Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μπορεί να θεωρεί ότι είναι ένας παγκόσμιος παίκτης, αλλά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, απορρίφθηκε εντελώς από το λεξιλόγιο της, η λέξη «δημοκρατία». Η αίγλη των προηγούμενων ετών του
Ερντογάν έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, γράφει ο Ερκάν Αρικάν.
Η στροφή
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία έγινε μια άλλη χώρα. Τα γεγονότα του Ιουλίου του 2016 και οι συνέπειές τους επισκιάζουν την έννοια της δημοκρατίας, ωθώντας την Τουρκία προς το
άγνωστο, καθιστώντας στην ουσία τη χώρα και την ηγεσία ολοένα και πιο απρόβλεπτη.
Στην αρχή φαινόταν ότι η Τουρκία ακολουθούσε πορεία πλήρους ένταξης στην ΕΕ, αργότερα έγινε ορατό το αδιέξοδο.
Προβληματικές οι σχέσεις με Βρυξέλλες
Η ΕΕ δέχθηκε με κάποια ανακούφιση την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια.
Αλλά οι κλήσεις των Βρυξελλών για απελευθέρωση συλληφθέντων πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν ανύπαρκτες στο μέγαρο του προέδρου Ερντογάν.
«Η ΕΕ πρέπει να μας δεχθεί όπως είμαστε, αλλιώς θα πάρουμε τον δικό μας δρόμο», υπενθυμίζει συνέχεια ο Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ξεκινήσει ένα δημοψήφισμα το 2019 και να σταματήσει ο ίδιος τις προενταξιακές συνομιλίες για να λάμψει στην Τουρκία ως ισχυρός άνδρας που αντιτίθεται στις Βρυξέλλες.
Μόνο εάν οι συνομιλίες για την ένταξη συνεχισθούν και ανοίξουν νέα κεφάλαια, δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, διαβεβαιώνει ο Ερντογάν.
Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει οι σχέσεις με την ΕΕ στο νέος έτος να είναι ‘παλιρροϊκές’.
Μετεωρισμοί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας
Ο πόλεμος στη Συρία θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα για την Άγκυρα το 2019.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα αυτή εισήλθε στην όγδοη χρονιά και θα συνεχισθεί. Ειδικά, τώρα, που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.
Επιπλέον, η Άγκυρα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει στροφή προς τη Ρωσία, από την οποία αγοράζει πυραύλους S-400, ή θα διατηρήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την στρατηγική σχέση της με τις ΗΠΑ, από την οποία έχει παραγγείλει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η θέση της Άγκυρας στην ενδεχόμενη επανεκλογή του Μπασάρ αλ Άσαντ, εάν η Συρία διεξάγει εκλογές το 2019.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, «όλα τα μονοπάτια περνούν από το διάλογο με τον πρόεδρο της Συρίας».
Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ
Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της και αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται.
Η πρόβλεψη για την Τουρκία είναι ότι θα συρρικνωθεί η οικονομία της κατά 0,4%. Η υποχώρηση αυτή θα επηρεάσει επίσης τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας.
Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας από το 2019
Η πρόβλεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος αναμένει αύξηση της τουρκικής οικονομίας με αύξηση από 3 ως 4% το 2019, είναι πολύ διαφορετική.
Αλλά, δεν είναι σαφές πως βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Οι περισσότεροι Τούρκοι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση των τιμών των κατοικιών και των τροφίμων.
Και αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ζουν στη γραμμή της φτώχειας, που στην Τουρκία αριθμούνται περί τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η έκτακτη κατάσταση που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε πολλούς ξένους επενδυτές εκτός της χώρας. Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι λένε ότι, ακόμη και μετά την κατάργηση του έκτακτου μέτρου, η ηγεσία της χώρας δεν βλέπει τίποτε για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Από αυτήν την άποψη, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικότερες.
Η Άγκυρα υποσχέθηκε στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το 2019 θα δείξει εάν ο Ερντογάν θα κρατήσει το λόγο του.
Συντάκτης: Ερκάν Αρικάν
Ημερ/νία πρώτης δημοσίευσης: 03.01.2019
Θέμα: Τουρκία
Πηγή: DW στα βουλγαρικά.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου