Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Αφράτη σουφλοτυρόπιτα με φρέσκο δυόσμο, της Μαρίας Πατσιά

Τις τυρόπιτες τις αγαπάμε πολύ στο σπίτι μας… Τις αγαπούσαμε και στο σπίτι της μαμάς μου, όταν ήμουν μικρή, άσχετα αν έτρωγα πάντα δύο μπουκιές…


Τώρα σκέφτηκα να φτιάξω μία αφράτη τυροπιτούλα που θα αρέσει και στο γιο μου και θα μπορέσει να πάρει και στο σχολείο του για το διάλλειμα . Σκέφτηκα να την αρωματίσω με φρέσκο δυόσμου που μου έσπασε η μυρωδιά του τη μύτη το πρωί που πήγα να ψωνίσω στο σούπερ μάρκετ.

Υλικά (για ένα ταψί 30Χ40 εκ)

1 πακέτο φύλλα κρούστας φρέσκα
500γρ φέτα βαρελίσια
250γρ κεφαλογραβιέρα της επιλογής σας
5 αυγά
500ml γάλα φρέσκο
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 μικρό μάτσο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Λίγη πολέντα για τη βάση του ταψιού
Σουσάμι και παπαρουνόσπορος για την επιφάνεια

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε και το μπέικιν και ξαναχτυπάμε…. αλύπητα!

Τρίβουμε σε ένα μπολ τα τυριά. Τη φέτα με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια, την κεφαλογραβιέρα στον χοντρό τρίφτη, ψιλοκόβουμε και τον δυόσμο.

Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε την πολέντα έτσι ώστε να τραβήξει τα υγρά της πίτας και να γίνει κριτσανιστή και η βάση της…
Στρώνουμε 3 φύλλα στη βάση ραντίζοντάς τα το καθένα με λίγο ελαιόλαδο..λίγο όμως….

Από πάνω από αυτά ρίχνουμε τη φέτα, μετά ξανά 2 φύλλα, και μετά την κεφαλογραβιέρα μαζί με τον δυόσμο. Το συνεχίζουμε με αυτή τη σειρά και κρατάμε 3 φύλλα για να σκεπάσουμε τη πίτα. Όλα τα φύλλα τα σουρώνουμε φυσικά…Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια (εγώ την έκοψα σε 15) ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των αυγών και περιμένουμε περίπου 15 λεπτά να το απορροφήσουν τα φύλλα. Μετά ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις