Υλικά
500 γρ. αρνί σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
1½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
6 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
250 γρ. ρεβίθια
200 γρ. φακές ψιλές
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένα
½ ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
½ φλ. τσ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
½ κ.γ. ίνες κρόκου Κοζάνης
1 κ.σ. βούτυρο (ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο)
3 κ.σ. αλεύρι
αλάτι - φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 12 ώρες. Την επόμενη μέρα, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον κρόκο (σαφράν), το τζίντζερ, το σέλινο, το μισό μαϊντανό, τον μισό κόλιανδρο και το ξυλάκι κανέλας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Βάζουμε 1½ λίτρο νερό και τα ρεβίθια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 40΄.
Προσθέτουμε τις φακές και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30΄. Εν τω μεταξύ λιώνουμε στο multi τις ντομάτες μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα από τον κόλιανδρο και το μαϊντανό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε αλάτι, 2 lt κρύο νερό και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 10΄. Μεταφέρετε ½ lt (2½ περίπου φλ. Τσαγιού ) από το ζωμό της κατσαρόλας σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά για 10΄-15΄για να δέσει η σούπα και στη σερβίρουμε, περιχύνοντας σε κάθε πιάτο με το χυμό λεμονιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.