Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Σύλληψη και προφυλάκιση επτά ανθρώπων που επέκριναν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αιγύπτιος πρώην διπλωμάτης ο οποίος είχε προτείνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τον τρόπο που κυβερνά την Αίγυπτο ο πρόεδρος
Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν την Παρασκευή, δήλωσε δικηγόρος που τους εκπροσωπεί.

Ο Μασούμ Μαρζούκ, άλλοτε πρεσβευτής και στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, συνελήφθη την Πέμπτη, ταυτόχρονα με έξι άλλα πρόσωπα που επέκριναν δημόσια το καθεστώς του Σίσι και πρότειναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την πολιτική του.

Οι επτά συλληφθέντες, που προφυλακίστηκαν για 15 ημέρες — η διάρκεια της κράτησής τους μπορεί να παραταθεί — κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για σύσταση και συμμορία και υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο Χάλεντ Αλί.

Ένας εξ αυτών, ο Αμρ Μοχάμεντ, κατηγορείται ότι εντάχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι ανακρίσεις τους αναμένεται να συνεχιστούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, ανέφερε ο Αλί μέσω Facebook.

Η οικογένεια του Μαρζούκ ανέφερε ότι μεγάλη δύναμη ανδρών των σωμάτων ασφαλείας μετέβη την Πέμπτη στο σπίτι του. Είπαν αρχικά ότι απλά ήθελαν να του μιλήσουν, πριν τον συλλάβουν και τον οδηγήσουν σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε, εξήγησε ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώην στρατάρχης Σίσι εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Αιγύπτου τον Ιούνιο του 2014, έναν χρόνο αφότου ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι τον Ιούλιο του 2013, όταν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ισλαμιστή προέδρου.

Ο Σίσι, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με το 97% των ψήφων, επικρίνεται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι επίσης ο Γιαχία Κάζαζ και ο Ράιντ Σαλάμα.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν οδηγήσει στις φυλακές χιλιάδες αντίπαλους και επικριτές του Σίσι τα τελευταία χρόνια, από ισλαμιστές ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη οργανώσεων της αιγυπτιακής αριστεράς. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αντιτείνει από την πλευρά της ότι οι ενέργειές της αποσκοπούν στην καταστολή της δράσης τρομοκρατών και άλλων στοιχείων στους οποίους προσάπτει ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις