Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ - 80 αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων

Τα αναδρομικά θα καλύπτουν κατ’ ελάχιστον διάστημα 12 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) και κατά μέγιστο όριο 3,5 έτη (Ιούνιος 2015-Δεκέμβριος 2018)

Αναδρομικά στις συντάξεις φέρνουν οι πρώτες 80 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ως το τέλος του 2018 υπέρ των συνταξιούχων και μάλιστα μέσα σε
αυτές είναι και απόφαση Εφετείου που διατάσσει τα Ταμεία (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) να επιστρέψουν ως και 27.935 ευρώ, εν προκειμένω από τις μειώσεις του νόμου 4093 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Οι 80 αποφάσεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος μέσα από επίσημα στοιχεία, που καταχωρίσθηκαν πρόσφατα στα δικαστικά μητρώα από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για επιστροφές χρημάτων σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μία ή και περισσότερες περικοπές από νόμους που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις έκρινε αντισυνταγματικές και διέταξε την ακύρωσή τους από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.
Η κυβέρνηση όμως δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε να επιβάλλει μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ως και το 2018, οδηγώντας πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους σε αιτήσεις για διακοπή των περικοπών και κυρίως για το πάγωμα της παραγραφής των ποσών που διεκδικούν πλέον με αγωγές.

Τσουνάμι…

Ηδη, στα Ταμεία καταφθάνουν μαζικά και κατά χιλιάδες τα δικόγραφα των αγωγών με προσφυγές συνταξιούχων του 2018 αλλά και του 2019. Η νέα χρονιά αναμένεται να είναι «χρονιά των αναδρομικών» που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα λάβουν οι συνταξιούχοι.
Το κλειδί για το διάστημα των επιστροφών το έχει το ΣτΕ, καθώς αναμένεται μια νέα διευκρινιστική απόφαση για το αν αυτά που είπε τον Ιούνιο του 2015 σημαίνουν επιστροφές από εκείνη την ημερομηνία και μετά, δηλαδή για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018, ή αν οδηγηθεί σε νέα κρίση, διαφορετική από την πρώτη, περιορίζοντας τα αναδρομικά για ένα έτος, δηλαδή από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016 που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συμμορφώθηκε και διέκοψε τις παράνομες μειώσεις ψηφίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου.

Ιδιο… μοτίβο

Με το νόμο αυτόν, όμως, κάθε άλλο παρά εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ γιατί επέβαλε… νέες μειώσεις αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ενώ στις παλιές συντάξεις διατήρησε τις παράνομες περικοπές όπως τις βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τον επανυπολογισμό, δε, των παλαιών συντάξεων και το διαχωρισμό ενός τμήματος ως «προσωπικής διαφοράς», η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική. Και αυτό γιατί ο επανυπολογισμός έγινε χωρίς να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις με αποτέλεσμα οι προσωπικές διαφορές μεταξύ παλιάς και νέας -επανυπολογισμένης σύνταξης να είναι μικρότερες από αυτές που θα έπρεπε να παίρνουν οι συνταξιούχοι γιατί δεν επεστράφησαν τα ποσά των αντισυνταγματικών περικοπών.
Οι παράνομες μειώσεις συνεχίζονται και το 2019, με τη διαφορά ότι αυτές είναι πλέον χρωστούμενα στις προσωπικές διαφορές. Η νέα λαθροχειρία ήρθε στο φως από τον «Ε.Τ.» και μάλιστα με τα ντοκουμέντα των νέων ενημερωτικών σημειωμάτων Ιανουαρίου 2019, που δείχνουν ότι τα νέα αναδρομικά των συνταξιούχων κρύβονται στις προσωπικές διαφορές και όχι στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό θα το διαπιστώσουν όταν αναρτηθούν τα ενημερωτικά τους με τα παλιά και τα νέα ποσά των συντάξεων, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, θα είναι έτοιμα μετά τις 22 Ιανουαρίου.
Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και είναι ίσως το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που καίει εκατομμύρια συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Από τη στιγμή που τους δικαιώνουν τα δικαστήρια με ήδη 80 εκδοθείσες αποφάσεις, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί και ο τρόπος επιστροφής των χρημάτων. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ένα σύστημα δόσεων που ανάλογα με το εύρος των αναδρομικών που θα ορίσει το ΣτΕ μπορεί να είναι από 24 έως και 60 μήνες.
Τα αναδρομικά θα καλύπτουν κατ’ ελάχιστον διάστημα 12 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) και κατά μέγιστο όριο 3,5 έτη (Ιούνιος 2015-Δεκέμβριος 2018).

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το πότε θα λυθεί νομοθετικά το ζήτημα, όσοι έχουν λαμβάνειν περισσότερα με τις αγωγές δεν θα χάνουν.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις