Ενα βήμα πίσω έκανε ο Ζάεφ μετά την κατακραυγή που διαδέχθηκαν οι αλυτρωτικές «κορώνες» του για τα περί ύπαρξης «Μακεδόνων του Αιγαίου»,
χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από τον αρχικό του στόχο της δημιουργίας δηλαδή, μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα.
Σε μια κίνηση τακτικισμού βαφτίζει τώρα «διασπορά» τους «Αιγαιάτες Μακεδόνες», για να φανεί ότι συμμορφώνεται κατά τις διεθνείς υποδείξεις στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα υπήρξε αλλαγή στο τελικό κείμενο της τροπολογίας που αναφερόταν σε Μακεδόνες που ζουν σε γειτονικές χώρες που περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού.
Η παραπάνω φράση καταργήθηκε και αντί για αυτήν, υπάρχει πλέον ο όρος «διασπορά», όπως προβλέπει και το ελληνικό Σύνταγμα.
«Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα», έγινε η επίμαχη φράση στην τροπολογία.
Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αλυτρωτικών δηλώσεων στις οποίες αυτοχαρακτηρίζεται «Μακεδόνας», που μιλά τα «Μακεδονικά», «ξεχνώντας» σκόπιμα το γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» που ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το νέο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ
Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε το απόγευμα και κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών στο Σύνταγμα, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες.
Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες.
Η πρώτη τροπολογία στο Σύνταγμα αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.
Η δεύτερη τροπολογία στο Σύνταγμα αφορά το προοίμιό του, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.
Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:
«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
4. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».
Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».
Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου