Πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον χωρών στρέφονται εναντίον του ίδιου του αμερικανικού νομίσματος!
Πέντε χώρες είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές τους αναφέρει το ρωσικό RT, κάτι που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στο γεωστρατηγικό σκηνικό.
Όπως αναφέρεται το 2018 ήταν πλήρες από εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία δύο στρατοπέδων:
Των χωρών που υποστηρίζουν τη χρήση του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα εμπορικών συναλλαγών και
αυτών που «γυρίζουν την πλάτη τους» στο αμερικανικό νόμισμα.
Οι παγκόσμιες εντάσεις και οι κυρώσεις που οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε ισχύ έχουν οδηγήσει χώρες να σκεφτούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών σε διεθνείς συναλλαγές.
Ποιες είναι αυτές οι χώρες
Κίνα
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος με μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας όπως και οι κυρώσεις εναντίον σημαντικών εμπορικών εταίρων της Κίνας έχουν οδηγήσει την Κίνα να προχωρήσει σε μέτρα που θα την αποδεσμεύσουν από την κυριαρχία του δολαρίου.
Αν και η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μεγαλοστομίες αναφορικά με το θέμα, παρ΄όλα αυτά η τράπεζα της Κίνας μειώνει συνεχώς μειώνει την εξάρτησή της από αμερικανικά ομόλογα αρχής γεννωμένης από το Μάιο του 2017.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να διεθνοποιήσει το δικό της νόμισμα το Γουάν, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα συναλλαγματικά αποθέματα του ΔΝΤ μαζί μμε το ευρώ, τη βρετανική λίρα, το ιαπωνικό γιέν και φυσικά το δολάριο.
Παράλληλα η Κίνα προωθεί μια ελεύθερη εμπορική ζώνη RCEP με 16 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και συνολικό πληθυσμό 3,4 δισ. κατοίκων.
Ινδία
Ως 6η οικονομία στον κόσμο η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς. Όπως και η Κίνα έτσι και η Ινδία επηρεάζεται αρνητικά από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά εμπορικών εταίρων.
Το Νέο Δελχί ήδη τον περασμένο χρόνο αποφάσισε να πληρώσει τη Ρωσία με ρούβλια για την προμήθεια των S-400 ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Η χώρα επίσης αποφάσισε να πληρώσει με ρουπίες για να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν.
Το Δεκέμβριο Ινδία και ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία για την ανταλλαγή των μεταξύ τους νομισμάτων σε εμπορικές συμφωνίες χωρίς την παρεμβολή τρίτου νομίσματος.
Τουρκία
Πριν από λίγο καιρό ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του για να σταματήσει την κυριαρχία του δολαρίου, μέσω μιας πολιτικής του μη-δολαρίου σε συναλλαγές με εταίρους της.
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την υπογραφή διμερών συμφωνιών με Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία για εμπορικές συμφωνίες με βάση τα εθνικά του νομίσματα.
Επίσης εξετάζει σοβαρά αντίστοιχη συμφωνία και με το Ιράν.
Η αντίδραση προέρχεται από αμερικανικές κυρώσεις λόγω του Ευαγγελιστή πάστορα οι οποίες έχουν επηρεάσει αρνητικά την τουρκική οικονομία και την τουρκική λίρα η οποία έχει χάσει σχεδόν τη μισή της αξία σε σχέση με την ισοτιμία της με το δολάριο.
Ιράν
Για το Ιράν δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αιτιολόγηση για την κατάργηση του δολαρίου στις πωλήσεις πετρελαίου. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν θέσει στο στόχαστρο την ιρανική οικονομία η οποία δοκιμάζεται σκληρά όπως και η πετρελαική της βιομηχανία, καθώς έχουν απαγορευθεί εμπορικές συμφωνίες με πολλά κράτη.
Έτσι οι κυρώσεις έχουν αναγκάσει να στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Μάλιστα με το Ιράκ υπάρχει συμφωνία για την πληρωμή το ιρακινό δηνάριο.
Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα κολοσσιαίο στρατηγικό λάθος με το να υποβαθμίζουν, μέσω των κυρώσεων το ίδιο τους το νόμισμα.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αναφερθεί ποτέ επίσημα στην απαγόρευση του δολαρίου ως μέσου των διεθνών συμφωνιών της Ρωσίας με άλλες χώρες, εντούτοις ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είχε δηλώσει νωρίτερα το 2018 ότι η χώρα του πρέπει να μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια υπέρ του ευρώ αλλά και του χρυσού.
Η Ρωσία; Έχει πάρει ήδη σημαντικά μέτρα στην από-δολαριοποίηση της οικονομίας της από το 2014 όπου και ξεκίνησαν οι αμερικανικές κυρώσεις.
Ήδη έχει ξεκινήσει εναλλακτικές μεθόδους διεθνών συναλλαγών ως αντιστάθμισα αυτές του SWIFT, της Visa και Mastercard.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου