Στο προσεχές μέλλον πρόκειται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ανθυποβρυχιακού αγώνα Sn.153427 τύπου P-3B Orion που πέρασε γενική επιθεώρηση και ανακατασκευή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποτελεί μέρος του στόλου πέντε αεροσκαφών P-3B Orion που το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε στην 353 ΜΝΑΣ η οποία πρόσφατα καταργήθηκε και τα οποία πρόκειται
σύντομα να αναβαθμιστούν.
To P-3B Orion με Sn.153427, πέταξε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας (112ΠΜ) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στις 13 Ιουλίου του 2016 σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος P-3HN MLU.
Μερικούς μήνες νωρίτερα στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 είχε υπογραφεί το συμβόλαιο με το US Naval Air Warfare Center Aircraft Division, συνολικού ύψους 141,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του πρωτοτύπου και την αγορά των απαρτίων για τα 4+1 αεροπλάνα που θα υποστούν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης του συγκεκριμένου αεροσκάφους, οι μηχανικοί της ΕΑΒ αντιμετώπισαν σωρεία προβλημάτων, αφού το αεροσκάφος είχε καθηλωθεί στην Ελευσίνα από το 2009 δηλ για επτά έτη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα αεροσκάφος.
Συνολικά 650-700 προβλήματα – αστοχίες (Discrepancies) εντοπίστηκαν από την λεπτομερή επιθεώρηση των μηχανικών της ΕΑΒ οι οποίοι πραγματικά δεν άφησαν τίποτα στην τύχη, αφού η ασφάλεια είναι υπεράνω όλων. Το αεροσκάφος δεν είχε πετάξει για 10 χρόνια, ενώ και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στην ΕΑΒ… έβγαλαν και αυτά βλάβες.
Ακολούθως η ΕΑΒ έπρεπε να αναζητήσει τα κατάλληλα ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ να θέσει σε λειτουργία μια σειρά μηχανημάτων και διαδικασιών για την επισκευή του αεροσκάφους. Εαν σε όλα αυτά προστεθεί και το διαχρονικό γνωστό πρόβλημα της έλλειψης μηχανικών και τεχνιτών της ΕΑΒ τότε γίνεται αντιληπτό το δύσκολο αν όχι τιτάνιο έργο που έπρεπε να πραγματοποιηθεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει έκπληξη το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε τελικά για να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και η ανακατασκευή (overhaul) του P-3B Orion.
Μέσα όμως από αυτή την χρονοβόρα διαδικασία η ΕΑΒ αντιμετώπισε πρακτικά προβλήματα τα οποία πιθανόν να μην ήταν γνωστά όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και «έμαθε» πολλά μέσα από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο αεροσκάφος.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε σε συνδυασμό με την υποδομή και την κωδικοποίηση των αναγκαίων ενεργειών που απαιτούνται για την επιθεώρηση και ανακατασκευή των P-3B Orion θα διευκολύνουν το έργο της ΕΑΒ για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των υπολοίπων αεροσκαφών (Sn. 153415, 153424, 152744 & 153441) με το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος να παραδίνεται στο Πολεμικό Ναυτικό το 2020 με τα υπόλοιπα αεροσκάφη να παραδίνονται σταδιακά μέχρι το 2023.
Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη P-3HN MLU Orion θα φέρουν το ραντάρ έρευνας πολλαπλών αποστολών μεγάλης εμβέλειας τύπου ELM-2022 της Ισραηλινής ΙΑΙ, το σταθεροποιημένο περιστρεφόμενο σύστημα FLIR τύπου MX-15HD της εταιρείας Wescam, και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ESM/ELINT ELL-8385 – (Integrated UAV ESM/ELINT System).
Επιπλέον των παραπάνω το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει νέο σύστημα IFF τύπου AN/APX-123, σύστημα Link 11 τύπου MDM-2022, σύστημα επικοινωνίας V/UHF τύπου AN/ARC-210, σύστημα επικοινωνίας HF τύπου AN/ARC-243, σύστημα AIS, σύστημα VOR/ILS τύπου MLR-2020 σύστημα ενδοεπικοινωνίας, νέο cockpit της Rockwell Collins, και το σύστημα καταγραφής δεδομένων τύπου AN/ASH-37.
Βασικό στοιχείο του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι το Σύστημα Διαχείρισης Αποστολών Maritime Mission Integration & Management System – M2IMS της Ελληνικής εταιρείας ISI Hellas, το οποίο θα διασυνδεθεί με το σύνολο των αισθητήρων, των επικοινωνιών και των οπλικών συστημάτων που το αεροσκάφος διαθέτει, προσφέροντας στον επικεφαλής του πληρώματος αποστολής μια ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου