Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η Αυτόματη Μάθηση γίνεται πραγματικότητα. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τρόπο να γεμίζουν με γνώσεις τον εγκέφαλό μας

Το να φορτώνονται οι γνώσεις στον εγκέφαλό μας, όπως στην ταινία «Matrix», σύντομα θα γίνεται τόσο σύντομα όσο ένας υπνάκος, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες.

Οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ, τον όρο «νευροπλαστικότητα», αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει, όταν οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια μπορέσουν να εκμεταλλευθούν μια εκπληκτική ανακάλυψη, που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία εκμάθησης με απίστευτο ρυθμό.
Δοκιμές που έγιναν σε κάποιους ανθρώπους με τη διέγερση του εγκεφάλου τους, μετά από σύνδεσή τους με τα κατάλληλα ηλεκτρόδια, παρατηρήθηκε ότι έμαθαν νέες πληροφορίες 33% ταχύτερα από τους υπόλοιπους της ομάδας.
Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει τους νευρώνες να αναγεννηθούν τόσο ανατομικά, όσο και λειτουργικά, και να σχηματίσουν νέες συναπτικές συνδέσεις. Η νευρωνική πλαστικότητα αντιπροσωπεύει την ικανότητα του εγκεφάλου να συνέλθει και να αναδιαρθρωθεί. Αυτή η προσαρμοστικότητα στο νευρικό σύστημα επιτρέπει στον εγκέφαλο να συνέλθει, μετά από διαταραχές ή βλάβες και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των αλλαγών που προκαλούνται από ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Parkinson, η νόσος του Αλτσχάιμερ , η δυσλεξία κλπ.
Η δυνατότητα αυτή του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει στον λεγόμενο μετανθρωπισμό.
Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει έναν προσομοιωτή, που μπορεί να τροφοδοτεί πληροφορίες απευθείας στον εγκέφαλο ενός ατόμου και να του διδάσκει νέες δεξιότητες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτόν τον προσομοιωτή τον χαρακτηρίζουν ως «ζωή που μιμείται την τέχνη». Πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη ενός προηγμένου λογισμικού, που θα κάνει την άμεση εκμάθηση, του στυλ Matrix, πραγματικότητα.
Στην κλασσική πλέον ταινία «The Matrix», ο πρωταγωνιστής Nίο είναι σε θέση να μάθει κουνγκ φου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά τη «φόρτωση» της πολεμικής τέχνης κατευθείαν στον εγκέφαλό του.
Ερευνητές από τα εργαστήρια HRL, με έδρα την Καλιφόρνια, λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο ενίσχυσης της μάθησης, μόνο που γίνεται σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτό που βλέπουμε στη συγκεκριμένη ταινία του Χόλιγουντ.
Μελέτησαν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου ενός εκπαιδευμένου πιλότου κι έπειτα φόρτωσαν τα δεδομένα σε αρχάριους, οι οποίοι μάθαιναν να πιλοτάρουν αεροσκάφη σε έναν ρεαλιστικό προσομοιωτή πτήσης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν εγκεφαλική διέγερση, μέσω σκούφων με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια, βελτίωσαν τις ικανότητες πλοήγησης και έμαθαν να πιλοτάρουν κατά 33% πιο γρήγορα, από μια άλλη ομάδα ατόμων που εκτελούσε το ίδιο πείραμα με ψευδή εγκεφαλική επέμβαση (placebo).
«Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα του είδους του. Είναι ένα σύστημα εγκεφαλικής διέγερσης «, εξήγησε ο Δρ Μάθιου Φίλιπς. «Ακούγεται επιστημονική φαντασία, αλλά υπάρχει μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματός μας».
«Το θέμα που εξετάσαμε ήταν η πλοήγηση ενός αεροσκάφους, το οποίο απαιτεί συνέργια τόσο της γνωστικής, όσο και της κινητικής απόδοσης. Όταν μαθαίνετε κάτι, ο εγκέφαλός σας αλλάζει φυσιολογία. Νέες συνδέσεις γίνονται και ενισχύονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.
«Αποδεικνύεται ότι ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που είναι περίπου στο μέγεθος του μικρού σας δακτύλου».
Ο Δρ Matthews πιστεύει ότι η εγκεφαλική διέγερση θα μπορούσε τελικά να εφαρμοστεί σε εργασίες, όπως η μάθηση οδήγησης, η προετοιμασία για εξετάσεις και η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις