Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Άνω κάτω τα Σκόπια. Όπως έχουμε αναφέρει, μεγάλη μερίδα των Αλβανών στήριξαν Ζάεφ στο δημοψήφισμα, όχι όμως και η πλειοψηφία. Αν κάτσει κάποιος
και παρακολουθήσει προσεχτικά την κατάσταση στα Σκόπια, θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, ως προς το μέλλον που πρέπει να ακολουθήσει το γειτονικό κρατίδιο.
Διαφορές ανάμεσα στους Αλβανούς, στους Σλάβους, καθώς οι απόψεις των οπαδών του VMRO και των αυτών των Σοσιαλιστών
διαφοροποιούνται, ενώ και στις τάξεις του σκοπιανού στρατού δεν είναι είναι όλοι θερμοί στις αλλαγές που προτείνει ο Ζάεφ.
Αλλαγές θέλει το Αλβανικό κίνημα Ιλλυρίδας
Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ (IRJM), ήταν απλώς ένα βήμα προς την αλλαγή της γένεσης του ονόματος του κράτους που αντανακλάται στην γεωγραφική ανθολογία της περιοχής, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Το κίνημα Ιλλυρίδας δεν είναι ευρέως διαδομένο, αλλά οποίο εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οπότε κανείς δεν μπορεί να μην πάρει στα σοβαρά τις τοποθετήσεις του.
Συνεχίζει:
Για τους Αλβανούς δεν θα υπάρξουν οι πολυαναμενόμενες αλλαγές.
Από την αρχή των συνομιλιών εδώ και αρκετά χρόνια υπό την ηγεσία του πρέσβη του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, τα αλβανικά κόμματα δεν ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να εγείρουν τις πολυαναμενόμενες αλλαγές για τους Αλβανούς.
Από την αρχή των συνομιλιών εδώ και αρκετά χρόνια υπό την ηγεσία του πρέσβη του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, τα αλβανικά κόμματα δεν ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να εγείρουν τις πολυαναμενόμενες αλλαγές για τους Αλβανούς.
Έχουμε την υπόνοια, λοιπόν, ότι τα αλβανικά κόμματα κατά τη διάρκεια των συνταγματικών αλλαγών δεν θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από το άνοιγμα του Συντάγματος.
Θα ήταν όμως εύκολο να συγχωνευθούν όλα τα (αλβανικά) πολιτικά κόμματα σε ένα θεσμικό όργανο για να ενεργήσουν με μοναδικό τρόπο, αναφέρει το echedoros.
Να μην ασχολούνται αποκλειστικά με την επίσημη εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας, αλλά να ζητήσουν τη δημιουργία κοινοβουλίου των Αλβανών και να τονίσουν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κράτους.
Η ομοσπονδοποίηση είναι η υψηλότερη κατηγορία ισότητας στο κράτος. Με την πράξη αυτή θα σταθεροποιηθεί το κράτος σε δύο στήλες, γιατί μόνο ένας πυλώνας έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές συγκρούσεις που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του κράτους.
Tαυτόχρονα η Ουάσινγκτον επιχειρεί το κλείσιμο κάποιων εκκρεμοτήτων στα Δ. Βαλκάνια και παράλληλα έχει σαν στόχο και σκοπό να εμποδίσει τη Μόσχα να αυξήσει επιρροές που διατηρεί σε ορισμένες περιοχές.
Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, που οδήγησε σε μεγάλες εξελίξεις στην Ουκρανία, περνάει στα Βαλκάνια με παραλλαγές.
Οι ΗΠΑ και το Βερολίνο τα δίνουν όλα για προχωρήσουν οι αλλαγές. Αν και ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, οι πιέσεις εκ Δύσης συνεχίζονται. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.
Ο Τραμπ στέλνει τον Αμερικανό διπλωμάτη στα Σκόπια με σκοπό να συζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ για τη συμφωνία Πρεσπών και τη σημασία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της πΓΔΜ.
Το tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που ανήγγειλε την επίσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις ανΥΠΕΞ «θα επισκεφθεί τη ‘’Μακεδονία’’ στις 22 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ‘’Μακεδονίας.
Θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ». Στο μήνυμα δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ.
«Πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πάλμερ ενόψει της επίσκεψής του στα Σκόπια.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν στη χώρα τους» διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός από το Βελιγράδι με το βλέμμα στραμμένο στο VMRO.
/www.1069.gr
/www.1069.gr
Πρόκληση από Άγκυρα «Αν οι Έλληνες συγκρουστούν μαζί μας θα υποστούν στρατιωτική καταστροφή»
ΈΚΤΑΚΤΟ«Κλίμα εμφυλίου στα Σκόπια «Ιβάνοφ βγάλε τον στρατό στους δρόμους, προδότης ο Ζάεφ»
ΚΟΝΤΕΥΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Russia’s New Maritime Doctrine And Issues With The Surface Fleet
RUSSIAN S 400 -A MAJOR HEADACHE FOR U.S & NATO
Breaking News – President Trump Pull Out Of INF Treaty
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
nikosxeiladakis
nikosxeiladakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου