Εκ νέου ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από την οριστική απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο. Σφοδρές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας,
εθνικιστικό παραλήρημα από τους ακροδεξιούς Τούρκους και απειλές για νέο 1922, πρωταγωνιστούν στη τουρκική ρητορική.
Είναι σίγουρο πως θα στηθεί ένα νέο σκηνικό έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο καθώς το ζήτημα των ”8” παραμένει εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η ελληνική πολιτική προσβάλλει το τουρκικό έθνος.
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει στην Τουρκία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία εγκρίθηκε οριστικά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, με πολιτικούς και όχι μόνο φορείς της γείτονος να καταφέρονται εναντίον της χώρας μας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μετά την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, τη σκυτάλη πήρε ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ibrahim Kalin, ο οποίος ανέφερε δηκτικά ότι «με την απόφαση του δικαστηρίου η Ελλάδα έδειξε ότι είναι μια ασφαλής χώρα για τους πραξικοπηματίες και τους τρομοκράτες. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλους, συμπεριλαμβανομένου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει πως «η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις διεθνείς υποχρεώσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων.Η Ελλάδα, απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, πληγώνει την ψυχή του τουρκικού έθνους. Θα πρέπει η χώρα να μην παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην επιτρέψει να γίνει ένα ασφαλές λιμάνι για τους πραξικοπηματίες».
Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από το υπουργείο Άμυνας, ωστόσο αρμόδιοι στρατιωτικοί συμπλήρωσαν ότι «εάν δεν ληφθούν αποφάσεις που να συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται η διεύρυνση στην εφαρμογή των μέτρων εμπιστοσύνης»…
O ακροδεξιός δε, ηγέτης του κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ακόμη ένα εθνικιστικό παραλήρημα, θυμήθηκε τον πόλεμο του 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της αυτή, εύχομαι να μη φτάσει στο σημείο να θυμηθεί την 9η Σεπτεμβρίου (είσοδος των στρατευμάτων του Ατατούρκ το 1922 στη Σμύρνη).
Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν την περίπτωση των 8 ως μια υπόθεση πλήρους αναποφασιστικότητας εκ μέρους της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να αναμένει καμία πρόοδο στην εφαρμογή των ΜΟΕ τα οποία η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς προχώρησε στην άρση τους μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.
Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει με τη σειρά του στην απόφαση του ΣτΕ εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση:
«Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπηματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά παραβίαση και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων.
Απορρίπτοντας την έκδοση των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.
Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη δικαστική τους κρίση, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με τη λήψη παράνομων αποφάσεων».
Ταξιδιωτικά έγγραφα στον Τούρκο πιλότο
Δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δόθηκε άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, τον πιλότο του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Η απόφαση ήταν γνωστή από τα τέλη Μαΐου, όμως επίσημα δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Συνεπεία της απόφασης ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί θα μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα εφόσον το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο, ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί μαζί με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς βρίσκεται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα σε τρεις από αυτούς έχει ήδη αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.
Η βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι πως δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και ότι ανήκε στην ισλαμική οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).
Μάλιστα, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.
Η πολυσέλιδη απόφαση επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία, για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (δηλαδή η Τουρκία):
«Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ. Τούρκου πιλότου) στη χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και τη διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του».
Με την απόφαση του ΣτΕ απορρίπτεται το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για ακύρωση του ασύλου που χορηγήθηκε στον Τούρκο πιλότο.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
TA MME ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ!!! ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ!!! ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ......
-
Οχήματα που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για περισσότερα από επτά χρόνια θα αποσύρονται αυτόματα από τα επίσημα μητρώα των αρμόδιων Υπηρεσι...
-
Δέσποινα Βανδή: «Εκρηκτική» εμφάνιση στον Λυκαβηττό – Δείτε βίντεο από την συναυλία – Η εμφάνιση της όμως προκάλεσε αντιδράσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου