Μια πρωτοπόρα ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα, το Pindus DUST (Pindus Delphi Ultra Survival Trek), ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πίνδο. Το “Pindus DUST”, μια πεζοπορική-ορειβατική διάσχιση της μεγάλης ελληνικής οροσειράς, με αρχή το Γράμμο και τέρμα τους Δελφούς, ήρθε σε πέρας με επιτυχία από την αθλήτρια ορεινού τρεξίματος Ασημίνα Ιγγλέζου την οποία απολαύσαμε αρκετές φορές φέτος το καλοκαίρι να ποζάρει με τα στρινγκ μπικίνι της στη Μύκονο. Η Ασημίνα, εμπνευστής της ιδέας, ακολούθησε μια προσχεδιασμένη διαδρομή 650 χιλιομέτρων, μέσα από μονοπάτια, δρόμους αλλά και πάνω σε απόκρημνες κορυφογραμμές και δύσβατα δάση, ενώνοντας το βορειότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας με τους εμβληματικούς Δελφούς, όπου έφτασε στις 5 Αυγούστου, μετά από 16 ημέρες πορείας και περιπλάνησης.
Στην μακρά πορεία της, η Ασημίνα σκαρφάλωσε επιπλέον και σε 12 από τις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο μια ξεχωριστή, ορειβατική διάσταση στο όλο εγχείρημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το σύνολο των ανήφορων που κάλυψε στην πορεία της η Ασημίνα, ξεπερνά τα 35.000 μέτρα! Είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρεί τη συνολική διάσχιση της Πίνδου συνεχόμενα και μέσα από μια διαδρομή που αναδεικνύει το σύνολο της οροσειράς. Τεχνικά, η πορεία είχε αμέτρητες δυσκολίες και αντιξοότητες, με εγκαταλειμμένα από χρόνια μονοπάτια και πεδία που απαιτούσαν στοιχειώδη αναρρίχηση σε εκτεθειμένες πλαγιές βουνών. Η όλη προσπάθεια καταγράφηκε με κάθε δυνατό τρόπο και με χρήση δορυφορικά υποστηριζόμενων οργάνων προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του εγχειρήματός της.
Απώτερος σκοπός του DUST πέρα από την αθλητική διάσταση του εγχειρήματος, ήταν η ανάδειξη της Πίνδου και της ορεινής Ελλάδας γενικότερα, μέσα από μια περιπέτεια στο μεγαλύτερο μορφολογικό στοιχείο της χώρας μας ορατό από το διάστημα! Η Πίνδος είναι μια περιοχή γνωστή κατ’ όνομα μόνο, άγνωστη όμως στην πραγματικότητα, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο γι’ αυτήν και κυρίως το ότι καταλαμβάνει όλο το μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η κάποτε ακμάζουσα οικονομικά και πολιτισμικά Πίνδος, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοί της δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης.
.
Η χώρα μας μπορεί να περιστοιχίζεται από αμέτρητα χιλιόμετρα ακτών στις θάλασσές της, είναι όμως κατά βάση μια ορεινή χώρα και είναι καιρός πια να αξιοποιηθεί τουριστικά αυτό το χαρακτηριστικό της, για να εξευρεθούν νέες πηγές πλούτου από τον αποκαλούμενο εναλλακτικό ορεινό τουρισμό! Το παράδειγμα το έχουν ήδη δώσει δεκαετίες τώρα αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας ήπια (δίκτυα μονοπατιών, φιλοξενία σε μικρές αγροτοτουριστικές μονάδες) το δικό τους ορεινό κεφάλαιο, προστατεύοντάς το παράλληλα ως κόρη οφθαλμού. Μόνο με ένα παρόμοιο τρόπο θα μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες της Πίνδου να κρατηθούν ζωντανές καταρχήν και να αναπτυχθούν στη συνέχεια. Μεγαλεπήβολα έργα ανάπτυξης, όπως υδροηλεκτρικά φράγματα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, χιονοδρομικά κέντρα και αιολικά πάρκα, δεν μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, παρά μόνο μηχανισμό καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου της Πίνδου αλλά και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των αιωνόβιων μονοπατιών της. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει την παρωχημένη λογική δεκαετιών, που αποδείχτηκε απόλυτα λαθεμένη και οδήγησε στο μαρασμό και στην ερήμωση της Πίνδου.
Εκατομμύρια Ευρωπαίοι αναζητούν παρθένες περιοχές της ηπείρου μας για να διαθέσουν χρόνο και χρήμα δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους και η Πίνδος είναι μια τέτοια! Η οικονομική ανάπτυξη πολλές φορές δεν απαιτεί φαραωνικά έργα και μαξιμαλιστικές λογικές, παρά μόνο σύνεση και προσαρμογή στο μικρό και στο ανθρώπινο, με δημιουργία και συντήρηση παλιών μονοπατιών και μικρών έργων υποδομής. Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή, όπου τα σημάδια των κλιματικών αλλαγών χτυπούν το συναγερμό στον πλανήτη, θα πρέπει οι κυβερνήτες κάθε χώρας να αποκωδικοποιήσουν τα ηχηρά αυτά μηνύματα και να πάρουν τις αποφάσεις τους!
Η αποστολή του Pindus DUST της Ασημίνας Ιγγλέζου και της ομάδας της έληξε με επιτυχία, όσον αφορά τον υποκειμενικό της στόχο, που ήταν η συνολική διάσχιση της μεγάλης ελληνικής οροσειράς, με βαθιές συναισθηματικές επιδράσεις. Όμως η ευρύτερη επιτυχία της θα καθοριστεί από το κατά πόσο στο άμεσο μέλλον θα εκδηλωθεί μια ευαισθησία και αντίστοιχη κινητοποίηση από παράγοντες της δημόσιας ζωής σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Μια ευαισθησία που θα αφορά την τύχη μιας τεράστιας περιοχής της επικράτειας, που οι άνθρωποί της για αιώνες άφησαν ανεξίτηλο το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους αλλά και της εθνικής μας συνείδησης. Όπως στη θεωρία του «πετάγματος της πεταλούδας», το DUST ένα μικρό γεγονός ίσως μπορέσει να ανατρέψει αύριο τη μέχρι σήμερα απαισιόδοξη πορεία της πρόσφατης ιστορίας της Πίνδου, δημιουργώντας αφορμές για μια αλλαγή που όλοι περιμένουν χρόνια τώρα αλλά που δυστυχώς δεν εμφανίζεται καν στον ορίζοντα…
Μετά την εμπειρία της στην Πίνδο φέτος και με τη γνώση του χώρου, η Ασημίνα ετοιμάζεται ήδη να επαναλάβει το εγχείρημά της και το 2019, προκειμένου να τελειοποιήσει και να οριστικοποιήσει τη μοναδική αυτή ορειβατική διαδρομή από το Γράμμο στους Δελφούς και να καθιερώσει μια συναρπαστική εμπειρία στην άγρια ραχοκοκαλιά της Ελλάδας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου