Η Ρωσία δεν επιθυμεί να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα για προφανείς λόγους. Δεν επιθυμεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σ΄ αυτή τη λογική θα πρέπει να
ενταχθεί και το άρθρο Ρώσου διπλωμάτη σε εφημερίδα των Σκοπίων, στο οποίο βέβαια τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι λογικά.
Η εθνικιστική εφημερίδα “NOVA MAKEDOJIJA” δημοσιεύει εκτενές άρθρο του πρώην Πρέσβη Ρίστο Νίκοφσκι, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση Ζάεφ για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος. Ο Νίκοφσκι ισχυρίζεται ότι η πρόταση που προώθησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ για εξεύρεση λύσης erga omnes με το όνομα “Republika Ilidenska Makedonija” ενδέχεται να ήταν μία συνειδητή ενέργεια και ένα “κόλπο”, που είχε ως στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στην χώρα για το γεγονός πως το νέο όνομα θα αφορά όλες τις χρήσεις, εσωτερική και εξωτερική. Διότι, σύμφωνα με τον Νίκοφσκι, το επόμενο ερώτημα που θα τεθεί είναι: «εάν είναι δυνατό το erga omnes με αυτό το όνομα, γιατί δεν είναι δυνατό με κάποιο άλλο;»
Σύμφωνα με τον Νίκοφσκι, αν δεν πρόκειται περί συνειδητής ενέργειας για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, τότε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσιάστηκαν «πραγματικά ερασιτέχνες και απίστευτα αφελείς», σε αντίθεση με τους Έλληνες ομολόγους τους που χειρίστηκαν το θέμα «με άκρως επαγγελματικό αλλά και ανέντιμο τρόπο». Διότι, συνεχίζει ο Νίκοφσκι, στην διπλωματία ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι, από τη στιγμή που θα γίνει μία παραχώρηση, αυτή μένει στο τραπέζι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
Ο Νίκοφσκι προσθέτει πως ένα ακόμα διαπραγματευτικό λάθος που κάνει η πΓΔΜ είναι ότι δείχνει να επείγεται για λύση, κάτι που προσπαθεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά αυξάνοντας τις αξιώσεις της. «Στον Κοτζιά και στον Τσίπρα ήταν ευθύς εξαρχής σαφές ότι το “Ilidenska Makedonija” είναι απολύτως μη αποδεκτό. Θα ρωτήσετε: και γιατί τότε δεν το απέρριψαν αμέσως; Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει έξυπνος πολιτικός που θα αρνηθεί τέτοιο δώρο. Η “Μακεδονία” αποδέχθηκε για πρώτη φορά το erga omnes, στο οποίο επιμένει η Ελλάδα εξ’ αρχής. Ήταν ένα κέρδος που ούτε καν ονειρευόντουσαν. Αυτό συμβαίνει όταν διαπραγματεύονται ερασιτέχνες με επαγγελματίες… Οι Έλληνες αποδέχθηκαν θριαμβευτικά το δώρο του erga omnes, ενώ απέρριψαν με αγανάκτηση το προταθέν όνομα, οδηγώντας την “Μακεδονία” σε αδιέξοδο. Σε αντίθεση με μας, οι Έλληνες σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έχουν κάνει κανένα λάθος. Στην αρχή απομόνωσαν τον Nimetz και μετέτρεψαν τη διαδικασία σε απευθείας διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να αποδεχθούμε. Στη συνέχεια άρχισαν να εντάσσουν πότε-πότε τον Nimetz στη διαδικασία, όταν ήθελαν να πιστοποιήσουν και να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους», σημειώνει ο Νίκοφσκι..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου