Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Σε δοκιμασία τα κόμματα με το Σκοπιανό -Αναταράξεις, πιθανά διαζύγια και πολιτικά φλερτ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
Σε «καταλύτη» για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού αναδεικνύεται το «Μακεδονικό», αφού τα περισσότερα - πλην ΣΥΡΙΖΑ- βρίσκονται αντιμέτωπα με
διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό τους για την επίμαχη συμφωνίας Ελλάδας ΠΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή πρόβλημα, τουλάχιστον θεωρητικά, έχει και η κυβέρνηση, αφού ο ένας εταίρος, ο Πάνος Καμμένος λέει «όχι» στο «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο τάσσεται κατά της πρότασης μομφής. Ετσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαφανούν και πιθανές συνεργασίες της επόμενης ημέρας. 
Οι ΑΝΕΛ λένε όχι αλλά δεν φεύγουν από την κυβέρνηση
Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας κερδίζει στο εσωτερικό του κόμματός του εκείνους που «ψυχράθηκαν» από την προνομοθέτηση των μέτρων για συντάξεις-αφορολόγητο. Την ίδια ώρα όμως «στριμώχνεται στη γωνία» ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος αφού δύο αντιφάσεις των ΑΝΕΛ προκαλούν απορία. 
Πρώτον, από τη μία διαφωνεί ο κ.Καμένος με τη συμφωνία που θα βάλει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ,  κι από την άλλη ως υπουργός άμυνας, θα είναι στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου όταν λάβει η γειτονική χώρα πρόσκληση ένταξης, χωρίς ο ίδιος να έχει κανένα πρόβλημα.
Το δεύτερο θα μπορούσε να είναι και περίπτωση προς μελέτη αφού δεν υπερψηφίζει πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή μια κυβερνητική επιλογή με την οποία είναι αντίθετος.
Αυτές οι δύο αντιθέσεις αναμένεται να καταστήσουν τον κ.Καμμένο στόχο της ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή και πρόσφατη δήλωσή του ότι όχι μόνο θα καταψηφίσει τη συμφωνία (αν περιέχεται ο όρος Μακεδονία στο  νέο όνομα) αλλά θα εμποδίσει και την εφαρμογή της.  
Αναταράξεις σε ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι
Την ώρα πάντως που η «Μακεδονική» άρνηση απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια συμφωνία φέρνει πιο κοντά τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι που από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε υπέρ της λύσης του προβλήματος, και επακόλουθα της αποδοχής της συμφωνίας. 
Πρόβα για τη διεύρυνση των ρωγμών στο ΚΙΝΑΛ είχε γίνει με την πρόσκληση Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου πάλι για τις συζητήσεις στο Μακεδονικό. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την άρνηση της Φώφης Γεννηματά να τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας την ώρα που Παπανδρέου, Καμίνης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος την καλοβλέπουν, τότε μόνο γίνεται αντιληπτή η δυσκολία του ΚΙΝΑΛ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με άλλες φορές χθες ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε στην Ολομέλεια για να παρακολουθήσει ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη.
Το διακύβευμα που βάζει η ΝΔ 
Η κριτική για ακροδεξιά στροφή με αφορμή τη συμφωνία με τη FYROM, θα αποτελέσει την αφετηρία της επίθεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε χθες μια πρώτη γεύση, ορίζοντας ως αντίπαλό του τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
ΜΠΕΣ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Από την άλλη βασικός του στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κρατήσει ενωμένο το κόμμα και συσπειρωμένη την εκλογική του βάση.
Για τη Νέα Δημοκρατία το διακύβευμα είναι σαφές: Είτε ένας βουλευτής ψηφίζει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και άρα είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, είτε ψηφίζει «όχι» και άρα τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.
Κυβερνητική προσπάθεια ταύτισης όσων διαφωνούν με την ακροδεξιά 
Όλο και περισσότερο ο κ.Τσίπρας θα ταυτίζει και θα εντάσσει στο ίδιο μέτωπο όσους διαφωνούν με την συμφωνία με το μπλοκ των ακραίων στα Σκόπια, που κατηγορούν τον Ζόραν Ζάεφ ότι τα έδωσε όλα στην Αθήνα.
Ταύτιση ΝΔ και όσων από αυτή λένε «όχι» στη συμφωνία, με τους Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO, και τον πρόεδρο των Σκοπίων  Γκιόργκι Ιφανοφ ο οποίοι επίσης λένε όχι, είναι ένας ελιγμός που αναμένεται από τα κυβερνητικά στελέχη  στη Βουλή κατά τη διήμερη συζήτηση.
Η δήλωση Γκρουέφσκι ότι η συμφωνία που απορρίφθηκε το 2009 έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της (για την ΠΓΔΜ), δεν θα περάσει ανεκμετάλλευτη και θα ταυτίζεται με τον εθνικιστή Γκρουέφσκι, όποιος εμφανίζεται ενάντιος στη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις