Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των 19 θα κληθούν σήμερα να προετοιμάσουν την ατζέντα των συζητήσεων των
υπουργών στη Βιέννη, όμως σε ό,τι αφορά τις πρακτικές λεπτομέρειες της πρώτης αποστολής ελέγχου, της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, παραπέμπουν αποκλειστικά στις επί του εδάφους συζητήσεις.
Πληροφορίες του Real.gr από τρεις εθνικές αντιπροσωπείες που μετέχουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναφέρουν ότι θα “ήταν κακό σήμα” η από τώρα δημόσια συζήτηση, συμπληρώνοντας “δηλαδή εκτός διαδικασιών, χωρίς στοιχεία, σε λάθος πλαίσιο”.
Σε γενικές γραμμές το σώμα της ομάδας εργασίας δεν αγνοεί την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να προβεί σε “κοινωνικού τύπου” παροχές, όπως και η ίδια η πρόθεση της αναστολής της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς είχε διαφανεί, όμως, όπως λένε “ό,τι είναι να γίνει δεν θα γίνει με αυτόν τον τρόπο”.
Παρομοίως, σε συζητήσεις επί αριθμών και προθέσεων δεν θα μπουν ούτε οι υπουργοί για την άλλη εβδομάδα και αν ερωτηθούν θα παραπέμψουν στις συζητήσεις με την Τρόικα.
Στην πράξη, πηγές του Real.gr αναφέρουν ότι “τίποτα δεν έχει αλλάξει από το σχεδιασμό” και διευκρινίζουν: “pacta sunt servanda, σημαίνει να επιτευχθεί το 3,5% με πιστοποιημένο τρόπο και το 2019 - αυτό είναι δουλειά του προϋπολογισμού”.
Στην πράξη και πάλι οι ίδιες πηγές, που ουδέποτε έχουν πέσει έξω εξηγούν ότι “αποφάσεις χωρίς συζήτηση επί προϋπολογισμού δεν πρόκειται να υπάρξουν”, συμπληρώνοντας “ούτε και συζητήσεις εκτός πλαισίου”.
Στο ερώτημα αν πρόκειται περί πολιτικής ή τεχνικής απόφασης, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμφωνούν ότι “οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν να συμφωνούν και τα στοιχεία” και σημειώνουν τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις “πρώτα να δούμε τι υπέρβαση υπάρχει και μετά να δούμε πως θα την μοιράσουμε - και όχι το αντίθετο”.
Παρομοίως πηγές περί την ομάδα εργασίας εκφράζουν απορία για το πως ξεκίνησε η σχετική φιλολογία στον Τύπο και εκτίμησαν ότι δεν αναμένουν από τον Έλληνα μέλος της ομάδας εργασίας να αλλάξει την ατζέντα: “οι συζητήσεις θα γίνουν με τους θεσμούς”, ανέφεραν στο Real.gr.
Και πάλι στην πράξη, όπως ήδη έχει γράψει η Realnews στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής ελέγχου της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στο πλαίσιο της τακτικής συζήτησης επί των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών μελών για το 2019, που θα γίνει τον Οκτώβριο, οι ειδικοί της Κομισιόν αναμένουν από τις ελληνικές Αρχές να παρουσιάσουν δεδομένα, προβλέψεις και αριθμούς για την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ήδη από το λεγόμενο “no policy change scenario”, δηλαδή την τεχνική παραδοχή για την εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού, αναμένεται να υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, πέραν του 3,5%. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά η ανακοίνωση για πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% σε όρους προγράμματος ήδη από φέτος.
Σε πρώτη φάση και με τα στοιχεία που προκύψουν από τη λεγόμενη 2η κοινοποίηση (2nd notification) της Eurostat για το 2018, τον Οκτώβριο, η τρόικα θα εξετάσει αν και σε ποιο βαθμό το “4,2” επιβεβαιώνεται στο 2018 και μεταφέρεται στο 2019.
Θα συνυπολογίσει τη πορεία του τουρισμού, τις εξαγωγές και άλλα θεμελιώδη μεγέθη όπως την πορεία της είσπραξης των φόρων.
Σε γενικές γραμμές το επιτελείο της DGECFIN, παρότι προσεκτικό, θεωρεί το 3,5% δεδομένο και την εξετάζει όχι το αν θα υπάρχει υπέρβαση, αλλά το ποια θα είναι αυτή (σε πολλές εκδοχές και πολλά σενάρια).
Στην πράξη και με βάση της πληροφορίες του Real.gr, η Κομισιόν θα μπορούσε να δεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής είναι άχρηστο ακόμα και με πιστοποίηση μόνο του 3,5% και όχι του 4,2% - προφανώς με κατάργηση των αντίμετρων.
Το ΔΝΤ όμως δεν θα συναινέσει τόσο εύκολα και όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα χρειάζεται και την δική του υπογραφή στην πρώτη (και τη δεύτερη) μεταμνημονιακή έκθεση.
Το ΔΝΤ θα ήθελε υπεραπόδοση μιας μονάδας για να πειστεί, δηλαδή, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4,5% (μπορεί να είναι και ελαφρά χαμηλότερο καθώς έτσι κι αλλιώς ένα ποσοστό των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν πάει στην αποπληρωμή χρέους, αλλά ανακατευθύνεται στο εσωτερικό).
Πηγή: real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Αντώνης Κανάκης: “Αυτό είναι Tραγικό” – Tο “σκληρό” σχόλιο για τον “Εκατομμυριούχο” του ΑρναούτογλουΣτην πρεμιέρα του «Ράδιο Αρβύλα», ο Αντώνης Κανάκης και η παρέα του σχολίασαν με χιούμορ μια ερώτηση που παίχτηκε στον αέρα του τηλεπαιχνι...
-
Η επιρροή του Robert Kennedy Jr στον Donald Trump προκαλεί ανησυχία στη φαρμακοβιομηχανία
-
Γράφει ο Δημήτρης Δρίζος Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση της καταδίκης γνωστού Έλληνα ηθοποιού, για διακίνηση μεταναστών.
-
Ο Dr. Peter Dingle μοιράζεται τις κορυφαίες ιατρικές συμβουλές του με τους ακόλουθούς του στο TikTok.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου