Τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη A400M πραγματοποιούν πτήσεις στη Βενεζουέλα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες φορτώνουν ακατέργαστο χρυσό από τα παράνομα και νόμιμα χρυσορυχεία της Βενεζουέλας με προορισμό την Τουρκία.
Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος
Εκεί γίνεται η επεξεργασία του με αντάλλαγμα τουρκικές επενδύσεις στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής.
Μέρος όμως του Χρυσού αυτού προσφέρεται στο Ιράν προκειμένου το τελευταίο να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο αυτό το τρίγωνο συνεργασίας ενώ ο Ερτνογάν αρνείται τα πάντα.
Όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο προκαλούσε το κοινό αίσθημα και σωρεία διαμαρτυριών στη χώρα του για το λουκούλλειο γεύμα του στο Salt Bae’s της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνοντας τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας επάνω του, ίσως δεν το έκανε τυχαία.
Η επίσκεψή του στην Τουρκία και στο ρεστοράν πολυτελείας επισκίασε όλες τις άλλες συμφωνίες που έκανε με την Τουρκία μια εκ των οποίων φαίνεται πως ήταν στρατηγικής σημασίας: Πώληση χρυσού στην Τουρκία έναντι τουρκικών επενδύσεων στην πετρελαιοβιομηχανία στη χώρα αλλά και ανταλλαγή με είδη τροφίμων για τη δοκιμαζόμενη από πείνα χώρα του.
Ταυτόχρονα όμως συμπλήρωνε και την τρίτη κορυφή του τριγώνου Τουρκίας-Ιράν-Βενεζουέλας με διακίνηση χρυσού μεταξύ των τριών αυτών χωρών αψηφώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.
Το A400M της τουρκικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/11/2018) στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας Σιμόν Μπολιβάρ πολλοί υποστηρίζουν πως γνωρίζουν για ποιο λόγο ήταν εκεί.
«Πριν 78 λεπτά ένα Α400Μ της τουρκικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο Maiquetia. Πρόκειται να πάλι να μεταφέρουν χρυσό και η επίσκεψη του Ερντογάν αναμένεται για τη Δευτέρα. Ο Νίκολας Μαδούρο εξακολουθεί να κλέβει το χρυσό της Βενεζουέλας και να τον πουλά στην Τουρκία», αναφέρει το σχετικό tweet.
Τουρκικά προϊόντα κυρίως ζυμαρικά, ρύζι και καλαμποκάλευρο κατακλύζουν την αγορά της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα ακατέργαστο χρυσό και τουρκικές επενδύσεις. Επενδύσεις τις οποίες θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Ερντογάν στην συνάντησή του με τον Μαδούρο στο Καράκας.
Οι τουρκικές αερογραμμές είναι ταυτόχρονα από τους λίγους αερομεταφορείς που συνεχίζουν να πετούν προς τη Βενεζουέλα. Τρεις πτήσεις την εβδομάδα μέσα Αβάνας με σχέδια αυτές να γίνουν καθημερινές.
Την ίδια ώρα τόνοι χρυσού από τη Βενεζουέλα μεταφέρονται με στρατιωτικά αεροσκάφη για επεξεργασία στην Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως κάποιος από τον χρυσό αυτό φτάνει μέχρι την Τεχεράνη σε παραβίαση των κυρώσεων που έχουν θεσπίσει οι ΗΠΑ προς τη χώρα αυτή.
Όταν ο Marshall Billingslea αναπληρωτής υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο είχε φέρει προς συζήτηση το θέμα της πώλησης χρυσού στο Ιράν από την Τουρκία.
«Είμαστε πολύ πολύ ανήσυχοι γύρω από το θέμα εμπορικών συμφωνιών με το Ιράν με χρυσό. Έχουμε εντοπίσει μεγάλες αγορές χρυσού από την Τουρκία και το ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε είναι γιατί», είχε πει σε δημοσιογράφους.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είχε πει πως δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι χρυσός από τη Βενεζουέλα καταλήγει στο Ιράν, αλλά αν υπάρξουν τότε οι ΗΠΑ θα παρέμβουν.
Σε ερωτήσεις του Bloomeberg προς την Βενεζουέλα εάν ο χρυσός πάει στο Ιράν το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ η Άγκυρα δεν έδωσε καμιά απάντηση.
Όσο για τις συνθήκες εξόρυξης του χρυσού ο Billingslea είχε σημειώσει:
«Οι δασικές εκτάσεις απογυμνώνονται, οι παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης έχουν ως αποτέλεσμα τη μόλυνση των υδάτων με υδράργυρο και άλλες χημικές ουσίες» και δείχνοντας δορυφορικές φωτογραφίες: «Αυτές οι τοποθεσίες σίγουρα φιλοξενούν παράνομα χρυσορυχεία».
Παράλληλα είναι κοινό μυστικό ότι συμμορίες ελέγχουν τα παράνομα χρυσωρυχεία ενώ ο στρατός της χώρας απλώς κάνει επιδρομές για να κατάσχει το χρυσό, για να τον παραδώσει στην κυβέρνηση αφού πρώτα ανώτεροι αξιωματικοί έχουν κρατήσει ένα μέρος αυτού.
Η ποσότητα του χρυσού της Βενεζουέλας που μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροσκάφη όπως το παραπάνω Α400Μ ανερχόταν μέχρι και τον Ιούλιο στα 834 εκατ. $.
Η υπόθεση της πώλησης χρυσού στο Ιράν είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα χρόνο πριν με το σκάνδαλο του Hakan Atilla, και της κρατικής τράπεζας Halkbank. Οι αμερικανικές αρχές είχαν συλλάβει τον Hakan Atilla για παράνομες δοσοληψείς με το Ιράν.
Ένας άλλος κατηγορούμενος ο Reza Zarrab, έμπορας χρυσού είχε δηλώσει πως ο Ερντογάν είχε δώσει το «πράσινο» φως για «χρυσές» δουλειές προκειμένου το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις. Μάλιστα είχε προσθέσει πως όλα αυτά ντα γνώριζε από τον τότε Τούρκο υπουργό οικονομικών Zafer Caglayan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου