Έντιμη συμφωνία ή ατιμωτική παράδοση; Η συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου φέρνει στο φως το νέο “Ευαγγέλιο” των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν θα μας επιφέρει προς το παρόν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.
Ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε λίγο πριν από τις 6 μ.μ. το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει διευκρινίσεις για τον όρο «θρησκευτική ουδετερότητα» όπως άλλωστε ανέφερε και σε χθεσινές του δηλώσεις. Το σενάριο για διμερή συμφωνία χάνει πόντους αλλά θα συζητηθούν κάποια θέματα χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.
Πολύ λεπτό είναι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου ειδικά μετά τις “μπαλωθιές” από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη.
Αποφάσεις για το αν οι περίπου 9.000 κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ληφθούν τώρα αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προϊον συνεννόησης του κ. Ιερωνύμου με τον κ. Τσίπρα και βέβαια με την προοπτική ….εκλογών.
Πιο σιγουρο θεωρείται η κυβέρνηση να συμβάλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με η δημιουργία όπως και επί ΠΑΣΟΚ ενός εκκλησιαστικού ΤΑΙΠΕΔ, που πάντως τότε είχε αποτύχει!
Ό,τι και να αποφασιστεί πάντως βασική λεπτομέρεια είναι πως θα γίνει πράξη μόνο με αλλαγή νόμων ή θέσπιση καινούριων και μια τέτοια κοινοβουλευτική μαχη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι τρεις πυλώνες πάντως της διαπραγμάτευσης είναι
– πώς εννοεί η κυβέρνηση τον όρο θρησκευτική ουδετερότητα (εικόνες σε δημόσιους χώρους, Μητροπολίτες στα σχολεία, εκκλησιασμός, προσευχή στα σχολεία κλπ)
– το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας
-τί θα γίνει με τη μισθοδοσία του κλήρου που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας ήδη από το 1952.
Πληροφορίες μιλούν και για υπόμνημα της ΔΙΣ προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής.
«Μετά από έναν πολυετή και ειλικρινή διάλογο βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Μια συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών» είπε ο κ. Τσίπρας.
O κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως οι κληρικοί θα πάψουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και να πληρώνονται από το κράτος.
Ο κ. Τσίπρας διάβασε το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση: «Αποφασίσαμε συναινετικές, αμοιβαία αποδεκτές πρωτοβουλίες για εξορθολογισμό σχέσεών μας και ενισχύουμε την αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του Κράτους και προτείνουμε:
- Το Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
- Η Εκκλησία ανέλαβε μισθοδοσία κλήρου ως αντάλλαγμα για την περιουσία που απέκτησε
- Το Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει μορφή επιδότησης κάθε χρόνο ποσό αντίστοιχο με το φετινό
- Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για τη εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία
- Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο για τη μισθοδοσία
- Με τη συμφωνία διασφαλίζεται ο αριθμός των κληρικών και των υπαλλήλων
- Η πιθανή επιλογή για αύξηση αριθμού κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση για αύξηση επιδότηση
- Το Δημόσιο και η Εκκλησία κάνουν ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας
- Το Ταμείο θα διοικείται από πέντε μέλη, δύο από κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα επιλεγμένο από κοινού
- Το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση και την αξιοποίηση των αμφισβητούμενων περιουσιών μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας και κάθε ενός που θα παραχωρήσει εθελοντικά η Εκκλησία.
- Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του Ταμείου επιμερίζονται κατά ίσο μέρος και στους δύο
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου