Νεφέλη Λυγερού
Τα απόνερα από το κοινοβουλευτικό παζάρι στα Σκόπια, που εξασφάλισε στον Ζάεφ τους 80 βουλευτές, απειλούν να καταπιούν τον εγχώριο κυβερνητικό
συνασπισμό. Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού πως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνέει τα λοίσθια. Ελάχιστα 24ωρα αφότου ο πρωθυπουργός διαμήνυε, πως «δεν θα ανεχθεί διγλωσσία από οποιονδήποτε», στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα περί προσωπικών γραμμών που πλέον δεν θα δεχτεί, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια την
περασμένη Παρασκευή προκάλεσε διγλωσσία.
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαιρετήσει τη νίκη του πρωθυπουργού της γείτονος. «Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ. Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα στην κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό και ευημερούμενο μέλλον για τον λαό μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλα τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα και μία αξιοσημείωτη πρώτη νίκη. Αντιθέτως, ο υπουργός Άμυνας ταυτίστηκε με την θέση της αντιπολίτευσης των Σκοπίων. Με ανάρτησή του, λίγο πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έκανε λόγο για πουλημένους βουλευτές που αλλαξοπίστησαν, λαμβάνοντας μπόνους δύο εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την αναγκαία πλειοψηφία για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Η σχετική ψηφοφορία είχε «παγώσει», προκειμένου να μην προκύψει κάποιο απρόοπτο. Ήταν όσο τεταμένο το κλίμα που δύο από τους βουλευτές του VMRO που τάχθηκαν υπέρ, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε κατ’ οίκον περιορισμό και βγήκαν μόνο για να ψηφίσουν με συνοδεία.
Το πόσο καλά θα τα καταφέρει μέχρι τέλους ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ (απομένουν τρεις ακόμα ψηφοφορίες) επηρεάζει άμεσα και την τύχη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως φάνηκε, η επιβίωση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρέμεται από μια κλωστή. Γι’ αυτό και η Αθήνα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τον υπέρ πάντων αγώνα του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Όλα τα ενδεχόμενα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό και η κοινοβουλευτική διαδικασία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
Ο Καμμένος ντρέπεται για την Ευρώπη
Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ κατήγγειλε προσπάθεια χρηματισμού βουλευτών για να αποκτηθούν τα απαραίτητα 2/3 της Βουλής. Σύμφωνα με την καταγγελία του «δύο εκατομμύρια προτάθηκαν σε έναν βουλευτή, ενώ σε άλλους δύο έγινε πρόταση ενός εκατομμυρίου αλλά και 250.000 ευρώ αντίστοιχα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έσπευσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, να αναφερθεί στις καταγγελίες. «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι».
Όπως και να έχει, η πρόβλεψη-επιθυμία του Πάνου Καμμένου δεν πραγματοποιήθηκε. Έστω και με αθέμιτα μέσα, ο Ζάεφ εξασφάλισε την αναγκαία πλειοψηφία για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ σύμμαχοι και εταίροι κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τα Σκόπια πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όταν η συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρωθεί, η καυτή πατάτα θα περάσει στο γήπεδο της Αθήνας και μάλιστα συντομότερα απ’ όσο πίστευαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών. Η τρίτη ψηφοφορία, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.
Διαδικασία εξπρές
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι διαδικασίες θα είναι εξπρές και απόφαση είναι να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή εντός του Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά η Συμφωνία θα πρέπει να σταλεί για επικύρωση στην ελληνική Βουλή.
Αυτό σημαίνει ότι η ώρα της αλήθειας για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους θα έρθει πολύ πιο νωρίς από όσο υπολόγιζαν. Αν ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος παραμείνει συνεπής στη θέση του, ο πολιτικός γάμος Τσίπρα-Καμμένου θα λυθεί πριν το τέλος της χρονιάς που διανύουμε. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, άλλωστε, φέρεται αποφασισμένος να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αμέσως μόλις έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Έχει συνειδητοποιήσει πως από αυτό το ζήτημα θα εξαρτηθεί η κοινοβουλευτική επιβίωση του κόμματός του.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ ημερών ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τοσουνίδης είχε δηλώσει πως εάν η ΝΔ δεσμευθεί πως δεν θα παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία, οι ΑΝΕΛ μπορούν να υπερψηφίσουν μία πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Κατά πολλούς, η δήλωση εκείνη ήταν μία έμμεση προειδοποίηση του Καμμένου προς το Μαξίμου για το μέχρι που μπορεί να φθάσει.
Κυβέρνηση μειοψηφίας
Μετά, όμως, το επεισόδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και την παραίτηση Κοτζιά, ο Καμμένος δεσμεύθηκε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα υπερψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας που πιθανόν να καταθέσει η ΝΔ, όταν θα έχει κλείσει το εξάμηνο από την προηγούμενη, δηλαδή μετά τις 17 Δεκεμβρίου. Εάν τηρήσει την δέσμευσή του, ναι μεν η κυβέρνηση Τσίπρα θα μετατραπεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά δεν θα πέσει, επειδή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 151 ψήφους.
Οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να επιλέξουν το λευκό ή την αποχή ή την απουσία από την ψηφοφορία και έτσι η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε παράταση ζωής μέχρι τον Μάιο, οπότε και σχεδιάζει να κάνει τριπλές εκλογές. Εάν, όμως, ο Πάνος Καμμένος επιλέξει αυτό τον δρόμο, κινδυνεύει να χάσει και όσους ψηφοφόρους του έχουν απομείνει, επειδή θα αποδειχτεί ασυνεπής.
Τί θα επιλέξει λοιπόν; Να συμπράξει στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα ή να βάλει νερό στη δημόσια δέσμευσή του πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι και να κάνει, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αναγκαστεί να αποχωριστεί αρκετούς βουλευτές του. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει βάλει εδώ και καιρό πλώρη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Έλενα Κουντουρά επίσης δεν μοιάζει διατεθειμένη να καταψηφίσει την κυβέρνηση. Ο Κώστας Ζουράρις έχει υποσχεθεί να καταψηφίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά σε ανύποπτο χρόνο έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν θα διστάσει να προκαλέσει ρήγμα στους ΑΝΕΛ, με δέλεαρ θέσεις στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ, εάν έτσι θωρακίζεται από την πρόταση μομφής του Μητσιτάκη. Ήδη λοιπόν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει. Ο μόνος που πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αρχίζει να συνειδητοποιεί πως εάν είχε αυτοσυγκρατηθεί όχι μόνο θα παρέμενε υπουργός Εξωτερικών, αλλά και θα ξεφορτωνόταν χωρίς να κουνήσει το δακτυλάκι του τον ενοχλητικό Πάνο Καμμένο.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου