Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, τα ενεργειακά και το Σκοπιανό στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά – Μπόλτον

Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα

Η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, η κατάσταση στην Τουρκία, τα Βαλκάνια, η ονομασία της ΠΓΔΜ και
οι ενεργειακοί δρόμοι της ευρύτερης περιοχής ήταν σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά το τέλος των επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα, η συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο διήρκησε μία ώρα.

Όπως ανέφερε «η συζήτηση αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Για το Σκοπιανό, η αμερικανική πλευρά, στις συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ και τον Τζον Μπόλτον «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον» αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Κοτζιάς ένιωσε την ανάγκη να τονίσει και πάλι δημοσίως ότι «δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει. Δεν θα δεχόμουνα ποτέ να πιεστούμε» είπε χαρακτηριστικά.




Ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών για το Σκοπιανό θα συνεχιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς. Επίσης έκανε γνωστό ότι την ίδια ώρα θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες που συνεδριάζουν παράλληλα με την κύρια διαπραγμάτευση.

Στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο. «Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος – ΠΓΔΜ, η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ. Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά που πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κοκ» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αξιολογώντας την αντιμετώπιση που είχε από την αμερικανική πλευρά, ανέφερε ότι οι συνομιλητές Τζον Μπόλτον και Μάκ Πομπέο, είχαν την σε διάθεση να ακούσουν και δέχθηκε πάρα πολλές ερωτήσεις.

«Η συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αυτό που εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πρώτον ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μας ακόμη και αν οι γνώμες μας είναι διαφορετικές, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την εμπειρία μας» τόνισε.

«Νομίζω ότι οι Αμερικάνοι ξέρουν ότι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη και ισχυρό πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας και ενδιαφέρονται πάρα πολύ να είναι σε διάλογο μαζί μας και να αντλούν και από τη δική μας εμπειρία και απόψεις τις οποίες ακούν πια πάρα πολύ προσεκτικά. Είναι απόψεις πολύ ευθείς».

Τα κύρια θέματα συζήτησης με την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ήταν πρώτον η παραπέρα ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ που αφορά από ζητήματα ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία. Δεύτερον, τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Τρίτον, τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ελλάδα

Στις επαφές του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον η αμερικανική πλευρά εστίασε το ενδιαφέρον της στο ζήτημα της Τουρκίας. «Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται από ότι αντιλαμβάνομαι σε μια αναζήτηση τους πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις, νέες συμμαχίες στην περιοχή» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον υπάρχει μια αναζήτηση για πως το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Τουρκία, τους προβληματίζει η συμμαχία της με Ιράν και Ρωσία ενώ στο Κογκρέσο σκέπτονται το πώς θα αντιδράσουν στην πώληση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις