Ο άλλοτε καταπράσινος οικισμός της Ανατολικής Αττικής, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Από τις περισσότερες εικόνες λείπει το χρώμα. Τα
πάντα καμένα. Περιουσίες κατεστραμένες και άνθρωποι απελπισμένοι με τον φόβο τους να εναλάσσεται με την οργή που νιώθουν, για όλους εκείνους που τους άφησαν αβοήθητους.
Η πυρκαγιά στο Μάτι εισέβαλε με πρωτοφανή ταχύτητα και έκαψε δεκάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, αλλά και της ώρας, ελάχιστοι αντέδρασαν όσο γρήγορα απαιτούσαν οι συγκυρίες με αποτέλεσμα δεκάδες να πεθάνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ επίσης πολλοί έχασαν τη ζωή τους στα αυτοκίνητά τους καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν. Η κρατική μηχανή δεν κατάφερε να αντιδράσει για να προστατέψει τους ανθρώπους.
Κάποιοι άλλοι πέθαναν και από την εισπνοή του καπνού που είχε κατακλείσει την περιοχή. Ουσιαστικά, λόγω της έκτασης του μετώπου της φωτιάς, μόνο όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή σώθηκαν, ωστόσο κάποιοι πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Εντοπίστηκαν επίσης 26 νεκροί όπου βρέθηκαν αγκαλιασμένοι σε ένα σημείο μόλις λίγα μέτρα δίπλα στην παραλία, καθώς παγιδεύτηκαν πάνω από έναν γκρεμό που τους εμπόδισε να φτάσουν σε αυτήν.
Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε τη δραματική αλλαγή στο Μάττι Αττικής μέσα σε ένα μήνα. Τα πάντα άλλαξαν με τρόπο δραματικό. Οι εικόνες της ομάδας «Up Drones» είναι αποκαλυπτικές και σαρώνουν το διαδίκτυο…
Το πριν και το μετά στο Μάτι Αττικής
Φωτιά: Ετσι χάθηκε η «μάχη της Μαραθώνος»
Οταν η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, η μάχη με τις φλόγες είχε χαθεί. Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί στη δασοπυρόσβεση. Κι όταν οι φλόγες πέρασαν από την ανύπαρκτη γραμμή άμυνας με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων σε Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Μάτι, σκόρπισαν τον θάνατο σε δεκάδες κατοίκους και παραθεριστές που έτρεχαν να σωθούν μην ξέροντας προς τα πού να κατευθυνθούν, όπως αναφέρουν tanea.gr
Οπως λένε δασικοί, η φωτιά πέρασε διότι δεν υπήρχε ένα ισχυρό μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα τα οποία σε συνεργασία με τα αέρια μέσα θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη φωτιά εμποδίζοντάς την να εξαπλωθεί.
Γιατί συνέβη αυτό; «Επειδή αρχικά υποτίμησαν τη φωτιά και έριξαν όλο το βάρος στο μέτωπο της Κινέτας» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Γιώργος Παπαδιάς, το σπίτι του οποίου στο Μάτι κάηκε ολοσχερώς. «Η διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων στάθηκε μοιραία».
Γύμνια
Στη συνέχεια φάνηκαν η γύμνια και οι ελλείψεις του συστήματος πυρόσβεσης. Δεν υπήρχαν (ή αν υπάρχουν δεν τέθηκαν σε λειτουργία) σχέδια απομάκρυνσης του κόσμου, δεν έγινε καμία προειδοποίηση κατοίκων και παραθεριστών για τον επερχόμενο κίνδυνο, ενώ δεν προηγήθηκε καμία προσομοίωση.Παράλληλα, τα περιφραγμένα οικόπεδα εμπόδισαν την πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα, ενώ η ανυπαρξία οδών διαφυγής και τα αδιέξοδα των δρόμων εγκλώβισαν κατοίκους και παραθεριστές που βρήκαν τραγικό θάνατο.
Η Πολιτική Προστασία είναι ανύπαρκτη στη χώρα, όπως κατέδειξαν και στο παρελθόν ακραία καιρικά φαινόμενα, και πλέον όχι απλά δεν μπορούν να νιώθουν εμπιστοσύνη οι πολίτες αλλά μάλλον πανικός τούς προκαλείται.
Πριν αρχίσει ο… πόλεμος με τη φωτιά γίνονται ασκήσεις επί χάρτου έτσι ώστε να ξέρουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πώς να δράσουν και να κινηθούν. Στη φωτιά της Δευτέρας υπήρξε προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και οι δυνατές ριπές ανέμων ήταν απολύτως προβλέψιμες, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο.
Η προειδοποίηση όμως για τις καιρικές συνθήκες, με βάση το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν φάνηκε να βοήθησε ιδιαίτερα. Και αυτό διότι, όπως καταγγέλλουν ειδικοί στη δασοπυρόσβεση, ποτέ (μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007) δεν «έτρεξε» κάποιο μοντέλο προσομοίωσης. Για παράδειγμα, αν η φωτιά επρόκειτο να κινηθεί από Νέο Βουτζά προς Μαραθώνα ποια θα έπρεπε να είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση των πυροσβεστών και πού και πώς έπρεπε να κατευθυνθεί ο κόσμος. Κοινώς, το πάθημα δεν έγινε μάθημα…
Χωρίς διέξοδο
Στο ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο συνέβαλε, κατά τους ειδικούς, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος που είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να αναζητήσει άλλους δρόμους διαφυγής, όπως από το Μάτι προς το Κόκκινο Λιμανάκι, όπου ο δρόμος φράκαρε από τα αυτοκίνητα, με συνέπεια να εγκλωβιστούν και να απανθρακωθούν δεκάδες άνθρωποι.Οταν η φωτιά πέρασε τη Μαραθώνος, μπήκε σε περιοχές με έντονες εναλλαγές δασικών τμημάτων με κατοικίες, με περιφραγμένα οικόπεδα, και στενούς – τυφλούς δρόμους, όπου δεν μπορούσαν από το φρακάρισμα να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα. Το θερμικό κύμα που αναπτύχθηκε μάλιστα, έκανε το μικροκλίμα ανυπόφορο για όσους είχαν εγκλωβιστεί.
Οι δυσκολίες της κατάσβεσης έγιναν από την πρώτη στιγμή γνωστές. Ομως μέχρι στιγμής δεν φάνηκε να είχε δοθεί εντολή εκκένωσης. Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς. Ωστόσο, όπως λένε, δασικοί, πώς μπορεί να είναι ουσιαστική αυτή η εντολή όταν δεν έχει γίνει ποτέ κάποια άσκηση εκκένωσης μιας περιοχής, όταν δεν έχουν οριοθετηθεί ζώνες συγκέντρωσης; Σχέδια δηλαδή ανά περιοχή ξεχωριστά.
Και ενώ το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και δήμων για το αν δόθηκε τέτοια εντολή συνεχίζεται, αναδεικνύεται και ένα άλλο θέμα: η δόμηση της περιοχής. Και αυτό, διότι, όπως προαναφέρθηκε, τα περιφραγμένα οικόπεδα εμπόδιζαν την πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα.
«Η φωτιά δεν ήταν έρπουσα. Εφευγε με τον αέρα από το ένα σημείο στο άλλο», εξηγεί ο Γιώργος Παπαδιάς. «Δεν υπήρξε σωστός συντονισμός ούτε σχέδιο διαφυγής».
Στοιχεία σοκ: Μη κατοικήσιμα τα μισά σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές
Συνεχίστηκαν για 2η ημέρα χθες (Τετάρτη 25/7) οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.
Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχεται σε 2.489, εκ των οποίων οι 1.740 διενεργήθηκαν χθες και οι υπόλοιπες 749 προχθές Τρίτη.
Από τα 2.489 κτήρια που ελέχθησαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 1.218 (ποσοστό 48,93%) μη κατοικήσιμα.
Τις αυτοψίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.
Συγκλονιστικά στοιχεία από το Copernicus: Κάηκαν ολοσχερώς 13.000 στρέμματα – 3.664 άνθρωποι κατοικούσαν στο Μάτι
Η φωτιά έκαψε περίπου 12.760 στρέμματα. Από την μισή καμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη, ενώ το Copernicus εκτιμά πως στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι.
Στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος η πληθυσμός ανέρχεται σε 11.154 άτομα, που σημαίνει πως εάν η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί περαιτέρω ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι σαφώς βαρύτερος.
Η φωτιά έκαψε επίσης 2.018 στρέμματα δάσους και σχεδόν 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου