συντάξεις-εξαγγελίες Τσίπρα – Σε έκτακτο EWG στις 15 Νοεμβρίου θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για την Ελλάδα
Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που θα ανακοινωθούν σήμερα, περιμένει εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι η πρόβλεψη για το ύψος της ανάπτυξης το 2019 επηρεάζει άμεσα τις συζητήσεις σχετικά με τις συντάξεις και τις εξαγγελίες Τσίπρα. Η τελική έκβαση των διαβουλεύσεων θα κριθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στην έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
Όπως ανέφεραν πηγές με άμεση γνώση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εάν υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, θα προκύψει μια ‘τρύπα’ περίπου 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξει ‘τρύπα’. Η διαφορά αυτή πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη: η ελληνική πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 2,5% στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ενώ οι Ευρωπαίοι 2,3%. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να δούμε τη σημερινή πρόβλεψη της Κομισιόν».
Κυβερνητικές πηγές έχουν καλλιεργήσει από χθες κλίμα αισιοδοξίας, διαρρέοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να αναθεωρήσει σήμερα επί τα βελτίω την τελευταία πρόβλεψή της (ανακοινώθηκε τον Μάιο και παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο) για ανάπτυξη 2,3% το 2019. Άλλωστε, ακόμα και το απαισιόδοξο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε τον περασμένο μήνα στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) μεγέθυνση 2,4% την προσεχή χρονιά στη χώρα μας.
Η Κομισιόν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,5% τόσο για φέτος όσο και για το 2019 στις περυσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της. Ωστόσο, προχώρησε σε δραστικό «κούρεμα» την άνοιξη, ρίχνοντας τον πήχη στο 1,9% για το τρέχον έτος και στο 2,3% για το επόμενο.
Εκτός από την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), η Κομισιόν θα ανακοινώσει επίσης σήμερα προβλέψεις για τις επενδύσεις (ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησής τους αναμένεται να ξεπεράσει το 12,1% που είχε εκτιμηθεί την άνοιξη), τον πληθωρισμό, το χρέος και την ανεργία.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου