Έτοιμη να υπογραφεί είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που θα καθορίζει την ΑΟΖ με επέκταση εκ μέρους της χώρας μας των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Αλβανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν την είδηση και αναφέρουν πώς το θέμα είναι πολύ κοντά στο τέλος του, μετά τις παλαιότερες επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι, αλλά το ερώτημα είναι με τι ανταλλάγματα.
Ο Αλβανός ΥΠΕΞ Bushati δημοσίευσε τους χάρτες που δείχνουν τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας στο Ιόνιο, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη συμφωνία.
«Η συμφωνία για την διαμοιρασμό των θαλάσσιων συνόρων είναι ένα ζήτημα υπό συζήτηση», και πρόσθεσε ότι: «διαπραγματευόμαστε το πλήρες πακέτο που θα λύσει το θέμα μία για πάντα».
Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, ο Μπουσάτι αρνήθηκε την ανάμειξη της Τουρκίας σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει ποτέ καμία συζήτηση με την Τουρκία σχετικά με αυτή τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά τα νησιά του Αιγαίου και μόνο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, «οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν βεβαίως με χώρες που έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συμφωνία», κατέληξε.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη για το Vizion +, ο Μπουσάτι συνέκρινε τους νέους χάρτες που αφορούν την υπο συζήτηση συμφωνία με αυτούς του 2009, με τους οποίους η Αλβανία ήταν «χαμένη» της υπόθεσης σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο.
«Στη συμφωνία του 2009, δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευθεία γραμμή, αλλά η μέση γραμμή. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Αλβανίας, αυτό ήταν αδύνατο.
Το άρθρο 139 της συμφωνίας δείχνει τη δυνατότητα της εσωτερικής πλευράς μας των υδάτων μας να ευθυγραμμιστούν βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, η γραμμή που θα χωρίζει τις δύο πλευρές θα έχει ίση απόσταση και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων χωρίς την σύσταση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο εμπόδιο.
«Σύμφωνα με όλα τα νομικά πρότυπα που διέπουν τις διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία πηγαίνει στο Κοινοβούλιο προς έγκριση μετά την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Μπουσάτι, υπονοώντας ότι ο πρόεδρος έχει δικαίωμα μόνο να επικυρώσει τη συμφωνία μόλις υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά.
Είναι βέβαιο πώς η Αλβανία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς να κλείσει τις εκκρεμότητες με την Ελλάδα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο αλυτρωτισμός των Τιράνων ωστόσο με τα θέματα των Τσάμηδων, την εκδίωξη της μειονότητας, μετά το πρόσφατο άνανδρο περιστατικό με την εν ψυχρώ δολοφονία του Κ.Κατσίφα και των εδαφικών διεκδικήσεων που αναφέρονται στα αλβανικά σχολικά βιβλία δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεχαστούν από τη μία ημέρα στην άλλη.
Αυτό είναι που γεννά υποψίες πώς κάποια παγίδα υπάρχει πιθανόν για την Ελλάδα όπως και στην συμφωνία των Πρεσπών. Μένει όμως να το διαπιστώσουμε.
Σύμφωνα με το άρθρο μας (Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις: Κλείνει το μέτωπο με Αλβανία – Ερχεται επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. – Δίνουμε ανταλλάγματα στα Τίρανα;), αναφέραμε ότι πήρε φόρα ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την συμφωνία με τα Σκόπια, θέλει να κλείσει άλλο ένα ζήτημα, αλλά το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν παραχωρήσεις. Ο φόβος είναι διάχυτος, διότι όπως είδαμε οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν την χώρα μας σε μία μεγάλη εθνική ήττα.
Το τελευταίο αγκάθι που μένει να λυθεί είναι ο καθορισμός των ΑΟΖ των δύο χωρών, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Το ζήτημα είναι αν θα κάνουμε και εδώ παραχωρήσεις, διότι η ελληνική κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε αυτά. Αναμένουμε με έντονο φόβο τις μελλοντικές εξελίξεις.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου