Βρυξέλλες κι ας έτρεχε μετά να ζητά συγγνώμη! Στην Ελλάδα το ζήσαμε το 2015, με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σε ποσοστό 62%. Οι αγορές βέβαια δεν ήταν ακόμη τόσο αποτελεσματικές στο να “μας μάθουν να ψηφίζουμε”, αλλά τώρα έμαθαν και απειλούν…
Για να μην κοροϊδευόμαστε έτσι όπως το πάει η γερμανική ΕΕ, δεν είναι μακριά η εποχή που οι εκλογές μάλλον θα θεωρούνται περιττές! Ο Σόϊμπλε τα ΄χε πει στις δικές μας δύσκολες στιγμές όταν κυνικά έλεγε πως δεν είναι δυνατόν οι εκλογές των κρατών να αλλάζουν την οικονομική πολιτική της ΕΕ. Όσο λάθος κι αν είναι αυτή…Αρκεί να βολεύει τη Γερμανία…
Ο Γερμανός επίτροπος λοιπόν δεν είπε κάτι που δεν πίστευε.Οι εκλογές ,τα δημοψηφίσματα οτιδήποτε μπορεί να εκφράσει τη βούληση των πολιτών είναι πλέον πρόβλημα και καλό είναι να …αποφεύγεται…
Το συγγνώμη του Γερμανού που αποδεικνύει το ρητό για το φιλότιμο
Μετά το σάλο που προκάλεσε στην Ιταλία και τις αποστάσεις που έλαβαν από τις δηλώσεις του οι Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους.
“Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες”, υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος, εξηγώντας ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής. “Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία”, πρόσθεσε.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε επίσης “μια συγγνώμη ή την παραίτηση” του Έτιγκερ.
Η Κομισιόν φάνηκε επίσης να τηρεί αποστάσεις από τον Έτινγκερ, με τον εκπρόσωπό της, τον Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει ότι “οι Ιταλοί και μόνο οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους, κανείς άλλος”.
«Η Ιταλία χαίρει σεβασμού» λένε Γιούνκερ και Μοσκοβισί
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να καθορίζεται από τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων, έπειτα από μια φράση που αποδίδεται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος τόνισε ότι οι χρηματαγορές «θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν», η οποία προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στη χώρα.
«Η τύχη της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματαγορών», ανέφερε ο Γιούνκερ με ανακοίνωσή του.
«Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ένα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της οδό».
«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία χαίρει σεβασμού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασίζεται στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν έχουμε μια κοινή κληρονομιά: Την Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης από κοινού των σωστών λύσεων, μέσω του διαλόγου.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου