Η χώρα άλλαξε σελίδα σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά την έξοδό της από τα Μνημόνια την Τρίτη, κάτι το οποίο όμως, δεν
φαίνεται να συμμερίζεται ο ξένος τύπος, αναλυτές, ειδικοί, καθηγητές.
Από τη Δευτέρα κιόλας, όταν τυπικά ολοκληρώθηκε το τρίτο Μνημόνιο, άρχισε ο βομβαρδισμός δημοσιευμάτων από ξένα ΜΜΕ για το μέλλον της Ελλάδας. Ενα μέλλον το οποίο σκιαγραφούν λιγότερο αισιόδοξο από ό,τι περιγράφει και υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Τα ΜΜΕ με πομπώδεις σε πολλές περιπτώσεις τίτλους έστελναν το μήνυμα ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν μαγικά από τη μια ημέρα στην άλλη.
Θυμίζοντας την υψηλή ανεργία, το brain drain, τη φτωχοποίηση των Ελλήνων που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, τα μέτρα λιτότητας που έχει υπογράψει για τα επόμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας και φυσικά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η χώρα τα επόμενα χρόνια έστειλαν το μήνυμα ότι… ο ασθενής παραμένει στην εντατική.
Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία η διάσωση της Ελλάδας
Η αρχή έγινε με τον Guardian που χαρακτήριζε «κολοσσιαία αποτυχία» το πρόγραμμα διάσωσης από το οποίο βγήκε επισήμως η Ελλάδα.
Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο -που υπογράφει ο Λάρι Ελιοτ- η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η χώρα μπορεί επιτέλους να αποχωρεί από τα μνημόνια, και αυτό να παρουσιάζεται ως το ελληνικό success story, ωστόσο κάτι τέτοιο απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες».
Σε άλλο σημείο συμπληρώνει «Παρά τα πακέτα διάσωσης η ελληνική οικονομία έχει τεράστιο έδαφος για να καλύψει, καθώς έχασε το 1/3 του ΑΕΠ της κατά τα χρόνια της κρίσης».
New York Times: Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια –Αλλά ο πόνος δεν πέρασε
Οι New York Times αναφέρονται στο τίμημα της ελληνικής κρίσης και τις συνέπειες που είχε στη ζωή των Ελλήνων, μεταφέροντας προσωπικές ιστορίες ανθρωπων που επλήγησαν.
«Μπορεί η έξοδος από τα μνημόνια να είναι ένα θετικό βήμα για την Ελλάδα, ωστόσο οι πολίτες της παραμένουν επιφυλακτικοί. Όπως λέει και η 50χρονη Γεωργία Παυλιώτη, πρώην υπάλληλος σε εταιρεία δημοσκοπήσεων και νυν νταντά με μισθό 450 ευρώ τον μήνα: ”Το τέλος της διάσωσης δεν θα φέρει καμία αλλαγή στη ζωή μας. Εμείς απλά επιβιώνουμε, δεν ζούμε”», σημειώνουν οι ΝΥΤ.
Politico: Τέλος προγράμματος χωρίς ένα φιλί από τον Γιούνκερ
Το Politico σε άρθρο του τη Δευτέρα περιέγραφε μεταξύ άλλων την κατάσταση ως εξής: «Οι μικρές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90%, συνεχίζουν να παλεύουν με την έλλειψη τραπεζικών πιστώσεων και την υψηλή φορολογία. Οι επενδύσεις είναι περιορισμένες. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν φύγει και όλο και περισσότερο η οικονομία γίνεται «υπόγεια».
«Για να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η Ελλάδα, ο κόσμος, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας», υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel.
Αυτό το μέλλον είναι απίθανο, εφόσον το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται σήμερα στο 180% του ΑΕΠ, παραμένει μη βιώσιμο, εξηγεί ο Βόλφ. Αντί να δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο να ανασάνει, η Ευρώπη, με την επιμονή του Βερολίνου, συμφώνησε απλώς να δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων της, καθυστερώντας στην ουσία την ημέρα της κρίσεως.
Πεπεισμένο για αυτή την ανυποχώρητη προσέγγιση, το Βερολίνο αντιστάθηκε στην πίεση που άσκησε ο Macron για περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης, μια απόφαση που θα απαιτούσε από τη Γερμανία να δεχτεί να παράσχει το είδος αλληλεγγύης που αρνήθηκε στην Ελλάδα.
«Το τέλος του προγράμματος διάσωσης προσφέρει κρίσιμα διδάγματα για το μέλλον της ευρωζώνης. Δεν θα υπάρξουν παράτες, ούτε δακρύβρεχτοι αποχωρισμοί, ούτε καν ένα φιλί από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ», σημειώνει σε άλλο σημείο.
Bloomberg: Η Ελλάδα τώρα πρέπει να πετύχει το ακατόρθωτο -Πρωτογενή πλεονάσματα 3,4% για μια δεκαετία
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η χώρα τα επόμενα χρόνια. «Οι προβλέψεις της ΕΕ εμπεριέχουν, δυστυχώς, ευσεβείς πόθους.
Η Ελλάδα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,4% κατά μέσον όρο για μια δεκαετία και κατόπιν 2,2% μέχρι το 2060, κάτι που καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει κατορθώσει.
Μειώνοντας τις προβολές στο 2% και στο 1% αντίστοιχα και κάνοντας χρήση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, αναδύεται μια διαφορετική εικόνα. Για τις προσεχείς δεκαετίες, ακόμη και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές για να αποπληρώσει τους επίσημους δανειστές. Αν οι ιδιώτες επενδυτές θεωρήσουν ότι το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου, τότε θα αποσυρθούν και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει άλλη μια ελληνική κρίση.
Η προφανής λύση είναι να παραχωρήσει η ΕΕ πραγματική ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα. Όσο νωρίτερα. Τόσο το καλύτερο».
Γερμανικά ΜΜΕ: «Ποια έξοδος; Ο Τσίπρας έχει υπογράψει νέα μέτρα λιτότητας»
Handelsblatt: Μετά από 8 χρόνια στην εντατική ο ασθενής είναι πιο άρρωστος
«Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα έπρεπε ο ασθενής να είναι πιο υγιής από πριν. Στην περίπτωση της Ελλάδας συνέβη το αντίθετο.
Η χώρα είναι εξασθενημένη, οι άνθρωποι αποθαρρυμένοι», σχολιάζει σε ανταπόκρισή της η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt κι επισημαίνει: «Η ανεργία είναι διπλάσια συγκριτικά με το ξεκίνημα των προγραμμάτων, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.
Μισθοί και συντάξεις έπεσαν από το 2010 κατά μέσο όρο 30%.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat, ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. (…) Ακόμη κι αν η επαπειλούμενη χρεοκοπία έχει αποτραπεί (…) είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιτυχία.
Ως εκ τούτου, για την πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή η Δευτέρα είναι μια εντελώς συνηθισμένη μέρα. Γι’ αυτούς δεν αλλάζει σε πρώτη φάση απολύτως τίποτα».
Ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ υπογραμμίζει ότι επίκεινται νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα.
«Στον προεκλογικό αγώνα τέσσερα χρόνια πριν ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας υποσχέθηκε να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει ούτε σήμερα, στο τέλος του προγράμματος.
Αντιθέτως: Ο Τσίπρας έχει υπογράψει νέες δεσμεύσεις λιτότητας», παρατηρεί ο αρθρογράφος, επικαλούμενος τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Ελλάδα τις προσεχείς δεκαετίες.
Frankfurter Rundschau: «Ερχεται έκρηξη φτώχειας»
«Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα χωρίς προοπτική βελτίωσης», γράφει η Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «θεωρητικά η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Από το 2017 η οικονομία επιτέλους αναπτύσσεται και πάλι, έστω και ασθενώς.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 19,5%. Όμως αυτό δεν σημαίνει πολλά, δεδομένου ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Από τα 1,7 εκατομμύρια απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα ένας στους τρεις εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. (…)
Αυτοί οι μερικώς απασχολούμενοι δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να κατοχυρώσουν αξιόλογα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Στην Ελλάδα χτυπά μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα. ‘Φοβάμαι ότι έρχεται έκρηξη της φτώχειας», λέει ο ομότιμος καθηγητής Οικονομίας Σάββας Ρομπόλης».
ZDF: «Η κρίση τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν»
«Η κρίση τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν», επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από τη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα γιορτάζει το τέλος του δανειακού προγράμματος. Για τους Έλληνες πολίτες όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Τα παλιά προβλήματα προκαλούν παράλυση στη χώρα», επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής. Το ρεπορτάζ του ZDF καταγράφει την απαισιοδοξία τοπικών επιχειρηματιών, που στηλιτεύουν μεταξύ άλλων τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα.
«Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη γίνεται αντιληπτή από ελάχιστους», επισημαίνει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης εξακολουθούν να κυριαρχούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη. Μέτρα λιτότητας αντί δημοκρατίας και ενός λειτουργικού κράτους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος, οι αξίες της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται πιο μακριά από ποτέ».
SZ: Η Ελλάδα παραμένει ένα έξωθεν ελεγχόμενο κράτος
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «το προς το παρόν τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει ένα έξωθεν ελεγχόμενο κράτος. (…) Δεν θα υπάρξουν μεν νέοι μεταρρυθμιστικοί όροι, αλλά η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δανειστών –σε τελευταία ανάλυση θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει με τα χρήματά τους».
Η εφημερίδα του Μονάχου θεωρεί ότι πίσω από την ελληνική κρίση χρέους κρύβεται «ένας μεγαλύτερος κίνδυνος: Το νόμισμα που επρόκειτο να συνδέσει στενότερα τα κράτη της Ευρώπης, εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους σε παράγοντα διχασμού της ηπείρου.
Μεγάλα τμήματα της νότιας Ευρώπης ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις αναταράξεις του ευρώ τη δεκαετία του 2000. Μια γενιά νέων, άνεργων Ευρωπαίων φοβάται ότι θα μείνει ξεκρέμαστη.
Επειδή η ΕΕ δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία, πολλοί ψάχνουν φταίχτες και καθιστούν υπεύθυνη τη γερμανική πολιτική λιτότητας για την κατάστασή τους. (…) Στη Γερμανία από την άλλη έχει διαδοθεί ένα επικίνδυνο αφήγημα: Οι άλλοι θέλουν μόνο τα λεφτά μας. Υπάρχει το άσχημο αίσθημα ότι πάντα οι ‘φιλόπονοι Γερμανοί’ χρηματοδοτούν τα χρέη των ‘τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων’».
Ο Γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι οι πολιτικοί γνωρίζουν τις ανησυχίες των πολιτών, ωστόσο δεν φροντίζουν να τις κατευνάσουν.
Όπως τονίζει, «η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις ανάγκες των Νοτιοευρωπαίων εάν δεν θέλει να ασχολείται μονίμως με τη Λεπέν, τον Σαλβίνι και άλλους αντιευρωπαίους. Για να το πούμε ξεκάθαρα:
Η Γερμανία πρέπει να είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερα. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνο μια αναγκαιότητα που απορρέει από το πολιτικό βάρος (σ.σ. της Γερμανίας), αλλά έχει νόημα και από οικονομική σκοπιά. Η Γερμανία έχει επωφεληθεί από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον της να ενισχύσει τη νομισματική ένωση και να τη προφυλάξει από την επόμενη κρίση».
ΑRD: «Κάτι κινείται»
Αισιόδοξη, αντίθετα, η προσέγγιση του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD: «Κάτι κινείται», σχολιάζει ο ανταποκριτής του σταθμού στην Αθήνα. Ναι μεν αναγνωρίζει ότι «η 20ή Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει ημέρα μεγάλων εορτασμών», δεδομένου ότι ακόμη και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα «σκληροί και λιτοί καιροί» περιμένουν την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής παραπέμπει στους «αισιόδοξους», οι οποίοι «δικαίως λένε ότι έχουν γίνει πολλά στη χώρα.
Πληρώνονται πολύ περισσότεροι φόροι και αυτοί συλλέγονται με αυστηρότερους ελέγχους. Υπάρχει ελαφρά οικονομική ανάπτυξη. Και ο πληθυσμός έχει αποδείξει επί χρόνια ότι, παρά τις σκληρές περικοπές και τις διαρκείς αυξήσεις φόρων, είναι πρόθυμος να σφίξει τα δόντια. (…) Ακόμη και επενδυτές πήγαν στη χώρα. Και δεν διαμαρτύρονται όλοι για βασανιστική γραφειοκρατία και δυσχέρειες. Αντιθέτως, χαίρονται που το επιχειρηματικό τους ρίσκο επιβραβεύεται».
Allgemeine Zeitung: Η Ελλάδα ελεύθερη αλλά εξαρτημένη από τα δισεκατομμύρια των Βρυξελλών
Στις προοπτικές της Ελλάδας την επόμενη μέρα αναφέρθηκε και η γερμανική εφημερίδα Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι η χώρα χωρίς κούρεμα δεν έχει μακροπρόθεσμα δυνατότητες να σταθεί στα πόδια της.
«Για να εξασφαλιστεί ότι οι θυσίες άξιζαν πραγματικά η Ελλάδα χρειάζεται συνεχή βοήθεια. Χωρίς κούρεμα, η χώρα δεν θα έχει μακροπρόθεσμα πιθανότητες να σταθεί στα πόδια της. Το κράτος πρέπει να μπορεί να επενδύσει, οι Ελληνες πολίτες χρειάζονται μια προοπτική.
Θα πρέπει να διακρίνουν ότι οι θυσίες δεν ήταν επωφελείς μόνο για τους ξένους πιστωτές. Η Ελλάδα είναι βέβαια και πάλι ελεύθερη, αλλά παραμένει εξαρτημένη από τα δισεκατομμύρια των Βρυξελλών», σχολιάζει η γερμανική «Allgemeine Zeitung» όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Reuters: Μικρές προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο
Τον πήχη των προσδοκιών για την έξοδο στις αγορές, μία ημέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, χαμήλωσε με δημοσίευμά του το Reuters.
Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν το κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτίμησαν μιλώντας στο Reuters ότι η χώρα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.
«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους διαμεσολαβητές, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες.
«Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», συμπληρώνει.
Γερμανικά ΜΜΕ για το διάγγελμα Τσίπρα: «Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται»
Ο γερμανικός Τύπος επανήλθε την Τρίτη το βράδυ, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, με τη FAZ να σχολιάζει ότι πολλά προβλήματα παραμένουν ακόμη άλυτα στην Ελλάδα και να κλείνει με τη διαπίστωση ότι «ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 σε καμία περίπτωση δεν έχει φθάσει στο τέλος του».
Στο ίδιο πνεύμα και η Handelsblatt: η οποία τόνιζε ότι «η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η πίεση της λιτότητας διατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα σημεία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εξετάζουν κάθε τρεις μήνες τα ‘βιβλία’ της Αθήνας και να ελέγχουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η μοναδική διαφορά της ‘νέας εποχής’ είναι ότι δεν χορηγείται πλέον άλλη δανειακή βοήθεια».
Αλλά και η NZZ δεν άλλαξε στιλ. «Tο πρόβλημα του χρέους απλά μετατίθεται στο μέλλον», έγραψε λέγοντας: «Το (σ.σ.) ελληνικό κράτος είναι και θα παραμείνει χρεοκοπημένο. Το ότι αυτό το γεγονός μπορεί να κρυφτεί προς το παρόν με βολικό τρόπο κάτω από το χαλί, οφείλεται στη γενναιοδωρία των Ευρωπαίων δανειστών. Αυτοί παραιτούνται έως το 2032 από την απαίτηση εξόφλησης των οφειλομένων.
Ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους απλά μετατίθεται στο μέλλον – η λύση του ανατίθεται στις επόμενες γενιές. […] Η σημερινή ηρεμία στην Ελλάδα έχει αγοραστεί με υψηλό τίμημα και ο λογαριασμός θα παρουσιαστεί αργότερα».
WSJ: Η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε φοροδιαφυγή, παραοικονομία, γραφειοκρατία
Για την Ελλάδα λίγα έχουν αλλάξει, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Η χώρα εξακολουθεί να χρωστά δισεκατομμύρια στους πιστωτές της, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις τακτικές επισκέψεις και αξιολογήσεις για την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει.
Το σκίτσο του Guardian, η Ελλάδα σκελετός
Την ίδια ώρα, ο Guardian, με ένα ιδιαίτερα «γλαφυρό» σκίτσο σχολίασε την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
Με τίτλο «Καλά νέα: Η Ελλάδα εξέρχεται από την λιτότητα», ο σκιτσογράφος Μάρτιν Ρόουσον απεικονίζει τη χώρα μας ως έναν σκελετό που πανηγυρίζει το τέλος της μνημονιακής περιόδου.
Φόντο έχει την καμένη γη αλλά και σκιές εξαντλημένων και αποστεομένων Ελλήνων, θέλοντας να τονίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της οκταετούς κρίσης στην ελληνική κοινωνία.
Διευθυντής των FT σε Τουσκ: Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της
Εντωμεταξύ, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια ξέσπασε και κόντρα ανάμεσα στον διευθυντή των FT και τον Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Λάιονελ Μπάρμπερ, «απάντησε» στα συγχαρητήρια του Τουσκ στην Ελλάδα για την έξοδο από τα Μνημόνια με tweets στα οποία έγραφε ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το βουνό του χρέους της, ενώ η έξοδος είναι ένα ακόμη προσωρινό αντίδοτο.
«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το βουνό του χρέους της. (Η έξοδος) είναι απλά ακόμη ένα προσωρινό αντίδοτο για να καλυφθεί ο ανεύθυνος δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Ελλάδα μπορεί να υπήρξε διεφθαρμένη ως το κόκαλο (όπως είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός της, Ανδρέας Παπανδρέου), αλλά οι Ελληνες δεν άξιζαν αυτή την αντιμετώπιση. Ετσι εξηγείται, εν μέρει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τόσο αντιδημοφιλής».
Blog Widget by LinkWithin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
TA MME ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ!!! ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ!!! ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ......
-
Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες Πέμπτη σε ΑΤΜ κεντρικού σημείου της Λάρισας και συγκεκριμένα στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών της Εθνικής ...
-
Έφη Φουκαράκη Ο Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που καταγράφει το πρώτο μισό της ζωής του Στέλιου Καζαντζίδη, με...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου