Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ
Αυτοδυναμία με 160 έδρες για τη ΝΔ - Πέντε κόμματα στη Βουλή - Το γαλάζιο προβάδισμα επανέρχεται σε διψήφιο επίπεδο, της τάξης του 10,2%, που με αναγωγή επί των εγκύρων αυξάνεται στο 11,2% - 59,7% ο Καμμένος βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησηςΣε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική ζωή του τόπου, καθώς οι τάσεις που επικρατούν στην κοινή γνώμη δείχνουν ότι οι κάλπες είναι πολύ κοντά και το αποτέλεσμά τους μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Οι αναποφάσιστοι μειώνονται, όπως και εν γένει η αδιευκρίνιστη ψήφος, τα ποσοστά της οποίας προσομοιάζουν με παραμονές εκλογών.
Την ίδια ώρα ενισχύεται η δύναμη σχεδόν όλων των κομμάτων, ωστόσο καθίσταται σαφές το προβάδισμα που αποσπά η Νέα Δημοκρατία, η οποία, ως εκ τούτου, παραμένει σταθερά σε τροχιά αυτοδυναμίας. Τα πολιτικά καύσιμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να εξαντλούνται, καθώς οι πολίτες δυσπιστούν σχεδόν σε όλα τα κυβερνητικά αφηγήματα που λανσάρουν το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, όπως η υποτιθέμενη καθαρή έξοδος από το μνημόνιο ή η διακηρυσσόμενη επιτυχία της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Στον απόηχο του θερμού επεισοδίου που σημειώθηκε στο θυελλώδες Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τους υπουργούς Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, οδηγώντας στην εκπαραθύρωση του δεύτερου, τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» αποτυπώνουν άνοιγμα της διαφοράς που χωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εκτίναξη των ποσοστών της παράστασης νίκης υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θηριώδη επίπεδα, άνευ προηγουμένου (74,3% έναντι 16,9%). Μέσα σε έναν μήνα η Νέα Δημοκρατία βελτιώνει την επίδοσή της στην πρόθεση ψήφου κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και φτάνει στο 28,5%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που είχε εντός του 2018. Ενισχυμένος κατά 1,4% είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνοντας κατά τι τη συσπείρωσή του ανεβαίνει στο 18,3%. Ετσι, το γαλάζιο προβάδισμα επανέρχεται σε διψήφιο επίπεδο, της τάξης του 10,2%, που με αναγωγή επί των εγκύρων και αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου αυξάνεται στο 13,1%.
Μικρή ανατροπή καταγράφεται στη μάχη μέχρις εσχάτων που όλα δείχνουν ότι θα δοθεί για την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Στη μέτρηση αυτή το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% (+0,8% από τον Σεπτέμβριο) προσπερνά τη Χρυσή Αυγή, που υποχωρεί ελαφρώς στο 5,9% (-0,2%) και υπερτερεί με βραχεία κεφαλή του ΚΚΕ, το οποίο με 5,7% (+0,4%) συμπληρώνει την πεντάδα των κομμάτων που έχουν μάλλον εξασφαλισμένη την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.
Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η Ενωση Κεντρώων, που συγκεντρώνει, όπως και τον προηγούμενο μήνα, 2,2%, και το Ποτάμι, το οποίο με 1,8% (+0,5%) βελτιώνει κάπως την επίδοσή του. Οπως και οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που με 1,2% (+0,2%) παραμένουν μακριά από το κατώφλι του 3% που δίνει το εισιτήριο για την εκλογή βουλευτών. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς (την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Αναλογική κατανομή αναποφάσιστων
Από τα πιο αξιοπρόσεκτα ευρήματα της μέτρησης είναι η σημαντική -τηρουμένων των αναλογιών- μείωση της αδιευκρίνιστης ψήφου (άκυρο, λευκό, αποχή και αναποφάσιστοι), που πέφτει συνολικά σχεδόν 5 μονάδες: από το 27,3% του προηγούμενου μήνα τώρα καταγράφεται στο 22,6%. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή τη μεταβολή είναι ότι η μετατόπιση από την γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου στην έκφραση πρόθεσης ψήφου προς συγκεκριμένα κόμματα γίνεται κατά αναλογικό τρόπο. Με άλλα λόγια, οι εμφανιζόμενοι ως αναποφάσιστοι μοιράζονται σχεδόν με την ίδια αναλογία της δύναμης κάθε κόμματος. Το εύρημα αυτό θεωρείται σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, διότι καταρρίπτει τη θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντλήσει δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων για να μειώσει τη διαφορά με τη Ν.Δ. και, δεύτερον, επιβεβαιώνει τις προβολές για την εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος με βάση την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων.
Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς του «ΘΕΜΑτος», προκύπτει ότι οι επιδόσεις που κατέγραψε η Marc οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη σύνθεση της επόμενης Βουλής η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα μπορεί να εκλέξει 160 βουλευτές, ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί στις 71 έδρες, το ΚΙΝ.ΑΛ. θα εκπροσωπείται με 25 βουλευτές και η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ θα διαθέτουν από 22 έδρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης μόλις και μετά βίας προσεγγίζει το 50% της δύναμης που είχε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015. Και αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της εν γένει πολύ χαμηλής συσπείρωσης των οπαδών που παρουσιάζει και φτάνει στο 47,6%. Την ίδια ώρα, το 30,3% των ψηφοφόρων φαίνεται να του έχουν κουνήσει μαντίλι κατευθυνόμενοι προς άλλους πολιτικούς χώρους, όπως στη Ν.Δ. που συγκεντρώνει πλέον το 16% των παλαιών Συριζαίων. Ετσι, ακόμη κι αν καταφέρει το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα να ανατρέψει τη διαφαινόμενη τάση για αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, επαναπατρίζοντας το σύνολο των παλαιών ψηφοφόρων του που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή διάθεση για αποχή, λευκό ή άκυρο (22,1%), δεν μπορεί να ανατρέψει τη διαφορά που έχει κατακτήσει η Ν.Δ., η οποία δεν διατηρεί μόνο τη συσπείρωσή της σε υψηλά επίπεδα (84%), αλλά έχει και εισροές καινούριων ψηφοφόρων. Ωθηση, τέλος, στην προσπάθεια να κατακτήσει την αυτοδυναμία παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και από τη συνεχώς διευρυνόμενη διαφορά που αποσπά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία: τον προτιμά το 39,2%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας διετίας, έναντι του -επίσης υψηλότερου από άλλες φορές- 25,4% που δείχνει προτίμηση στον νυν πρωθυπουργό.
72% ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ «Οχι» σε κυβέρνηση-κουρελού
■ Το 47,9% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε μετεκλογική περικοπή των συντάξεων
■ Σε ποσοστό 64,5% οι πολίτες ζητούν να απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
■ Εξι στους δέκα (59,7%) πιστεύουν ότι η παραμονή Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης
Την άμεση προσφυγή στις κάλπες επιθυμεί η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης η οποία μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρεί βλαπτική την παραμονή του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, αν και έχει τη γνώμη ότι η οξεία διαμάχη του με τον Νίκο Κοτζιά έπρεπε να οδηγήσει στην απομάκρυνση και των δύο.
Η εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζει τελευταία η κυβέρνηση ενισχύει την απαισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και κάνει τους πολίτες δύσπιστους απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, σε βαθμό που οι περισσότεροι να θεωρούν ότι ακόμη κι αν αποφευχθεί τώρα το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων αυτό θα είναι προσωρινό και οι μειώσεις θα γίνουν ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους (36,7%) που στην κάλπη των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε μετεκλογική περικοπή των συντάξεων, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται και το 47,9% του συνόλου των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Marc για το «ΘΕΜΑ» το διάστημα μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι μόνο ένας στους τέσσερις (24,5%) αποδέχεται τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων ότι δεν μειωθούν οι συντάξεις, την ίδια ώρα που αντίστοιχο ποσοστό (22,8%) έχει προεξοφλήσει τη μείωση. Στους τελευταίους πλειοψηφούν οι οπαδοί της Ν.Δ. (29,9%), οι γυναίκες (25,9%) και οι ηλικιακά νεότεροι (24,5%).
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη η απαισιόδοξη πεποίθηση για τις μεταμνημονιακές προοπτικές: το 42,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες η οικονομία της χώρας και η κατάσταση στην αγορά θα εξελιχθούν μάλλον προς το χειρότερο. Επιπλέον, ένας στους τρεις (36,2%) δεν βλέπει καμία βελτίωση και πιστεύει ότι θα συνεχιστούν τα πράγματα να είναι ίδια όπως σήμερα. Αισιοδοξία για καλύτερη προοπτική εκφράζει μόνο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (34,7%) και ένας στους πέντε (20,2%) από το σύνολο του δείγματος της έρευνας. Σε αυτό πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις πολίτες (36,6%) δηλώνουν αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Τη μεγαλύτερη, μάλιστα, δυσκολία φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που σε ποσοστό 40,1% δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
«Οχι» σε Πρέσπες, Καμμένο και Κοτζιά
Ιδιαίτερα αρνητική εξακολουθεί να είναι η πλειονότητα της κοινής γνώμης στην πρόθεση της κυβέρνησης να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Σε ποσοστό 64,5% οι πολίτες ζητούν να απορριφθεί και μόνο το 27,4% συναινεί στην επικύρωσή της. Μοιρασμένοι ακριβώς στη μέση είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν ίδιο ποσοστό (46,8%) και στο «ναι» και στο «όχι». Περισσότερο απορριπτικοί είναι (ποσοστό 71%) οι κατοικούντες στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το «ναι» έχει υψηλότερα ποσοστά όσο κατοικεί κανείς νοτιότερα, με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου να δίνουν 32,9% έναντι 60% όσων επιμένουν στο «όχι».
Την απομάκρυνση από την κυβέρνηση τόσο του Νίκου Κοτζιά όσο και του Πάνου Καμμένου θα ήθελε η πλειονότητα των πολιτών (48,5%) να ερχόταν ως συνέπεια της σύγκρουσης που είχαν μεταξύ τους κατά την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τη φυγή τους προκρίνει ως λύση και το 38,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις των οποίων περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (26,6%) προτιμούν να απομακρυνθεί ο κ. Καμμένος.
Τα στοιχεία της μέτρησης είναι ιδιαίτερα δυσμενή για τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ., καθώς έξι στους δέκα πολίτες (59,7%) πιστεύουν ότι η παραμονή του στην κυβέρνηση βλάπτει την εικόνα της και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πλειονότητα (52,7%) όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, εκ των οποίων μόλις το 11,6% θεωρεί επωφελή τη συνέχιση της συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αν, πάντως, ο κ. Καμμένος τηρήσει τη δέσμευσή του και αποχωρήσει από την κυβέρνηση, οι πολίτες φαίνεται να θέλουν καθαρή λύση στον πολιτικό γρίφο που θα δημιουργηθεί: περισσότεροι από επτά στους δέκα (72,2%) και ανάμεσά τους οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Αντιθέτως, μόλις το 17,1% επί του συνόλου και το 31,4% επί των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιδοκιμάζουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης-κουρελού, από ανεξάρτητους και βουλευτές που θα αποσκιρτήσουν από άλλα κόμματα για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου