Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Στο κρεβάτι του προκρούστη η Τουρκία: Οι Α/ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ-Ρωσίας διαμορφώνουν τον ρόλο και την μορφή της στην νέα Μ.Ανατολή

Οι δύο επικεφαλείς των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας, Στρατηγοί Γερασίμοφ και Ντάνφορντ, συνομιλούν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις
στο Ελσίνκι, σε μια ατζέντα που περιλαμβάνει ποικιλία θεμάτων στην οποία περιλαμβάνεται ο Ερντογάν και τα τερτίπια του σε Συρία, Ιράκ , Κύπρο, Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Λίγες ώρες πριν, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας επισκέφτηκε την Ρωσία για να
συντονιστούν οι δράσεις σε Μαύρη Θάλασσα,Αιγαίο, Μεσόγειο…
Κύριος στόχος της Ρωσίας είναι μια νέα «Γιάλτα» και ένας νέος διαμοιρασμός του κόσμου σε δύο ζώνες επιρροής. Συρία και Ουκρανία θα τεθούν στο τραπέζι όπως φυσικά και η Τουρκία σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση που στόχο έχει την έναρξη συζητήσεων για την οριστική επίλυση του θέματος της Συρίας.
Μην ξεχνάμε πως Ρωσία και Ισραήλ ουσιαστικά τα έχουν βρει για τον Νότο της Συρίας.
Ειδικά μετά την σημερινή αιφνιδιαστική διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας δεν αποκλείεται ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ να «καρφώσει» την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν αποκαλύπτοντας επιδιώξεις/στόχους/διαπραγματεύσεις. 
Η Συρία αναμένεται να είναι το κύριο θέμα καθώς και οι ζώνες αποκλιμάκωσης στα Νότια της χώρας ενώ ο πρόσφατος οδικός χάρτης Τουρκίας-ΗΠΑ θα συζητηθεί καθώς η Μόσχα κάνει κουμάντο στην Συρία.
Εκεί μεταξύ τους οι δύο υπερδυνάμεις θα μιλήσουν ανοιχτά για τον ρόλο της Τουρκίας στην νέα Συρία και στη νέα Μέση Ανατολή όπως αυτή θα διαμορφωθεί.
Αν ο Ρώσος δώσει το «οκ» στον Αμερικανό, είναι πολύ πιθανό να δούμε αρχικά κουρδικό κράτος σε πλαίσιο ομοσπονδίας στην Β.Συρία. Με το βλέμμα στην πλήρη αυτονόμηση στο απώτερο μέλλον. Εκεί η μοίρα της Τουρκίας σφραγίζεται.
Φυσικά απαραίτητη προυπόθεση είναι οι ΗΠΑ να έχουν αποφασίσει τι ακριβώς θέλουν να κάνουν με την Τουρκία.
Οπως έχουν τα πράγματα, η Τουρκία μπαίνει Μάνμπιτζ και η συμφωνία με ΗΠΑ επεκτείνεται μέχρι Ευφράτη.
Ταυτόχρονα έχει ήδη μπει βαθειά στο Ιράκ και κινείται προς το όρος Καντίλ, προπύργιο του PKK.
Είναι εύκολο Ρωσία και ΗΠΑ να τραβήξουν την «περόνη» στην περιοχή και οι τουρκικές δυνάμεις να βρεθούν εγκλωβισμένες μέσα στο έδαφος Συρίας-Ιράκ.
Πριν λίγο έγινε γνωστή η τουρκική πρόθεση περί δημιουργίας «buffer zone» στα πρότυπα της Επιχείρησης του Ευφράτη και στο Ιράκ!
Συνεπώς θα έχουμε νέα μεγαλύτερη επιχείρηση. Αυτό βέβαια δείχνει την τουρκική τάση.
«Τελειώνουμε μια και καλή με το κουρδικό για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της χώρας μας».
Θα δεχτούν οι ΗΠΑ να θυσιαστούν οριστικά οι Κούρδοι;
Oι δύο Α/ΓΕΕΘΑ αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ-Πούτιν.
Μόσχα και η Ουάσινγκτον συζητούν επίσης πιθανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, που επικαλείται διπλωματική πηγή.
«Σκεφτόμαστε την διενέργεια  προεδρικής διάσκεψης κορυφής και  συνομιλίες με τους Αμερικανούς εταίρους , αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο », ανέφερε στο  RIA NOVOSTI η  πηγή.
Οι δύο αρχηγοί λοιπόν ΗΠΑ-Ρωσίας  φέρονται να έχουν εξουσιοδοτηθεί να  συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα που υπάρχουν στο διμερές πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Δεν μιλάμε όμως για απλά συνάντηση δύο ανωτάτων αξιωματικών αλλά για την συνάντηση Δύσης και Ανατολής για όλα τα φλέγοντα στρατιωτικά ζητήματα , που περιλαμβάνουν φυσικά και την αποκαλούμενη «μυστική διπλωματία».
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Δηλώσεις βόμβα Ρώσων αφού έμπλεξαν την Τουρκία στην Αφρίν: «Ασυγχώρητο πολιτικό λάθος του Ερντογάν – Θα υποστεί μεγάλη γεωπολιτική καταστροφή»), είχαμε αναφερθεί στο παρασκήνιο των κινήσεων της Τουρκίας στην Συρία και πως το βλέπουν στο Κρεμλίνο σοβαροί ειδικοί.
Ρώσος  ειδήμονας σε γεωπολιτικά θέματα είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες  ότι «δημιουργείται η αίσθηση ότι οι Αμερικανοί υπονομεύουν  συνεχώς τον Ερντογάν οδηγώντας τον σε μοιραία έκβαση για να τον εμπλέξουν σε πόλεμο».
Ο ίδιος εκτιμά ότι « φοβάται για νέο  στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα στην ίδια την Τουρκία», λέει ο Στανισλάβ Ταράσοφ με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Vzgliad».
Πού στηρίζει τους φόβους του όμως ο ρώσος ειδήμονας;
«Ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι» υποστηρίζει ο Ταράσοφ και προσθέτει «ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, δεν έχει συμφωνήσει πλήρως με το Ιράν και την Ρωσία»
Οι φιλόδοξοι τακτικοί του ελιγμοί μπορούν να καταρρεύσουν, με τις πρώτες συγκρούσεις με τα ένοπλα τμήματα των κούρδων μαχητών, οι οποίοι όπως επεσήμαιναν και οι ρώσοι στρατιωτικοί είναι πολύ ικανοί στην μάχη».
Ο Ταράσοφ υπογράμμισε ότι οι πενιχρές επιτυχίες κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης η «Ασπίδα του Ευφράτη» και στην ετέρα στρατιωτική  επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας,  «δεν ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα του τουρκικού στρατού σε κανένα στάδιο .
ΜΠΕΣ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Παρατηρήθηκαν αστοχίες και έλλειψη οργάνωσης, υπακοής πολλές φορές και πολλά άλλα.
Παραδέχεται ότι «είναι νωρίς προς το παρόν να βγουν συμπεράσματα»,αλλά όπως λέει «είναι γεγονός ότι η Τουρκία η οποία μέχρι πρόσφατα σήκωνε τις σημαίες του νεοοθωμανισμού, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει συγκρούσεις όχι μόνο κοντά στα σύνορα της, αλλά βρίσκεται ενώπιον της απειλής να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Αν αυτό συμβεί -πιστεύει ο Ταράσοφ- αυτή θα είναι η δεύτερη γεωπολιτική καταστροφή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».
Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα θεωρεί ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» είναι πολιτικό λάθος του Ερντογάν, που δείχνει απειρία στο επίπεδο κρατικής ηγεσίας.
Αναφερόμενος μάλιστα γενικά στον τρόπο που ενεργεί η τουρκική ηγεσία ο Ταράσοφ λέει ότι «αυτό είναι ένα αίνιγμα για όλους τους ερευνητές της Μ. Ανατολής» και αυτό γιατί «σε αντίθεση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Τουρκία ήταν μια σχετικά ανοιχτή χώρα, ενσωματωμένη στη Δύση. Θα έλεγε κανείς ότι θα διέθεταν εμπειρογνώμονες που καταλαβαίνουν καλά αυτή την περιοχή.
Όμως πραγματοποιούν ασυγχώρητα λάθη. Είναι ακατανόητο γιατί οι Αμερικανοί υπονομεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τα σενάρια της αραβικής άνοιξης, οδεύοντας ανοιχτά σε τμηματοποίηση της Τουρκίας, όπως έκαναν στο παρελθόν με το Ιράκ και τη Λιβύη.
Πολύ περισσότερο που με τις πλάτες των Κούρδων μπορούν να διεισδύσουν στο Ιράν. Μπορεί κανείς να δει με πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις τις ενέργειες των Αμερικανών στην περιοχή αυτή, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι οι ενέργειες τους έχουν κάποια λογική σειρά», καταλήγει ο Ρώσος ειδήμων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής.
Άσχετα το τι λένε και το τι ετοιμάζουν να πράξουν ΗΠΑ-Ρωσία είναι και παραμένουν υπερδυνάμεις που συζητούν σε άλλο επίπεδο όλα τα ζητήματα και φυσικά αυτό της Τουρκίας.
Εκτίμηση Ρώσων και Αμερικανών σοβαρών αναλυτών είναι ότι Μόσχα και Κρεμλίνο δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση μια περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία να διαθέτει  500.000 ισχυρό  στρατό , σύγχρονα συστήματα , αεροσκάφη 5ης γενιάς και πιθανόν αργότερα  πυρηνικά όπλα.
Μπορούν και μόνοι τους να χωρίσουν περιοχές επιρροής χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κανέναν, και ειδικά το σουλτάνο Ερντογάν που δείχνει υπέρμετρη αλαζονεία και είναι άκρως επικίνδυνος.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις