από τα οποία κανένα δεν θα έρθει άμεσα στην Τουρκία. Κι αυτό, γιατί οι πρώτοι Τούρκοι χειριστές τους θα πρέπει να μεταβούν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στο νέο τύπο αεροσκάφους, που όπως όλα δείχνουν την επόμενη διετία θα τα δούμε στο Αιγαίο.
Εκτός αν το κύμα αντιδράσεων που υπάρχει στις ΗΠΑ έχει αποτέλεσμα και η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προχωρήσει σε αναστολή παραδόσεων στην Τουρκία. Δύσκολο, όχι και απίθανο. Αμερικανοί Γερουσιαστές φωνάζουν πλέον ότι η Τουρκία δεν πρέπει να παραλάβει τα F-35, γιατί δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε χθες ότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα κι έχει ήδη πληρώσει 1 δις δολάρια στο πρόγραμμα, συνεπώς δεν μπορεί να συζητείται καν το ενδεχόμενο αναστολής παράδοσης αεροσκαφών.
Είναι γεγονός ότι το οικονομικό μέρος της συμφωνίας ενδιαφέρει και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin που δεν θα θέλει να χάσει έναν πελάτη όπως η Τουρκία. Ωστόσο ο Τραμπ έδειξε με την απόφασή του για το Ιράν ότι δεν αποφασίζει μόνο με τα συμφέροντα των εταιρειών. Η απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, για παράδειγμα προκαλεί την απώλεια 17 δις δολαρίων για την Boeing που είχε συμφωνήσει να πουλήσει αεροπλάνα στο Ιράν!
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι με την στάση τορπιλίζει τις όποιες διαπραγματεύσεις, χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την διάρκεια της ερώτησης προς τον Τζόναθαν Κόεν, τον υποψήφιο για την θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συνεδρίασε για την έγκριση του διορισμού του.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αφού υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε:
«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και θέλει να φύγουν οι ειρηνευτές. Στο τέλος της ημέρας, εάν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έμεναν μόνοι τους, ίσως θα είχαμε λύση. Αλλά η Τουρκία, με την πιο στρατιωτικοποιημένη κατά κεφαλή περιοχή σ’ όλο τον κόσμο, στην βόρεια Κύπρο, με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, επιδιώκει να παρεμβαίνει στα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου και άλλων χωρών. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου