Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν στην Τουρκία μετά την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι. Το καθεστώς εξαπέλυσε πογκρόμ κατά των αντιφρονούντων, και ιδιαίτερα κατά των εκπροσώπων των
επικριτικών ΜΜΕ, ένα πογκρόμ που συνεχίζεται ανελέητο μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει ντοκιμαντέρ του γερμανικού κρατικού δικτύου ARD.
Η υπόθεση Μεσαλέ Τολού
Στις 30 Απριλίου του 2017, γύρω στις 04:30 τα χαράματα πάνοπλοι κομάντος εισέβαλαν στο διαμέρισμα της γερμανίδας υπηκόου τουρκικής καταγωγής Μεσαλέ Τολού στην Κωνσταντινούπολη και τη συνέλαβαν με προτεταμένα τα όπλα μπροστά στα έντρομα μάτια του τότε δίχρονου γιου της, όπως είπε η ίδια στην κάμερα του ARD. Οκτώ ολόκληρους μήνες παρέμεινε φυλακισμένη η 33χρονη δημοσιογράφος και μεταφράστρια κατηγορούμενη για τρομοκρατική προπαγάνδα και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση – αιτιάσεις που απορρίπτει επίμονα η ίδια. Στο μεταξύ αφέθηκε υπό όρους ελεύθερη, αφού δεν μπορεί να ταξιδεύσει στο εξωτερικό καθώς εκκρεμεί η εκδίκασή της υπόθεσή της.
Απτόητη η Τολού συνεχίζει να υψώνει τη φωνή της και να διαδηλώνει υπέρ της ελευθερίας λόγου. Αλλά ο κρατικός μηχανισμός καραδοκεί. Αστυνομικοί με πολιτικά παρακολουθούν και βιντεοσκοπούν συστηματικά τις διαδηλώσεις μέσα σ’ ένα έντονο κλίμα εκφοβισμού : «Προσπαθούν να τις περιορίσουν, να μη μάθει ο κόσμος που και πότε γίνονται και να τρομοκρατήσουν τους περαστικούς», λέει η Τολού.
Η υπόθεση Γιαρίν Τουντζέρ
Στην ίδια φυλακή που κρατείτο η Τολού παραμένει κρατούμενη η Γιαρίν Τουντζέρ. Η 18χρονη φοιτήτρια είχε διαδηλώσει τον περασμένο Μάρτιο με άλλους συμφοιτητές της κατά της επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην Αφρίν της Συρίας. Στη διάρκεια της διαδήλωσης αστυνομικοί με πολιτικοί επενέβησαν, όπως καταγράφει το ντοκιμαντέρ, και συνέλαβαν αρκετούς νεαρούς που φώναζαν αντιπολεμικά συνθήματα.
Λίγο αργότερα ο Ερντογάν απειλούσε ότι όλοι οι «φοιτητές τρομοκράτες» θα ταυτοποιηθούν από τα βίντεο και οι Αρχές «θα πράξουν τα δέοντα». Την άλλη μέρα το πρωί ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες της αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι της Τουντζέρ και τη συνέλαβαν. «Μα δεν έκανε απολύτως τίποτε. Δεν έχει νόημα αυτό», είπε ο πατέρας της.
Η τουρκική Δικαιοσύνη χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να κυνηγήσει τους επικριτές του Ερντογάν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει ότι είχαν συλληφθεί πάνω από 69.000 φοιτητές.
Η υπόθεση Αλπάι και Αλτάν
Αλλά ακόμη και το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι με δεμένα τα χέρια στην Τουρκία. Τον περασμένο Ιανουάριο διέταξε να αποφυλακιστούν οι δημοσιογράφοι Σαχίν Αλπάι της Zaman και Μεχμέτ Αλτάν, εναντίον των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.. Όμως, μετά τη σφοδρή κριτική που άσκησε στην απόφασή του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δύο κατώτερα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης την απέρριψαν με αποτέλεσμα ο 65χρονος Αλτάν να παραμένει πίσω από τα κάγκελα, ενώ ο Αλτάι τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τις αρχές Μαϊου.
«Από τότε που κυβερνά το AKP, υπάρχει μεγάλη επιθετικότητα εναντίον όχι μόνον των αριστερών, αλλά όλων των επικριτικών ΜΜΕ», λέει η Ντέρια Οκουτάν, επικεφαλής του αριστερού ειδησεογραφικού πρακτορείου Etha.
Και δεν είναι μόνον τα στόματα των αντιφρονούντων δημοσιογράφων που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση, αλλά και πολλών καθηγητών και των δικηγόρων των κατηγορούμενων για τρομοκρατία. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλλονται, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ακολουθούν συχνά το ίδιο μοτίβο.
Το παράλογο στην όλη ιστορία είναι ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι ανεξάρτητο. Και ο ίδιος σκοπεύει, όπως είπε σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση, να το κάνει «ακόμη πιο ελεύθερο», όταν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου...
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου