Κάθε εργαζόμενος, μετά τη 1 το μεσημέρι, αρχίζει να νιώθει μία ενόχληση, η οποία προέρχεται από το στομάχι. Η απάντηση σ' αυτή την ενόχληση βρίσκεται στο παραδοσιακό ταπεράκι ή στο «εύκολο» delivery;
Ταπεράκι ή φαγητό απ' έξω; Αυτό είναι το δίλημμα κάθε εργαζόμενου, ο οποίος μετά τη 1.00 το μεσημέρι αρχίζει να νιώθει το αίσθημα της πείνας να του χτυπάει την πόρτα.
Το σπιτικό φαγητό, το delivery και τα κρύα γεύματα των σούπερ μάρκετ είναι οι διαθέσιμες επιλογές του κάθε υπαλλήλου, ο οποίος επιθυμεί να «ικανοποιήσει» τη μεσημεριανή και απογευματινή πείνα του.
Η οικονομική κρίση και η εισοδηματική δυσπραγία, αναμφίβολα, έχουν μεταβάλλει σημαντικά τις ισορροπίες, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται προς τις φθηνότερες επιλογές, παραμερίζοντας ακόμη και τον παράγοντα «ποιότητα».
Τι συμφέρει όμως, έναν εργαζόμενο σήμερα; Ταπεράκι, delivery ή φαγητό από το σούπερ μάρκετ; Στο Sputnik ψάξαμε, δοκιμάσαμε, μαγειρέψαμε, φάγαμε και τελικά… βρήκαμε τις απαντήσεις.
Πέντε ημέρες… ταπεράκι από το σπίτι
Πέραν της μίνιμουμ «επαφής» με την κουζίνα, το ταπεράκι από το σπίτι προϋποθέτει όρεξη, χρόνο και μεράκι. Εφόσον, υπάρχει αυτό το τρίπτυχο, τότε το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει, τουλάχιστον από γευστικής απόψεως.
Ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μακαρόνια με κιμά (Δευτέρα), χοιρινή μπριζόλα με ρύζι (Τρίτη), αθερίνα με χόρτα (Τετάρτη), κοτόπουλο με πατάτες φούρνου (Πέμπτη) και φακές με σαρδέλες (Παρασκευή).
Πρόκειται για ένα «πρόγραμμα» εύκολο, απλό και κυρίως, με υλικά, τα οποία ο καθένας μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε σούπερ-μάρκετ. Ας δούμε όμως, και το οικονομικό ζήτημα. Δηλαδή, τι κοστίζει στην τσέπη μας:
Μακαρόνια με κιμά: 0,18 ευρώ για μακαρόνια (250 γρ), 1,50 ευρώ για κιμά (200 γρ) και 0,20 ευρώ για τη σάλτσα της τομάτας. Σύνολο: 1,88 ευρώ
Χοιρινή μπριζόλα με ρύζι: 1,85 ευρώ για μπριζόλα (250 γρ) και 0,76 ευρώ για ρύζι (250 γρ). Σύνολο: 2,61 ευρώ
Αθερίνα με χόρτα: 2,00 ευρώ για αθερίνα (500 γρ) και 0,25 ευρώ για χόρτα (250 γρ). Σύνολο: 2,25 ευρώ
Κοτόπουλο με πατάτες φούρνου: 1,80 ευρώ για κοτόπουλο (300 γρ) και 0,20 ευρώ για πατάτες (200 γρ). Σύνολο: 2,00 ευρώ
Φακές με σαρδέλα: 0,85 ευρώ για φακές (250 γρ) και 1,70 ευρώ για σαρδέλες (100 γρ). Σύνολο: 2,55 ευρώ
Το συνολικό, εβδομαδιαίο κόστος ανέρχεται σε 11,29 ευρώ. Σ' αυτό βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένες επιπλέον δαπάνες για την αγορά διάφορων καταναλωτικών αγαθών, τα οποία ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή και άλλων γευμάτων.
Πρόκειται, ενδεικτικά, για ελαιόλαδο (6,00 ευρώ/κιλό), τοματοπελτέ (0,45 ευρώ/60 γρ), αλάτι (0,70 ευρώ/500 γρ), χυμό λεμονιού (0,50 ευρώ/315 γρ), πιπέρι (0,54 ευρώ/50 γρ) και ξύδι (0,75 ευρώ/350 γρ).
Στις δαπάνες παρασκευής θα πρέπει να προσμετρήσουμε και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο απαιτείται για τον κάθε διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος (φούρνος, κατσαρόλα, τηγάνι). Για κάθε μία ώρα μαγειρέματος στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι, η κουζίνα καταναλώνει περίπου 0,27 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για μαγείρεμα στον φούρνο κυμαίνεται στα 0,45 ευρώ.
Φαγητό σαν της… μαμάς
Εάν πάλι, κάποιος δεν έχει ιδιαίτερο «δέσιμο» με την κουζίνα ή απλώς βαριέται να μαγειρέψει, για να μην πεινάσει έχει δύο επιλογές: Μαγειρεία και σούπερ μάρκετ. Ας δούμε, όμως, το κόστος αυτών των δύο επιλογών.
Υπό την προϋπόθεση της κατανάλωσης ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, ένας εργαζόμενος γραφείου θα μπορούσε να παραγγείλει από οποιοδήποτε μαγειρείο, την παρακάτω εβδομαδιαία γκάμα φαγητών:
Δευτέρα: Μακαρόνια με κιμά 5,50 ευρώ
Τρίτη: Σνίτσελ με πατάτες 6,50 ευρώ
Τετάρτη: Γίγαντες 4,50 ευρώ
Πέμπτη: Ρολό κοτόπουλο γεμιστό 6,00 ευρώ
Παρασκευή: Γεμιστά με πατάτες φούρνου 5,50 ευρώ
Το συνολικό κόστος του εν λόγω μενού ανέρχεται στα 28 ευρώ. Παρότι πρόκειται για ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό, η ποιότητα του φαγητού κρίνεται ως πάρα πολύ καλή, καθώς πρόκειται για παρασκευές που προσομοιάζουν αρκετά σε γεύση το… «φαγητό της μαμάς».
Το «φθηνό» delivery
Βέβαια, για τους «εμμονικούς» λάτρεις του delivery υπάρχει και μία πιο φθηνή επιλογή. Αυτή του σούπερ μάρκετ:
Δευτέρα: Κεφτεδάκια με πατάτες 3,98 ευρώ
Τρίτη: Γίγαντες με μπέικον 3,98 ευρώ
Τετάρτη: Φιλέτο σχάρας γαλοπούλας με ρύζι και λεμόνι 4,59 ευρώ
Πέμπτη: Μακαρονάκι χταπόδι 5,43 ευρώ
Παρασκευή: Σπετζοφάι 4,21 ευρώ
Ο εβδομαδιαίος προϋπολογισμός κυμαίνεται στα 22,19 ευρώ, με αρκετά χορταστικές μερίδες, οι οποίες ωστόσο υπολείπονται σε ποιότητα και γεύση έναντι των γευμάτων από το μαγειρείο.
Τα συμπεράσματα…
Φυσικά, όλες οι παραπάνω τιμές μπορούν να τροποποιηθούν, ανάλογα με τις γαστρονομικές επιλογές του καθενός. Ωστόσο, η δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων μέσω του σπιτικού φαγητού, αποτελεί κοινή συνισταμένη για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα διευρυμένα ωράρια εργασίας και η ανάγκη ξεκούρασης ωθεί αρκετούς στην επιλογή της μη σπιτικής μαγειρικής. Έτσι, η προσφυγή στο delivery θεωρείται για πολλούς μονόδρομος. Μία επιλογή σχετικά «ακριβούτσικη» αλλά όχι απαγορευτική.
Βέβαια, προϋπόθεση συνιστά η αποφυγή του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», δηλαδή η ανάγκη αποφυγής της καθημερινής… τεμπελιάς, καθώς εφόσον κάποιος ικανοποιεί την πείνα του μόνο μέσω delivery, όσο ποιοτικό και γευστικό κ' αν είναι, η οικονομική αιμορραγία θα καταστεί πολύ σύντομα αισθητή.
Επομένως, η λύση συνίσταται στο «παν μέτρον άριστον». Δηλαδή, στο delivery με… μέτρο. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι οποίες θα συνδυάζονται με τρία ή τέσσερα σπιτικά γεύματα, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό, προκειμένου ο εργαζόμενος και να τρέφεται ορθά, και να μην σπαταλά αδιακρίτως χρήματα, αλλά και να μην έχει μονίμως την υποχρέωση του «πρέπει να πάω σπίτι για να μαγειρέψω».
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου