Οι υποστηρικτές των κοινωνικών δικτύων και της ιδιωτικικότητας έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην αναγνώριση προσώπου ως μέσο για τον εντοπισμό και, στη συνέχεια, την επιτήρηση συγκεκριμένων ατόμων σε μεγάλα κοινά.

Ωστόσο, η αναγνώριση προσώπου λειτουργεί πολύ καλύτερα στα mugshots παρά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπου ο φωτισμός, οι γωνίες της κάμερας και τα σκοτεινά αντικείμενα δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Και όμως αυτό θα μπορούσε σύντομα να αμφισβητηθεί, χάρη στους Πορτογάλους ερευνητές που λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει άτομα χωρίς αναγνώριση προσώπου.
Ονομάζεται idtracker.ai, η προσέγγισή τους χρησιμοποιεί ένα συνελικτικό νευρικό δίκτυο (Convolutional Neural Network – CNN), μια μέθοδο βαθιάς μάθησης που μιμείται, τον τρόπο με τον οποίο οι ανθρώπινοι και άλλοι εγκέφαλοι των θηλαστικών έχουν νόημα για τον κόσμο γύρω τους. Ο φλοιός του εγκεφάλου χωρίζει το οπτικό πεδίο με τον τρόπο που ένας χάρτης χωρίζεται σε πλέγματα.
Οι κυτταρικές ομάδες στον φλοιό επικαλύπτονται στο τμήμα του οπτικού πεδίου που βλέπουν, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να παρακολουθεί αντικείμενα σε ολόκληρο το πεδίο, από το ένα πλέγμα στο επόμενο.



Τα CNN παίζουν μεγάλο ρόλο σε πολλά προγράμματα αναγνώρισης προσώπου, αλλά υπάρχει λιγότερη έρευνα σε σχέση με την εφαρμογή της τεχνικής στο βίντεο των κινούμενων αντικειμένων.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το δίκτυο θα μπορούσε να διδάξει τον εαυτό του να αναγνωρίζει τα άτομα με τις κινήσεις τους. Ήταν πάνω από 99% ακριβές, όπως αναφέρει το Defense One.
Θα μπορούσατε να το εφαρμόσετε στον άνθρωπο τόσο εύκολα; Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η τεχνική δεν βασίζεται στο είδος, άρα ναι.