Κυριακή της Πεντηκοστής σήμερα, ας ετοιμάσουμε για τους τις φίλες και φίλους μας ένα παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας…
Το σοφρίτο μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο είναι τα τρία παραδοσιακά φαγητά της Κέρκυρας…
Το σοφρίτο είναι καθαρά ιταλικής προέλευσης πιάτο και έλκει τις ρίζες τους στην εποχή της Ενετοκρατίας. Η λέξη σοφρίτο, ( προέλευση από το ιταλικό fritto = τηγανισμένο – sofritto = λίγο τηγανισμένο, – ποιητική αδεία θα λέγαμε…, «μισοτηγανισμένο ή υποτηγανισμένο» -,), προέρχεται ακριβώς από το ρήμα frigere = τηγανίζω ή sofrigere = μισοτηγανίζω…
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ιδανικό κρέας για σοφρίτο είναι το φιλέτο μοσχαριού ή ψαρονέφρι… .
1 ΦΑΣΗ : ΧΤΥΠΗΜΑ + ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ : Χτυπάμε με σφυράκι κουζίνας τα φιλέτα με στόχο να σπάσουν οι ίνες τους και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο τρυφερά όταν θα μας σερβιριστούν στο πιάτο. Στην συνέχεια μαρινάρουμε τα φιλετάκια μας με το ανάλογο πιπέρι και αλάτι, σύμφωνα πάντα με τα γούστα μας και τις αντοχές του στομαχιού μας…
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μαριναρίσματος, αλευρώνουμε ελαφρά τα φιλετάκια μας, – όπως κάνουμε με τα ψάρια…
ΦΑΣΗ 2 : ΕΛΑΦΡΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ : Στην συνέχεια, σε ένα μεγάλο τηγάνι μισοτηγανίζουμε τα φιλετάκια μας με αγνό λαδάκι ελιάς…, μέχρις ότου χάσουν το χρώμα του ωμού κρέατος και αρχίσουν να παίρνουν εκείνο το κλασσικό καστανοκόκκινο χρώμα του τηγανισμένου… Όταν πάρει την καστανοκόκκινη χροιά, το σβήνουμε με λευκό κρασάκι…
ΦΑΣΗ 3 : ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: Τα ελαφρά τηγανισμένα, ( μισοτηγανισμένα ), φιλετάκια τα βάζουμε σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα, προσθέτουμε λάδι, ξύδι, σκόρδα, μαϊντανό ψιλοκομμένο…, κι αν θέλουμε πιο πικάντικο το πιάτο μας προσθέτουμε πιπέρι περισσότερο ή και αλάτι αν το δοκιμάσουμε και κρίνουμε ότι απαιτεί περισσότερο…
Το ανωτέρω μίγμα το σιγοβράζουμε μέχρις ότου στύψει το νερό που βάλαμε στην αρχή και φυσικά όταν κρίνουμε ότι έχει βράσει το κρέας μας…
Πολλές νοικοκυρές, στο τέλος, όταν το σβήνουν προσθέτουν μια με δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο…, ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού…
Επίσης, σε περίπτωση που κρίνουν ότι η σάλτσα δεν έχει δέσει αρκετά…, προχωρούν στην μαγκιά και ρίχνουν λίγο αλεύρι ή Corn Flour…
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ :
Το σοφρίτο συνδυάζεται άψογα σε γεύση και εμφάνιση με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι. Φυσικά δεν αποκλείονται και οι πατάτες ψητές ή τηγανισμένες…., ενώ αν κάποιος έχει και λίγη δόση κερκυραϊκής βουρλισιάς βάζει και μια κατσαρόλα μανέστρα και τα εξαφανίζει στο πι και φι…
Προσφέρεται πάντα με λευκό ξηρό κρασί..
Καλή σας όρεξη καλές μου φίλες και φίλοι…
Κι ένα ποτηράκι στην υγειά μου…
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου