Ξεκινάει από αύριο στα Σκόπια η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Την στιγμή που το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι πλήρως αποσταθεροποιημένο και επικρατεί αβεβαιότητα στη συγκυβέρνηση, το κλίμα στα Σκόπια δε διαφέρει ιδιαίτερα.
Με το VMRO να απέχει από τη συζήτηση καθώς δεν εγκρίνει τη συμφωνία, ο Ζάεφ και οι ελπίδες του για τις Πρέσπες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά, από τις ψήφους των 4 βουλευτών των αλβανικών κομμάτων, οι οποίοι για άλλους λόγους, έχουν ενδοιασμούς για τη συμφωνία.
Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα στο κρατίδιο είναι έντονο, καθώς η κρίσιμη συζήτηση έρχεται στη Σκοπιανή βουλή, λίγο μετά από την αποκάλυψη ότι πάνω από το 80% των πολιτών θέλει να φύγει από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, έρευνα του ινστιτούτου «Факултети.мк», μια ιστοσελίδα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Σκόπια, αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές ότι το 83,7% των Σκοπιανών δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε την χώρα ενώ οι υπόλοιποι πολίτες (8,3%) το σκέπτονται, αποτυπώνοντας έτσι την ωμή πραγματικότητα που αρνούνται να δουν κάποιοι πολιτικοί εδώ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για φοβερή αποκάλυψη, την στιγμή που ο ΓΓ ου ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ απαιτεί, ως νέος ανθύπατος της νέας Ρώμης, από Σκόπια και Αθήνα να έχουν επικυρώσει τα κοινοβούλια έως τις 15 Φεβρουαρίου την συμφωνία των Πρεσπών.
Η έρευνα έδωσε έμφαση στη μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων των Σκοπίων από τις συνθήκες στην χώρα καθώς και στην εθνοτική κόντρα με το αλβανικό στοιχείο που επικρατεί στα ΒΔ της χώρας.
Στο κλίμα αυτό λοιπόν, αύριο το μεσημέρι προγραμματίζεται να αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, αναφέρει το ΑΠΕ. Δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Πρόσφατα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80 – κάτι όμως που, σε σημαντικό βαθμό, θα εξαρτηθεί από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στη Βουλή της χώρας, σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν ψηφίσει υπέρ.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου