Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «δικαίωση» Καμμένου

Παγωμάρα στο κυβερνών κόμμα, όπου περίμεναν οριοθέτηση της συνεργασίας με τον υπουργό Άμυνας και προέκυψε καρατόμηση του
υπ. Εξωτερικών - Γιατί ο Τσίπρας φώναξε τον Σκουρλέτη πριν να ανακοινώσει την παραίτηση Κοτζιά - Μέχρι τον Ιανουάριο ο χρονικός ορίζοντας της «ανακωχής» για την υλοποίηση των μέτρων

Μία απροσδόκητη και πρωτοφανής κρίση ταλανίζει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καρατομήσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για χάρη της απρόσκοπτης συνέχισης της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο.

Το κυβερνών κόμμα έχει παγώσει από την χθεσινή εξέλιξη, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν, ειδικά μετά την ομοβροντία επικρίσεων, που διατυπώθηκαν κατά του κ. Καμμένου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Τσίπρας θα οριοθετούσε τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος διαφοροποιείται συνεχώς και εντόνως από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμα θέματα, όπως το Σκοπιανό.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να διαλέξει τον κ. Καμμένο στη σύγκρουση, που ξέσπασε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον Νίκο Κοτζιά αιφνιδίασε δυσάρεστα το κόμμα του, αλλά ήταν μάλλον μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να κερδίσει πάση θυσία λίγο χρόνο ακόμα για να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το εκλογικό σχεδιασμό του.

Κομματικά στελέχη με εικόνα για τη στρατηγική του πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι αυτή την ώρα προέχει να μην διαρραγεί η κυβερνητική συνεργασία και πορεία, με κεντρικό στόχο την υλοποίηση μίας σειράς κοινωνικών μέτρων, που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο χρονικός ορίζοντας για τα μέτρα αυτά είναι μέχρι και τον Ιανουάριο και εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε περιθώριο να τινάξει στον αέρα τη συμπόρευσή του με τον κ. Καμμένο, έστω κι αν αυτό απαιτούσε τούτη την ώρα τη «θυσία» του κ. Κοτζιά.

Αντιλαμβανόμενος προφανώς την πολιτική παραδοξότητα της κίνησής του ο πρωθυπουργός, καθώς απομάκρυνε έναν υπουργό που συμφωνούσε και στήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών και διατήρησε στη θέση του ένα κυβερνητικό στέλεχος που την υπονομεύει, προχώρησε στην κίνηση να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να στείλει μήνυμα κυρίως στο εξωτερικό ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για το Σκοπιανό – και έτσι να μην χρεωθεί η ελληνική πλευρά το όποιο ναυάγιο προκύψει στην υπόθεση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πάντως και η εκτίμηση ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας διαβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή» λόγω της αδυναμίας μέχρι τώρα του Ζόραν Ζάεφ να την περάσει από το δικό του κοινοβούλιο και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρόκειται να έλθει ποτέ στην ελληνική Βουλή.

Ταυτόχρονα και για να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στον κ. Καμμένο ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές. Είναι αμφίβολο όμως εάν αυτό ικανοποιεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθότι ουδείς είναι βέβαιος ότι ο υπουργός Άμυνας δεν θα συνεχίσει τη δική του στρατηγική των διαφοροποιήσεων για να περισώσει το πολιτικό μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν ανακοινώσει την αποπομπή του κ. Κοτζιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη προφανώς για να εξασφαλίσει ότι από το κόμμα δεν θα υπάρξει έντονη αντίδραση για την εξέλιξη αυτή.



Το πολιτικό πρόβλημα ωστόσο για τον κ. Τσίπρα μεταφέρεται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδα και στη συνεργασία του με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ στην οποία ανήκει ο κ. Κοτζιάς, αλλά και δύο ακόμα βουλευτές, ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά. Η κίνηση μάλιστα ετοιμάζει εκδήλωση τη Δευτέρα με ομιλητή τον κ. Κοτζιά. Με δεδομένο ότι ο τελευταίος έκανε ένα εξαιρετικά απειλητικό τουίτ, αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών («θέλησαν να με θάψουν, αλλά ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»), αναμένεται με ενδιαφέρον και ανησυχία ίσως στο Μαξίμου, η στάση των βουλευτών αυτών, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την κυβερνητική ισορροπία.


Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις