Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΔιεθνήςΣυναγερμός για την Deutsche Bank!

Κίνδυνος να κοπεί στις δοκιμές αντοχής της Fed. Φραστική παρέμβαση από το ΕΚΤ, συνάντηση Μέρκελ με Ντράγκι.


Ο κίνδυνος να διαγράψει η Deutsche Bank στις δοκιμές αντοχής της αμερικανικής Fed, την επόμενη μέρα, θέτει σε συναυγή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τη στιγμή που η διοίκηση του Τραπεζού ανοίγει συνεχώς τα σχέδιά της με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συνασπισμούς της Αμερικής, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η αμερικανική κρατική τράπεζα διατηρεί την ψυχρότητά της στην Deutsche Bank και στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές την επόμενη μέρα που θα ανακοινώσει αποτελέσματα της δικής της αντοχής στις τράπεζες.

Για πρώτη φορά, η Deutsche Bank ελέγχεται στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, ως τράπεζα με μεγάλη έκθεση στην αμερικανική αγορά και κυρίως σε αγορές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων.

Η «καμπανάκι κινδύνου» για τη γερμανική τράπεζα ήλθε με μια «διαρροή» προς την «Wall Street Journal», η οποία δεν αμφισβητήθηκε από την Fed. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο προκάλεσε την αίσθηση στις αγορές, η Fed εντάχθηκε στην Deutsche Bank το 2017 στον κατάλογο των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες να κοπεί η DB στην επικείμενη έλεγχο και να υποχρεωθεί από τις αμερικανικές αρχές να αναζητήσουν νέα κεφάλαια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με το μερίδιο της να βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό.

Όπως εξηγούν οι τραπεζικές πηγές του Reuters, είναι δύσκολο να συμπεριληφθεί μια τράπεζα στον κατάλογο όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα και το επόμενο έτος να περάσει το τεστ αντοχής, καθώς τα κριτήρια για τις δύο διαδικασίες παρακολούθησης είναι περίπου τα ίδια.

Τις υποψίες των αγορών ότι κάτι «ψήνεται» για την Deutsche Bank στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ενισχύθηκε και η αυριανή απόφαση της αμερικανικής οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S & P να «ρίξει» την DB από την πρώτη κατηγορία («Α») στη δεύτερη ("BBB + "), Κάτι που μειώνει την θέση της τράπεζας στα χρηματικά και κεφάλαια αγοράς.
ΜΠΕΣ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δύο στοιχεία είναι ενδεικτικά της έντασης του συναγερμού που έχει επισημάνει στο ΕΚΤ για την Deutsche Bank, η οποία, εν πάση περιπτώσει, πέρασε οριακά τις ευρωπαϊκές αντοχές τεστ, χάρη σε «φωτογραφικές» προσαρμογές των όρων, ώστε να ευνοηθεί:

1. Η ΕΚΤ προχώρησε, μέσω αξιωματούχου που δεν αναφέρθηκε, σε δήλωση υποστήριξης της Deutsche Bank στο Reuters, όπου επισημάνθηκε ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, καλή διοίκηση και πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η παρέμβαση αυτή σταμάτησε την επίθεση της αγοράς στην τράπεζα και επέτρεψε την ανάκαμψη της μετοχής της.

2. Ο Μαρί Ντράγκι, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει συνάντηση με τη γερμανική κυβέρνηση την Δευτέρα, στο Βερολίνο. Δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς θα συζητήσουν και η συνάντηση επιχειρεί να υποβιβαστεί ως μια τακτική ενημέρωση της κυβέρνησης για τρέχοντα θέματα. Ωστόσο, η κρίση δεν επιτρέπει να θεωρηθεί ότι το θέμα της Deutsche Bank δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα ούτε ότι ο πρόεδρος του ΕΚ δεν θα επιθυμεί να συζητήσει κάποιο σχέδιο έκτακτης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης της τράπεζας, ώστε να μην υπάρξει καταφρόνηση των ευρωπαϊκών αρχών από ένα κακό αποτέλεσμα στις αμερικανικές δοκιμές.

Το ΕΚΤ έχει σοβαρό λόγο να ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις των Αμερικανών, καθώς έχει ήδη επιδείξει άγριες διαθέσεις, χωρίς να τηρεί τους συνήθεις κανόνες διπλωματικής ευγνωμοσύνης έναντι των τραπεζών που εποπτεύονται από το ΕΚΤ - χαρακτηριστικό είναι η πρόσφατη περίπτωση της λετονικής τράπεζας, η οποία εισήλθε στη μαύρη λίστα των Αμερικανών λόγω ξεπλύματος και κατέρρευσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, το ευρύτερο περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τους Ευρωπαίους, καθώς η διοίκηση του Τραμπ δείχνει διάθεση να κινηθεί ανταγωνιστικά προς την Ελλάδα, σε θέματα που εκτείνονται από το διεθνές εμπόριο, ως τη στρατιωτική συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς με κάποιες διπλωματικές πράξεις στο παρασκήνιο οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κινήσεις της Fed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις