Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Και ξαφνικά …χειρόφρενο από Σκόπια

Προσωρινό φρένο στη συμφωνία για το όνομα βάζει το υπουργείο Εξωτερικών από τα Σκόπια. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως γι’ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό
και ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Με άλλα λόγια, ο Ζάεφ ζητάει κι άλλο χρόνο πριν πει το οριστικό ναι ή όχι στο σχέδιο συμφωνίας που έχουν επεξεργασθεί οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για
να ενημερωθεί από τον Ζάεφ για το ακριβές περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας. Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιδιώκει να έχει εξασφαλίσει την πλήρη αποδοχή της συμφωνίας από το Υπουργικό του Συμβούλιο και από το κόμμα του πριν τηλεφωνήσει στον Τσίπρα.
Δεν είναι σαφές εάν το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση την Παρασκευή ή θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση. Πάντως, οι πιέσεις δέχεται από τον δυτικό παράγοντα είναι ασφυκτικές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τσίπρα δυσφορεί για την καθυστέρηση, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, πάντως, παραμένει ανοικτή και αμφότερες αποφεύγουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ρήξης.
Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να ενημερώσει την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών»
Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, «επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για παρόμοια σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας».
«Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των Σκοπίων.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ξαναχτύπησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι Αντόνιο Μιλοσόσκι. Ισχυρίσθηκε ότι ο Κοτζιάς έθεσε δύο πρόσθετες απαιτήσεις. Η πρώτη είναι η γλώσσα να μην είναι στα σλαβικά και αμετάφραστη, δηλαδή «Makedonski». Η δεύτερη είναι το ΝΑΤΟ να μην απευθύνει πρόσκληση στη γειτονική χώρα πριν το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
ΜΠΕΣ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Σύμφωνα με πηγές και από την κυβέρνηση Τσίπρα και από την κυβέρνηση Ζάεφ, οι «αποκαλύψεις» του Μιλοσόσκι έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και να τορπιλίσουν την υπογραφή της συμφωνίας. Η Αθήνα, πάντως, ήταν εξαρχής ξεκάθαρη όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Με την υπογραφή της συμφωνίας θα καταστήσει επισήμως σαφές με επιστολή του πρωθυπουργού πως εάν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και εφαρμοστεί η συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την ένταξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπέβαλε νέο αίτημα. Θέση της κυβέρνησης Τσίπρα, άλλωστε, είναι ότι αρνείται την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις