Η Ρωσία έχει την τάση να αναπτύσσει οπλικά συστήματα που, τουλάχιστον στη θεωρία, έχουν τρομακτικές δυνατότητες, όπως πυραύλους cruise που
φέρουν πυρηνικές κεφαλές. και μπροούν να πυροδοτηθούν χωρίς ανθρώπινη ενέργεια ή εντολή.
Ίσως το πιο τρομακτικό οπλικό σύστημα να είναι το «Perimeter» ή «Dead Hand», το οποίο ενδέχεται να επιστρέψει και να ενσωματωθεί εκ νέου στο ρωσικό οπλοστάσιο. Πρόκειται για ένα σύστημα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου το οποίο θα μπορούσε να εκτοξεύσει αυτόματα πυραύλους, άρα χωρίς
κάποιος άνθρωπος να τους πυροδοτήσει, σε περίπτωση μιας πυρηνικής επίθεσης.
Η είδηση αυτή προέκυψε έπειτα από την ανακοίνωση της διοίκηση Trump ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη Συνθήκη Πυρηνικών μεσαίας εμβέλειας του 1987, η οποία περιόρισε τις αμερικανικές και ρωσικές αποθήκες πυραύλων μικρής και μεσαίας εμβέλειας.Ο Trump ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τη συνθήκη αναπτύσσοντας νέους, απαγορευμένους πυραύλους cruise.
H Μόσχα είναι εξοργισμένη αλλά και φοβισμένη πως η Αμερική θα αναπτύξει ξανά, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πυρηνικά στην Ευρώπη. Για λόγους γεωγραφικής εγγύτητας, η Ρωσία χρειάζεται ICBM που θα εκτοξεύονται από ρωσικό έδαφος ή από υποβρύχια, για να χτυπήσουν τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αμερικανικοί πύραυλοι μικρότερης εμβέλειας με βάση, για παράδειγμα, τη Γερμανία ή την Πολωνία, θα μπορούσαν να χτυπήσουν στην καρδιά της Ρωσίας.
Ο Βίκτορ Γέσιν, ο διοικητής των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων τη δεκαετία του 1990, σε συνέντευξή του δήλωσε αναφορικά με το σύστημα αυτό πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μέσης εμβέλειας στην Ευρώπη, η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας θεωρίας προληπτικού χτυπήματος. Στη συνέχεια προσέθεσε ότι το “Dead Hand” λειτουργεί, έχει βελτιωθεί κιόλας, αλλά σε περίπτωση που λειτουργήσει, θα έχουν απομείνει λίγοι πύραυλοι, όσοι δηλαδή θα έχουν επιβιώσει το πρώτο επιθετικό πλήγμα”.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά για την “βελτίωση” του συστήματος. Είναι γνωστό, πάντως, ότι το σύστημα “Dead Hand” λειτουργεί εκτοξεύοντας ειδικά τροποποιημένους ICBM SS-17, που μεταδίδουν ένα σήμα εκτόξευσης σε κανονικά πυρηνικά ICBM στα σιλό τους προκειμένου, αυτά με τη σειρά, τους να εκτοξευθούν προς τον στόχο.
Ο David Hoffman, συγγραφέας που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το σύστημα αυτό δήλωσε ότι ο Πρόεδρος, θα έδινε την εντολή εκτόξευσης, εάν φοβόταν ότι επίκειται πυρηνική επίθεση και έτσι οι αξιωματικοί και οι υπεύθυνοι υπηρεσίας και τα στελέχη θα πήγαιναν στα υπόγεια οχυρά τους για να εκτελέσουν την εντολή.
Σε περίπτωση όμως, που υπήρχαν σεισμικές ενδείξεις πυρηνικών πληγμάτων και χάνονταν όλες οι επικοινωνίες, τότε οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να δώσουν εντολή πυροδότησης των πυρηνικών, ενεργοποιώντας το σύστημα “Dead Hand” το οποίο μέσω των ειδικά τροποποιημένων πυραύλων του, θα μετέδιδε το σήμα και την εντολή εκτόξευσης στους κανονικούς πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι θα πραγματοποιούσαν τα πλήγματα ανταπόδοσης (δεύτερο πλήγμα).
Άρα, είναι μια λύση που βασίζεται στο φόβο. Ο φόβος ενός πρώτου χτυπήματος των ΗΠΑ που θα αποκεφαλίσει την ρωσική ηγεσία προτού να μπορέσει να δώσει την εντολή να αντιδράσει. Ο φόβος ότι ένας Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να χάσει την ψυχραιμία του για να μην δώσει την εντολή ανταπόδοσης.
Με λίγα λόγια, είναι το σύστημα που θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά πυρηνικά για να ισοπεδώσουν τους Αμερικανούς, σε περίπτωση που ο Πούτιν είναι ήδη νεκρός από το πρώτο πλήγμα ή δεν μπορεί να δώσει την εντολή πυροδότησης λόγω καταστροφής των επικοινωνιών και των υποδομών.
Υπάρχουν ενδείξεις, πως το σύστημα αυτό υπάρχει και ενδέχεται να είναι λειτουργικό. Όμως το πραγματικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι αναφέρονται πλέον σε αυτό το σύστημα δημοσίως, δημοσίως και είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχούν τους Δυτικούς κι ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Πηγή: National Interest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου