληματικά, για τα νόμιμα. Ενώ, θεωρούμε, εντελώς νόμιμη και φυσιολογική, την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, με τις πολυετείς συμβάσεις, των πολύ χαμηλών τιμών, που έχουν φτάσει την πλειονότητα των ξενοδοχείων μας στην υπερχρέωση, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα και παρά την κρίση των άλλων κλάδων και τομέων της χώρας μας, όλα αυτά τα χρόνια. Οι πρακτικές όμως αυτές, των ανομολόγητων αντιπαροχών, με τις χαμηλές τιμές του τουριστικού μας προϊόντος υποκρύπτουν κι άλλες αθέμιτες συναλλαγές, υπόγειων χρηματοδοτήσεων, των επενδύσεων επέκτασης και δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι οποίες υπονομεύουν πάντα, τόσο τον υγιή ανταγωνισμό και την νομιμότητα, όσο και τις τιμές και τη διαπραγμάτευσή τους… Τις οποίες καθιστούν, ως το: «πιο σύντομο ανέκδοτο» του: «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»..»!
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.