Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ.ευρω.
Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.
Η σχετική διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τις πέντε ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα. Με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του επιτοκίου καθώς και το ποσό που θ΄αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά.
Πάντως με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομολογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.
Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.
Η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%. Η σύγκριση θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να αναδειχθεί ως σημείο προόδου, αλλά το επιτόκιο είναι υψηλό.
Η έκδοση είναι σκόπιμα αρκετά προστατευμένη, αφού το ποσό που ζητάει το Δημόσιο να αντλήσει είναι σχετικά μικρό και έχει προηγηθεί μια πολύ σημαντική προεργασία. Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος του υψηλού επιτοκίου, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ έχουν επιλέξει μια πολύ δυνατή ομάδα αναδόχων της έκδοσης, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου. «Νονοί» της μικρής αυτής έκδοσης θα είναι οι επενδυτικές τράπεζες όπως η Βank of America, η Merrill Lynch, η Goldman Sachs International Bank, η HSBC, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Societe Generale CIB. Ο χρόνος της έκδοσης δεν είναι σαφής, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι και αύριο το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της δημοπρασίας και η όλη διαδικασία αναμένεται να κλείσει αύριο το μεσημέρι.
Ένα άλλο σημείο της επιμέλειας της έκδοσης πριν από τη δημοπρασία είναι και το ότι κύκλοι του Μαξίμου διέδιδαν από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι μετά τις 14 Ιανουαρίου κάθε μέρα μπορεί να είναι μέρα που θα βγούμε στις αγορές. Την ίδια μέρα, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε σε μια μέρα από το 3,25% κοντά στο 3%, όπου έμεινε μέχρι και χθες.
Βέβαιο είναι πάντως ότι, με την πρώτη αυτή έκδοση μετά τα Μνημόνια, σίγουρα η Ελλάδα δεν φτιάχνει αυτό που λέμε καμπύλη αποδόσεων που θα σηματοδοτούσε και μια συνολικότερη προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές. Τούτο διότι δεν εμφανίζει έναν τίτλο σε κάποια πιο επικίνδυνη -επιτοκιακά- αλλά κενή για τους τίτλους του Δημοσίου περίοδο, όπως για παράδειγμα η 10ετία που αποτελεί τίτλο αναφοράς για όλες τις χώρες, ή ακόμη και την 15ετία που ζητούσαν στο τέλος του 2018 μεγάλες επενδυτικές εταιρίες.
Την αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση θα λέγαμε ότι ξεκίνησε και η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου από το 4,25% κοντά στο 4,07 % από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες.
Σε ό,τι αφορά την έκδοση, αναμένεται το μέσο σταθμικό επιτόκιο να κυμανθεί κοντά στο 3,50% – 3,60% και το κουπόνι να βρίσκεται στα όρια του 3%, αρκετά χαμηλότερα από το 4,65% που είχε πετύχει η έκδοση του πενταετούς τον Ιούλιο του 2017 και πολύ χαμηλότερα από την έκδοση του Απριλίου του 2014, που είχε πετύχει επιτόκιο 4,95%.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου μάλιστα είναι, με τα χρήματα που θα αντληθούν από τη δημοπρασία, να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου