Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβουν Βρυξέλλες-ΗΠΑ με το Σκοπιανό

Στη «μέγγενη» Κυβέρνηση και ΝΔ από τις έξωθεν πιέσεις για να ψηφιστεί με «180» από τη Βουλή η συμφωνία - Ραγδαίες οι εξελίξεις έως τις 17 Μαΐου


Αυξημένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή για την επικύρωση της ενδεχόμενης συμφωνίας για την επίλυση
του Σκοπιανού ζητήματος απαιτούν οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.
Η εξέλιξη αυτή, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει λύση με τον όρο «Μακεδονία», αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς μετά τα συλλαλητήρια, έχει φύγει από την παλαιά θέση της υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ήδη δέχεται έξωθεν πιέσεις, για επάνοδο στον ρεαλισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η διαπραγμάτευση για τη λύση του Σκοπιανού ζητήματος έχει φτάσει σε οριακό σημείο και δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες σταδιακά οι πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων λιγοστεύουν και πλέον είναι ανύπαρκτες, ένδειξη πως κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και κάθε διαρροή μπορεί να κάνει ζημιά.
Την εκκωφαντική σιωπή έσπασε ο μεσολαβητής Μάθιους Νίμιτς ο οποίος ανακοίνωσε τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων.
Η δήλωση του κ. Νίμιτς, έγινε μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της 2ης Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4).



Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν ακόμα μία πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα, σε ανύποπτο χρόνο, όταν είχε ερωτηθεί ο κ. Ζάεφ, εάν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε απαντήσει, ότι μια τέτοια συνάντηση έχει νόημα μόνο όταν υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Ίσως η ώρα αυτή έφτασε ή θα φτάσει μέχρι την 17η Μαΐου.
Η «μέγγενη» Βρυξελλών και Ουάσινγκτον στη ΝΔ
Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ουάσινγκτον που εκφράζει βασικά και το ΝΑΤΟ, γνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να περάσει από την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τα συλλαλητήρια η ΝΔ άλλαξε τη στάση της και έχει λάβει αποστάσεις από την σύνθετη ονομασία, που ήταν η θέση της από το Βουκουρέστι και εντεύθεν. Στόχος της είναι να φέρει σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και ένα εθνικό θέμα. Στην πραγματικότητα δεν διαφωνεί όπως προκύπτει από παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, τα οποία τάσσονται ανοιχτά υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
Ωστόσο, οι ξένοι παράγοντες δεν συμμερίζονται τα μικροπολιτικά παιχνίδια. 
Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή» αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν ξεκάθαρα μηνύματα από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντ. Μογκερίνι, ότι η ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Αυτό σημαίνει ότι, οι κύκλοι των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσινγκτον, θα ασκήσουν πιέσεις στη ΝΔ για να αποδεχτεί και να ψηφίσει τη συμφωνία, αφού η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια δυνατότητα.
Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει στη Βουλή την όποια συμφωνία, με τον κίνδυνο να μην περάσει, εάν δεν υπάρξει προεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των πιέσεων προς τη ΝΔ εντάσσεται και η πρόσφατη (νέα) συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ  με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, εκτός από την υπόθεση των F16, όπου η ΝΔ άλλαξε στάση και ενέκρινε το project της αναβάθμισης, που προηγουμένως απέρριπτε, ασκήθηκαν πιέσεις και για το Σκοπιανό, κάτι που θα φανεί στις επόμενες μέρες.
Και οι ΑΝΕΛ
Δεν είναι όμως μόνο η ΝΔ που εμφανίζεται να αντιδρά στην προοπτική συμβιβαστικής λύσης για το Σκοπιανό, αλλά αντιδρά και ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ.
Χθες το βράδυ, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου, επανέλαβε την πάγια θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε συνέντευξή της στον Real FM, ερωτηθείσα αν ισχύει η θέση των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται, απάντησε: «Η θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό είναι πάγια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα όνομα που να εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγο αυτού. Το κράτος των Σκοπίων θα πρέπει να αποδεχθεί μια συνολική συμφωνία, δηλαδή, αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγή στις ταυτότητες, ένα όνομα έναντι όλων. Σε κάθε περίπτωση οι ΑΝΕΛ δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε βασικά ζητήματα και πάγιες θέσεις μας. Για εμάς ο πυρήνας του αλυτρωτισμού του γειτονικού κράτους βρίσκεται στο όνομα».
Πρόσθεσε πως οι ΑΝΕΛ θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και χωρίς εκπτώσεις τη θέση τους για «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παράγωγου αυτού για το όνομα της γειτονικής χώρας, ακόμη και στο ενδεχόμενο να ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών εάν υπάρξει συμφωνία για το «Μακεδονικό».
Τι έγραψε η «Αυγή
Στο δημοσίευμά της η «Αυγή» γράφει μεταξύ άλλων για τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του «Μακεδονικού».
Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του «Μακεδονικού» θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.
Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το «Μακεδονικό» είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή...- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια.
Αντιπολίτευση εδώ και εκεί
Με δεδομένο λοιπόν το διεθνές ενδιαφέρον για την έκβαση των εν εξελίξει συζητήσεων, τα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι έγινε γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του θέματος - και κάπως έτσι ερμηνεύεται η έως τώρα προσεκτική στάση του, παρά το γεγονός ότι το VMRO συνεχίζει να ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι. Αντιθέτως, ενώ τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει και στον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος ως τώρα κάθε άλλο παρά... προσεκτικός έχει φανεί. Στον αντίποδα, ειδικά μετά τα δύο συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» και με φόντο τις ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις από τους “σαμαρικούς”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναγκαστεί να “αγκαλιάσει” τα συλλαλητήρια και τους “μακεδονομάχους” και έχει ταχθεί εναντίον της λύσης γενικώς, λέγοντας ότι το θέμα... “δεν είναι της παρούσης”. Συν τοις άλλοις, η Ν.Δ. έχει θέσει και θέμα δεδηλωμένης με αφορμή τη διακήρυξη του Π. Καμμένου πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, ενώ ουδείς μπορεί να βασιστεί και στις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, λόγω διαρκών... παλινωδιών.
Πρόταση για “180”
Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι δυνάμεις της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι... αντιστρόφως ανάλογη της υπευθυνότητας των “ομολόγων” τους στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πως ουδείς στις Βρυξέλλες έχει πειστεί πως ακόμη κι αν Αθήνα και Σκόπια δώσουν... αύριο το πρωί τα χέρια, αυτό θα αποτελέσει μια συμφωνία με μέλλον και προοπτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το «Μακεδονικό» με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων αυτών είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια και σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντ. Μογκερίνι. Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις