Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Η κρίση στην Ιταλία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της ΕΕ (National interest)

Ευρωπαϊκή Ένωση
Εάν η ιταλική κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της
κυβέρνησης της Ελλάδας, η οποία το 2015 υιοθέτησε μια πολιτική αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης του κρατικού χρέους, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση
Η Ιταλία ολοκλήρωσε τη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2018 οδήγησαν σε ριζική αλλαγή του πολιτικού τοπίου μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες
της ΕΕ. Οι αριστεροί δημοκράτες ηττήθηκαν: οι ψηφοφόροι έδωσαν περισσότερο από 50% των ψήφων στο λαϊκιστικό  «κίνημα των πέντε-αστεριών» και στο  δεξιο πολιτικό κόμμα «Λίγκα  του Βορρά». Οι συνομιλίες συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες. Το μέλλον της Ιταλίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, έχει αποδειχθεί  ότι είναι στα χέρια των πολιτικά  ξένων, γράφει  Scott McDonald  σε ένα άρθρο για το εθνικό συμφέρον.
Ο συνασπισμός των πέντε αστεριών και του της Λίγκα του Βορρά έχει λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό και φιλορωσικό  χαρακτήρα. Ο συνασπισμός αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ενίσχυση της νομοθεσίας ενάντια στην  μετανάστευση στο εγγύς μέλλον. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η νέα Ιταλική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και να ζητήσει ακύρωση  για μέρος του δημόσιου χρέους. Το χρέος της Ιταλίας έφθασε το 132% του ΑΕγχΠ, η περίσταση αυτή αναστέλλει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Mayor προειδοποίησε πρόσφατα τους νέους Ιταλούς συναδέλφους του ότι σε περίπτωση  που  η νέα κυβέρνηση αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα… Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο «.
Φάμπιο Visconti
Ματέο Salvini
Ο ηγέτης της  «Λίγκα του Βορρά» Ματέο Salvini αμέσως απάντησε στον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας ότι η προειδοποίησή του ήταν «απαράδεκτη» παρέμβαση, προσθέτοντας ότι δεν είχε υποσχεθεί στους Ιταλούς πολίτες ότι η χώρα «θα συνεχίσει στο δρόμο της φτώχειας, της αστάθειας και της μαζικής μετανάστευσης». Ο  Salvini τόνισε ότι «οι Ιταλοί πρώτα απ ‘ όλα!»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μιας από τις κορυφαίες εφημερίδες της Ιταλίας της Corriere della Sera, την θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας μπορεί να λάβει καθηγητής του νόμου από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Giuseppe Conte, ο ηγέτης  του κινήματος των πέντε αστέρων  Luigi di Mayo έχει αξιώσεις να λάβει το Υπουργείο εργασίας και Οικονομικής ανάπτυξης, και ο Salvini μπορεί να αναλάβει τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων.
«Η οικονομία της Ιταλίας είναι μία από τις πρώτες μείζονες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Το 2016, η οικονομία της Ιταλίας έφθασε σε ασυνήθιστα χαμηλή ανάπτυξη 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, αλλά σε 2017 η οικονομική ανάπτυξη ανήλθε σε 1,5%. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 2018, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 1,5%, το οποίο θα μειωθεί στο 1,1% το 2019.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα χαμηλά ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης δεν θα μειώσουν σημαντικά το ποσοστό ανεργίας, το οποίο παρέμεινε αρκετά υψηλό το 2017, φθάνοντας το 11,3%. Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι τις 2019, το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία δεν θα πέσει κάτω από το 10%.
Για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, η νέα κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να τροποποιήσει την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφωνία με την ΕΕ εάν το επίπεδο του ιταλικού δημοσιονομικού ελλείμματος υπερβεί το κατώφλι της ΕΕ των 3 %.
Το 2017, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας ήταν 2,3%. Εάν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, η Ιταλία μπορεί να υπερβεί το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος του 3%. Στην περίπτωση αυτή, η Ιταλία μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, το  οποίο με τη σειρά του θα μειώσει το επίπεδο των επενδύσεων στην ιταλική οικονομία. Εάν η ιταλική κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Ελλάδας, η οποία το 2015 υιοθέτησε μια πολιτική αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης του κρατικού χρέους, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.
To Κολοσσαίο
Παρ ‘ όλα αυτά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, οι Iταλοί πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι θα τα αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 60% των ψηφοφόρων έχουν μια «ευνοϊκή» ή «πολύ ευνοϊκή» άποψη για την  νέα  κυβέρνηση συνασπισμού. Μόνο το 34% των Ιταλών πολιτών είναι «αρνητικοί » ή «πολύ αρνητικοί» στη νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, και η νέα κυβέρνηση το γνωρίζει καλά. Παρά την έντονη ρητορική της νέας διοίκησης, οι πολιτικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, αλλά σίγουρα θα αποκλίνουν από το συμφέρον της ΕΕ. Εάν τα Ιταλικά περιουσιακά στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένα και η εισροή των επενδύσεων μειωθεί , μπορεί να ωθήσει την κυβέρνηση σε απερίσκεπτη δράση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση της Ιταλίας και τη μεγάλη οικονομική κρίση στην ΕΕ. «Η
νέα Ιταλική κυβέρνηση και η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει να επιλύσουν ορισμένα πολύ δύσκολα ζητήματα βραχυπρόθεσμα. Τους ευχόμαστε καλή τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις