Ήδη έφτασε η τρίτη ημέρα, όπου ο Ζόραν Ζάεφ θα συνεχίσει τον υπέρ πάντων αγώνα, ώστε να βρεθούν οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος. Ο μαγικός αριθμός 80 είναι που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής δεν φάνηκε να σημειώνεται καμία πολιτική μετακίνηση των κομμάτων, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών.
Μοναδική διαφοροποίηση θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος, όμως, έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ. Ο Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα δεν είχε ξεκαθαρίσει την θέση του, εκφράζοντας ενστάσεις.
Αν και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα χρονικά περιθώρια μοιάζουν να στενεύουν για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Ίσως χρειαστεί να παίξει το ύστατο χαρτί του σ’ αυτή τη φάση, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, με σκοπό να διευκολύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να εκτεθούν. Κάτι τέτοιο, όμως, σκοντάφτει στον επικεφαλής του VMRO, ο οποίος απειλεί ότι σε τέτοια περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα κάνει αποχή.
Όσο περνάνε οι ημέρες, οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να έρχονται πιο κοντά. Σε μία ύστατη προσπάθεια να διευκολύνουν τον Ζόραν Ζάεφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ. Με επιστολή του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ ζητεί από τον επικεφαλής του VMRO να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος αυτού να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, χωρίς πιέσεις και απειλές.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα….»
Από την πλευρά τους, καταγγελίες για εκφοβισμό βουλευτών του VMRO διατυπώνει ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, που διαμηνύει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές. Σημειώνονται πάντως και ταραχές, με την αντιπολίτευση να προχωρά σε καθημερινές διαμαρτυρίες και πορείες στους δρόμους. Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα σε πιθανούς αποστάτες ότι εάν αποφασίσουν να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ η καθημερινότητα και το μέλλον τους στα Σκόπια δεν θα είναι εύκολο.
Η επιστολή του Γουές Μίτσελ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου