Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

«Λύγισε» ο Μακρόν: Ξεκινά διάλογο με «Κίτρινα Γιλέκα» και αντιπολίτευση – Κλυδωνίζεται η γαλλική προεδρία – Σκηνές 1968 στην «Πόλη του Φωτός»

Κλυδωνίζεται η προεδρία και η δημοφιλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, από τις σφοδρές διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων που έχουν πάρει διαστάσεις εξέγερσης. Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ξεκινήσει
διάλογο με εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων για τα αιτήματά τους.
Βλέποντας την δημοφιλία του να πέφτει σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται ένα μανιφέστο
παγκοσμιοποίησης και προοδευτισμού που ο ίδιος εκπροσωπεί, και γνωρίζοντας πως από τη Γαλλία ουκ ολίγες φορές έχουν ξεκινήσει επαναστάσεις που εξαπλώθηκαν ραγδαία, ο Γάλλος πρόεδρος λύγισε.
Ίσως τα τελευταία γεγονότα στην Πόλη του Φωτός να είναι απλά μια σπίθα για κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ να ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους των διαδηλωτών.
Νωρίτερα επισκέφθηκε τα σημεία όπου έγιναν τα επεισόδια. Υπήρξαν φήμες ότι θα κηρυχθεί το Παρίσι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η υπουργός Δικαιοσύνης τις διέψευσε. «Δεν είναι σίγουρο ότι είμαστε σε αυτό το σημείο και νομίζω ότι υπάρχουν εναλλακτικές από το να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε.
Τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν τα χειρότερα από το 1968. Συνολικά 412 συνελήφθησαν το Σάββατο, εκ των οποίων 378 παραμένουν σε κράτηση. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 263 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 133 στο Παρίσι. Ανάμεσα στους τραυματίες και 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο πρόεδρος Μακρόν που βλέπει τη δημοφιλία του να πέφτει κατακόρυφα δηλώνει ότι δε θα ανεχθεί τη βία.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η προεδρία Μακρόν κλυδωνίζεται από τις σφοδρότερες ίσως κοινωνικές ταραχές που έχει βιώσει η Γαλλία από τη δεκαετία του 1960. Η αδέσποτη εξέγερση, στην οποία συμμετέχουν χωρίς ιδεολογικό και πολύ περισσότερο κομματικό πρόσημο από αριστεριστές μέχρι ψηφοφόροι της Μαρί Λεπέν υποτιμήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση, όταν ξεκίνησε αυθόρμητα από το Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια στις αρχές του Νοέμβρη, υιοθετώντας το κίτρινο γιλέκο ως σήμα κατατεθέν.
Όπως αναφέραμε και χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, καταρρέει ο Μακρόν δημοσκοπικά, με το 84% να τάσσεται υπέρ των «κίτρινων γιλέκων» και τη Λε Πεν να ζητάει εκλογές.
Μετράει αντίστροφα ο Μακρόν πλέον, καθώς οι Γάλλοι ξεσηκώνονται εναντίον του, ενώ η Μ. Λεπέν ζητάει εκλογές, την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου φθάνει στο ναδίρ!
Άλλοι μιλούν για μια νέα Γαλλική Επανάσταση άλλοι για ένα νέο Μάη του ’68, όλοι όμως συμφωνούν ότι αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία δεν έχει φέρει μόνο τον Μακρόν στα άκρα αλλά και τη σταθερότητα της χώρα υπό συζήτηση.
Πρόκειται για το χαρακτηριστικό γιλέκο που ειδικά στη Γαλλία είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί σε περίπτωση ανάγκης.
Τα τελευταία 24ωρα η διαμαρτυρία έχει κλιμακωθεί, προσλαμβάνοντας σχεδόν διαστάσεις μίνι εξέγερσης. Μέχρι στιγμής καμία προσωπικότητα, κόμμα ή συνδικάτο δεν έχει καπελώσει το κίνημα. Κάθε λογής πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.
Πρόκειται δηλαδή για ένα ευέλικτο κίνημα, χωρίς δομή και ηγεσία, γεγονός που συνέβαλε στο ξαπλωθεί σαν πυρκαγιά στο εύφλεκτο κοινωνικό τοπίο.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι δρουν σε ομάδες ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, αλλά και σε πολλά σημεία στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ζητά από τον Μακρόν να προβεί σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Τα αιτήματά τους έχουν να κάνουν με την οικονομία, τη φορολογία, όπως την μη αύξηση των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.
Σταδιακά, ωστόσο, έθεσε επί τάπητος και καθαρά πολιτικά αιτήματα, με πιο χαρακτηριστικό την παραίτηση του Μακρόν, αλλά και την προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.
Μπορεί για την εκδήλωση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» να ήταν η φορολογία, αλλά στην πραγματικότητα το ζήτημα αυτό ήταν η σπίθα, η αφορμή.
Η πραγματική αιτία είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια μικρομεσαίοι Γάλλοι, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, βιώνουν την ανατροπή των σταθερών του βίου τους, ως αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις