Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Στο «κόκκινο» ο αλβανικός εθνικισμός: Προεκτείνονται στα Βαλκάνια οι συνέπειες της δολοφονίας Κατσίφα – Εθνοτικές συγκρούσεις βλέπουν διεθνή ινστιτούτα

Το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Κ.Κατσίφα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις διεθνώς σχετικά με την διαδικασία της αλβανικής αστυνομίας, η οποία οδήγησε στο θάνατο του Βορειοηπειρώτη, αλλά κυρίως προκαλεί φόβο για πιθανές παρενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.  


«Το περιστατικό αύξησε και τις εθνοτικές εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων (ελληνική και αλβανική) στην Αλβανία, ενώ έφερε στο προσκήνιο και το ρόλο που παίζει ο εθνικισμός στην Ελλάδα”, αναφέρει το γνωστό πρακτορείο ειδήσεωνbalkaninsight.com.
Το ίδιο επισημαίνει ότι, περισσότεροι από «500.000 Αλβανοί μετανάστες ζουν στην Ελλάδα»(άλλοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν σε 800.000), αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών στη χώρα.
Τα πρόσφατα γεγονότα ενδέχεται να έχουν τα ίδια αποτέλεσμα και στους ίδιους (αλβανούς μετανάστες) όπως και στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει αντιδράσεις λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά και της αυξανόμενης εθνικιστικής αλβανικής ρητορικής.
Το περιστατικό στο χωριό Βουλιαράτες, είναι μόνο μια μικρή ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής, υπό το πρίσμα της αύξησης του λαϊκισμού, που συνοδεύεται από εθνικιστικές ιδεολογίες.

Ορισμένοι συνδέουν και την θρησκεία κάτι που αποτελεί φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «ριζοσπαστικοποίηση».
Με τον πόλεμο στη Συρία και την ανάδειξη του ρόλου του ISIS ως διεθνούς παίκτη στην παγκόσμια τρομοκρατία, η εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία προσέλκυσε πάνω από 40.000 ξένους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ.
Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έμειναν αλώβητα από αυτές τις εξελίξεις.
Πάνω από 1.000 Βαλκάνιοι μετέβησαν στην Συρία και εντάχθηκαν σε αυτήν την οργάνωση.
Από αυτούς 144 άτομα προέρχονταν από την Αλβανία και εντάχθηκαν στο ISIS σε Συρία και Ιράκ.
Αυτά λοιπόν τα μέλη επηρεάστηκαν από ορισμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την θρησκευτική ιδεολογία και την ισλαμική κατήχηση, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Άλλες κοινότητες στην περιοχή των Βαλκανίων εντόπισαν ομοίως υπηκόους τους να συμμετέχουν σε παραστρατιωτικές και ανταρτικές ομάδες στην Ουκρανία, είτε ως υποστηρικτές υπέρ των ρωσικών είτε υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μέλη αυτά φέρονται να επηρεάστηκαν από δόγματα που βασίζονται στην ορθοδοξία ως κυρίαρχη πίστη και ιδεολογία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία (IDM), μια δεξαμενή σκέψης έδρα τα Τίρανα, η θρησκευτική αρμονία παραμένει μια βασική αξία της αλβανικής κοινωνίας, η οποία έχει μια μακρά παράδοση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, συνεχίζει το πρακτορείο ειδήσεων.
Έτσι  η οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή των νέων θρησκευτικών δογμάτων που συνοδεύουν την πολιτική ατζέντα μπορεί να θέσουν τις παραδοσιακά αρμονικές σχέσεις της Αλβανίας μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, σε μεγάλη δοκιμασία, καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων.
Στην ουσία οι ειδικοί του πρακτορείου ειδήσεων προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε εθνοτική ανάφλεξη για οποιαδήποτε θέμα, όπως αυτό της δολοφονίας του Κ.Κατσίφα στην Βόρειο Ήπειρο, μπορεί να πυροδοτήσει ένταση, οι προεκτάσεις της οποίας ενδέχεται να απλωθούν στην ευρύτερη περιοχή μας, εμπλέκοντας Ορθοδοξία και ισλαμισμό στις ακραίες τους μορφές, πάντα κατά τους ίδιους.
Η παρουσία ακραίων ισλαμιστών σε Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία από μόνη της αποτελεί μέγα θέμα ασφαλείας στην περιοχή με «επικίνδυνες προεκτάσεις», διότι εκτός του περιστατικού στους Βουλιαράτες υπάρχουν πολλά άλυτα εθνοτικά ζητήματα που «σιγοκαίνε» στην περιοχή μας.
Από το Πρέσεβο και την σερβική Βοσνία μέχρι το Βόρειο Κοσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, υπάρχει ένταση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει οτιδήποτε τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με άρθρο με τίτλο (Σχέδιο «κόλασης» στα Βαλκάνια από τους Αλβανούς: «Νις-Πρέσεβο μας ανήκουν ιστορικά – Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο» – Επιδιώκουν διαμελισμό της Σερβίας), είχαμε αναφέρει ότι ετοιμάζεται η δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» από τις ΗΠΑ για να περάσουν στην συνέχεια στα Βαλκάνια, όλους τους αγωγούς τους από μια άκρως ελεγχόμενη περιοχή.
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι θα έχουμε εξελίξεις στα Βαλκάνια, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν εδώ και χρόνια (παράλληλα με την δημιουργία κουρδικού κράτους), την αποκαλούμενη Μεγάλη Αλβανία που «ταιριάζει γάντι» στα σχέδια εξοβελισμού της Ρωσίας από την περιοχή, λόγω της τοποθέτησης του Ισραηλινού αγωγού EAST MED.
Τεράστια ενεργειακά και γεωπολιτικά παιχνίδια διαδραματίστηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενήθηκε η διεθνής έκθεση, τα οποία αφορούν την δημιουργία διόδου στο ισραηλινό φυσικό αέριο (East Med) προς τα Βαλκάνια με στόχο την ολοκληρωτική ενεργειακή απεξάρτηση των χωρών της περιοχής από την Μόσχα.
Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε ένα διεθνές συνέδριο για την ενέργεια, στο οποίο συμμετείχαν υπουργοί βιομηχανίας από το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα, αναφέρει ισραηλινό ΜΜΕ.
Το κύριο θέμα της εκδήλωσης ήταν η συμφωνία κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου East-Med, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα την Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και από εκεί με την ΕΕ.
Αυτό είναι το κύριο σχέδιο της Ουάσιγκτον και για αυτό θα έχουμε πιθανόν και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους «εδαφικές διορθώσεις» στην περιοχή των Βαλκανίων.
Κύριος σκοπός όπως εκτιμούν ξένοι αμυντικοί αναλυτές είναι η διαμόρφωση των εδαφικών συνόρων σύμφωνα με τα δυτικά συμφέροντα.
Ότι θα λάβει χώρα όμως, θα γίνει τα επόμενα 5 χρόνια διαμορφώνοντας μια κατάσταση άκρως ελεγχόμενη, για περάσει στην συνέχεια ο αγωγός EAST MED, αλλά και άλλοι αγωγοί προς την Ευρώπη εξοβελίζοντας τους ρωσικούς.
Η Ρωσία όμως βλέποντας αυτές τις καταστάσεις θα επέμβει παντοιοτρόπως σε μια προνομιακή για αυτήν περιοχή, μη επιτρέποντας σε Αλβανούς και Αμερικανούς να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους.
Εκεί τότε θα έχουμε μια μεγάλη σύγκρουση, η οποία θα επεκταθεί ταχύτατα λόγω παλαιών εθνοτικών ζητημάτων από όλες τις χώρες της περιοχής, με τρομερές συνέπειες.
 ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις