Τα μαθηματικά της πραγματικής οικονομίας είναι απλά και ποτέ δεν πέφτουν έξω.
του Άρη Δημόπουλου
του Άρη Δημόπουλου
Όπως ήδη εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας στο el.gr (Διαβάστε ΕΔΩ), η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10% όχι μόνο δεν κάνει καλό στα εκατομμύρια των Ελλήνων, αλλά αντιθέτως πρόκειται να έχει άσχημες «παρενέργειες».
Δίχως συνοδευτικά μέτρα, τα οποία μάλιστα θα έπρεπε να προηγούνταν της αύξησης των μισθών, το
κόστος για τις επιχειρήσεις (κυρίως τις μικρομεσαίες) στην Ελλάδα θα είναι δυσβάσταχτο.
Μοιραία, στην Ελλάδα της αριστεράς, η συνέχεια μας επιφυλάσσει ένα νέο κύμα απολύσεων και διόγκωση της μαύρης εργασίας.
Η αριστερά που δήθεν νοιάζεται για τα «δίκαια του λαού» προβαίνει σε ένα παραπλανητικό μέτρο με τις ίδιες ακριβώς συνέπειες που θα είχε μία άγρια φοροεπιδρομή.
Το όποιο κέρδος για τους εργαζόμενους θα είναι ελάχιστο, αφού σύντομα οι απολύσεις θα πολλαπλασιαστούν , μιας και κανείς δεν νοιάστηκε για εκείνους που παράγουν χρήμα: τους ελεύθερους επαγγελματίες – επιχειρηματίες.
Το μοντέλο Τραμπ
Τα προεκλογικού τύπου μέτρα της πρώτης φοράς αριστεράς μας κάνουν να στραφούμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της προεδρίας Τραμπ στις ΗΠΑ, προωθήθηκε η έννοια της μείωσης των φόρων ΠΑΝΤΟΥ (flat) με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στην μεσαία τάξη.
Ταχέως, δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανοί επιχειρηματίες που είδαν μέσα σε λίγες βδομάδες να μειώνονται οι φόροι που τους αναλογούν κατά 15% !
Παράλληλα κατά περίπου 75% , ποσοστά ρεκόρ, μειώθηκε η γραφειοκρατία σχετικά με το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, κάνοντάς το πιο απλό και προσιτό σε όλους.
Παράλληλα το φθινόπωρο του 2018 ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε νέο γύρο μειώσεων ύψους 10%, αυτή τη φορά στους φόρους εισοδήματος για την μέση αμερικανική οικογένεια.
Φυσικά τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα παραπάνω ποσοστά που ακαριαία μεταφράζονται σε κέρδη τόσο στις τσέπες των Αμερικανών επιχειρηματιών όσο και στους εργαζόμενους.
Αρκεί μόνο να συνυπολογιστεί πως τον Οκτώβριο του 2018 η αμερικανική οικονομία λόγω των μέτρων Τραμπ πέτυχε μείωση-ρεκόρ στην ανεργία.
Πιο συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε με ρυθμό 2,8% και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,7%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 1969.
Είναι ηλίου φαεινότερον πως τα φορολογικά μέτρα που κατάφερε να περάσει το 2017 ο Τραμπ έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν , αυξάνοντας τόσο των κύκλων εργασιών κάθε επιχείρησης, όσο βέβαια και την ίδια την απασχόληση, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια Αμερικάνους να εργαστούν και όχι να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας από το κράτος.
Αυτή λοιπόν είναι μία ΥΓΙΗΣ παρέμβαση στην αγορά εργασίας και στην πραγματική οικονομία γενικότερα.
Στην Ελλάδα της αριστεράς ωστόσο γίνεται ακριβώς το ανάποδο, με τους υπέρογκους να συνεχίζουν να «πνίγους» τους πάντες και το «πάρτι διορισμών» στο Δημόσιο να συνεχίζεται.
Μία πενιχρή αύξηση των μισθών όχι μόνο δεν φέρνει την «οικονομική άνοιξη», αλλά ρίχνει την ελληνική οικονομία ακόμη πιο βαθιά στον «οικονομικό χειμώνα».
(φωτο:pexels)
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου