Σκληραίνει η στάση της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα. Ο πόλεμος προς τους Έλληνες πλέον είναι εμφανής.
Ο ξαφνικός ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο Εντι Ράμα τα Χριστούγεννα αποπνέει εθνικισμό και ανθελληνισμό, ενώ πρώτη φορά γίνονται υπουργοί Κοσοβάροι που διατηρούν στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία.
Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη
Νίκο Σταυρουλάκη
Στα δύο «αφεντικά» της σημερινής Αλβανίας, τον επιχειρηματία κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερνογάν, ξεπληρώνει γραμμάτια ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ξαφνικά τα Χριστούγεννα (28/12/2018) στο Εθνικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το νέο κυβερνητικό «μείγμα» στην Αλβανία αποπνέει εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό, καθώς ο Εντι Ράμα στο νέο σχήμα αναβάθμισε την παρουσία Κοσοβάρων στελεχών, «παιδιών» του Τζ. Σόρος, στο υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή (πρώτη φορά μετά τη δωσίλογη κυβέρνηση των Τιράνων την περίοδο του Β’ Π.Π.) Κοσοβάρων λειτουργών σε επίπεδο υπουργού. Το κυβερνητικό σχήμα αποπνέει και έντονο ανθελληνισμό, καθώς έγιναν υπουργοί στελέχη εμπλεκόμενα με την προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης και εθνοκάθαρσης του ελληνικού στοιχείου στη Βόρειο Ηπειρο, ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας.
Ταυτόχρονα, με την αποκαθήλωση συγκεκριμένων «σεσημασμένων» κυβερνητικών στελεχών (που «δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε», όπως ανέφερε ο Ράμα στο συνέδριο), ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχειρεί να αναδείξει το άλλοθι της δήθεν «καταπολέμησης της διαφθοράς» στη χώρα, απομακρύνοντας τα «ξεφωνημένα» και φθαρμένα κυβερνητικά πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί ανοιχτά και από πολλές πλευρές για ευθεία ανάμειξη στις συμμορίες του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος. Ο Ράμα προσπαθεί να ξεπλύνει τη δυσφημία της κυβέρνησής του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον με «καθαρά» πρόσωπα, λόγω της προκλητικής εμπλοκής τους στα διεφθαρμένα κυκλώματα της αλβανικής εξουσίας, λίγο πριν από την άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην περιοχή.
Τα πέντε παραπάνω στοιχεία -εκτιμούν κύκλοι στην Αθήνα- δίνουν το «στίγμα» της νέας, ανασχηματισμένης κυβερνητικής «λύσης» στην Αλβανία, η οποία ωστόσο θα υποχρεωθεί οσονούπω να γευτεί το πικρό ποτήρι της ευρωπαϊκής απόρριψης, αφού τον επόμενο Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η ανθρωπογεωγραφία των νέων προσώπων της κυβέρνησης Ράμα τεκμηριώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις:
■ Λιντίτα Νικόλα (Lindita Nikollës), πρ. υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού. Αντικαταστάθηκε από την Μπέσα Σαχίνι (Besa Shahini), Κοσοβάρα εθνικίστρια από την Πρίστινα, με ευρωπαϊκό περιτύλιγμα, λόγω και των σπουδών της στα πανεπιστήμια του Σόρος στην Ουγγαρία. Είναι πρώην στέλεχος του ακραίου εθνικιστικού κόμματος «Αυτοδιάθεση» (Vetëvendosje) του Αλμπίν Κούρτι και πλέον αναλαμβάνει την καθοδήγηση της νεολαίας στα νέα μεγαλοϊδεατικά αλβανικά «ιδεώδη».
■ Αρμπέν Αχμέταϊ (Arben Ahmetaj), πρ. υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Αντικαταστάθηκε από την Ανίλα Ντενάι (Anila Denaj).
■ Ντιτμίρ Μπουσάτι (Ditmir Bushatit), πρ. υπουργός Εξωτερικών. Ο τέως (γκιουλενιστής) ΥΠΕΞ προσπάθησε να επενδύσει στην ελληνοαλβανική προσέγγιση, γεγονός που εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως όταν έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν «λύσεις» στην οριοθέτηση των ΑΟΖ με τον Ν. Κοτζιά. Ο Ερντογάν είχε ζητήσει την αποπομπή του από την κυβέρνηση, γεγονός που επισημοποιήθηκε στη «μυστική» συνάντηση Ερντογάν – Ράμα στην Κωνσταντινούπολη, την ημέρα της κηδείας του δολοφονημένου από τους «επιλέκτους» του Ράμα Ελληνα ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα. Αντικαταστάθηκε από τον Τζέντι Τσάκα (Genti Caka), σκληροπυρηνικό Κοσοβάρο, πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΞ. Ο Τσάκα ανελίχθηκε ταχύτατα στην πολιτική ιεραρχία του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού πέρυσι πήρε προαγωγή, από σύμβουλος του Ράμα σε αναπληρωτή υπουργό (στις 7/6/2018) και ύστερα από λίγες μέρες (1/7/2018) ανέλαβε επικεφαλής της αλβανικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Εχει σπουδάσει στο Κόσοβο και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Σόρος στην Ουγγαρία.
■ Μιρέλα Κουμπάρο (Mirela Kumbaros), πρ. υπουργός Πολιτισμού. Αντικαταστάθηκε από την Ελβα Μαργαρίτη (Elva Margariti).
■ Νταμιάν Γκικνούρη (Damian Gjiknurit), πρ. υπουργός Ενέργειας και Υποδομών. Με καταγωγή από χωριό της Χειμάρρας, άνθρωπος του Ερντογάν και έμπιστος του Ράμα. Αντικαταστάθηκε από την Μπελίντα Μπαλούκου (Belinda Balluku), έμπιστη του Ράμα, πρώην γενική διευθύντρια της αλβανικής ΥΠΑ, υπέρμαχος της τουρκικής ηγεμονικής παρουσίας στην Αλβανία. Εχει εκφραστεί υπέρ της εδραίωσης του τουρκικού ελέγχου στη χώρα και υποστήριξε τη διείσδυση του τουρκικού αερομεταφορέα (Turkish Airlines) στον έλεγχο της αλβανικής αεροπλοΐας (Air Albania) και του αεροδρομίου των Τιράνων από τουρκικά συμφέροντα.
■ Νίκο Πελέση (Niko Peleshit), πρ. υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, από την Κορυτσά, υποτακτικός του Ράμα. Αντικαταστάθηκε από τον ανθέλληνα πρώην υπουργό Μπλέντι Τσούτσι (Blendi Cuci), αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μεταρρύθμισης, που είχε μείνει εκτός κυβέρνησης στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Θεωρείται υπεύθυνος για τον βίαιο εποικισμό της Χειμάρρας από Βορειοαλβανούς και Κοσοβάρους ξενόφερτους, ενώ προώθησε την ενσωμάτωση της περιοχής του Βρανίστ (πίσω από τα Ακροκεραύνια Ορη), με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των ελληνικών περιοχών. Δεξί χέρι του Ράμα, είναι παντρεμένος με την Ντελίνα Φίτσο, πρώην σύντροφο επί έξι χρόνια του Αλβανού πρωθυπουργού! Η Ντελίνα Φίτσο είναι επίσης στέλεχος του ιδρύματος του Τζ. Σόρος «Civil Society», με αρμοδιότητα στα Βαλκάνια.
■ Σονίλα Κιάτο (Sonila Qatos), πρ. υπουργός Προστασίας της Επιχειρηματικότητας. Αντικαταστάθηκε από τον Εντουαρτ Σάλσι (Eduard Shalsi), πρώην αντιδήμαρχο Τιράνων, με δήμαρχο τον Ράμα.
Αλλαγή έγινε και στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Η Σενίντα Μέσι αντικαταστάθηκε από τον Εριόν Μπράτσε, βουλευτή και στέλεχος του Σ.Κ. Ανακοινώθηκε επίσης η επαναλειτουργία του υπουργείου αρμόδιου για τις σχέσεις κυβέρνησης – Κοινοβούλιου, με υπουργό την Ελίσα Σπυροπάλη από το Φιέρι.
Αλλαγή έγινε και στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Η Σενίντα Μέσι αντικαταστάθηκε από τον Εριόν Μπράτσε, βουλευτή και στέλεχος του Σ.Κ. Ανακοινώθηκε επίσης η επαναλειτουργία του υπουργείου αρμόδιου για τις σχέσεις κυβέρνησης – Κοινοβούλιου, με υπουργό την Ελίσα Σπυροπάλη από το Φιέρι.
Να σημειωθεί ότι τα ελληνόηχα επώνυμα, που μαρτυρούν ελληνική καταγωγή, πολλών κυβερνητικών στελεχών δεν υποδηλώνουν κάποια, έστω συναισθηματική, σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Για παράδειγμα, η Ελίσα Σπυροπάλη δηλώνει δημόσια ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι ο νέος εθνικός ήρωας της Αλβανίας, «ένας σύγχρονος Σκεντέρμπεη (Καστριώτης) της χώρας»!
Γιατί μπαίνει τέλος στον διάλογο Αθήνας – Τιράνων
«Κυβέρνηση Σόρος με τις ευλογίες Ερντογάν» είναι η μεγάλη εικόνα που σχηματίζουν διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα για την κυβερνητική αλλαγή στα Τίρανα. Με τον αιφνίδιο ανασχηματισμό ο Ράμα επιχειρεί να θολώσει τα νερά στο εσωτερικό της χώρας του για την πλήρη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής του. Εκτιμάται ότι η αντικατάσταση των «κεφαλών» των κυκλωμάτων διαφθοράς στο υπουργικό συμβούλιο από «δεύτερα» στην κομματική ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στελέχη, που δίνουν λόγο απευθείας στον πρωθυπουργό, ισχυροποιεί τον Ράμα απέναντι στις σχηματισμένος κυβερνητικές «κλίκες» που υπακούν υποχρεωτικά σε εξωκυβερνητικά κέντρα με διασυνδέσεις στο τοπικό οργανωμένο έγκλημα.
Η αλλαγή δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το καλύτερο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς δεν διακρίνονται σημάδια προσέγγισης από το σημείο που τις άφησαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μπουσάτι. Εκτιμάται ότι στο πρόσφατο ξαφνικό ραντεβού του Ράμα με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη καρατομήθηκε ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι και έπεσε ουσιαστικά η αυλαία του ελληνοαλβανικού διαλόγου (για την ώρα)…
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου