στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ενώ τάχθηκε παράλληλα υπέρ της ρύθμισης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε πιθανή και απαραίτητη, με βάση τη γαλλική πρόταση για ευέλικτους όρους αποπληρωμής σε αντιστοιχία με την οικονομική ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή είναι μία πολύ καλή ιδέα» ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα, πρέπει να τηρήσουν το λόγο τους.
«Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Όταν έχεις ένα μαραθώνιο, τα πιο δύσκολα μέτρα είναι τα τελευταία, για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ρεαλιστικό, δίκαιο και βιώσιμο. Ως τώρα είχαμε ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά – είναι καιρός να βάλουμε στο επίκεντρο την πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αλλαγή παραδείγματος στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις και να μην κυλήσει ποτέ ξανά η χώρα σε κακές συνήθειες. Ενδεικτικά δε, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2000 – 2008 αυξήθηκαν κατά 40%.
Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιτύχει η Ελλάδα, και ότι η εξασφάλιση της ελληνικής επιτυχίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ηράκλειο άθλο με ιστορική διάσταση, που θα βοηθήσει και στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ευρώ. Όπως ανέφερε, πρέπει να συγχαρούμε τους Έλληνες γιατί είναι καλοί Ευρωπαίοι σε δύσκολες στιγμές, και η Ελλάδα είναι πολύ πιο ευρωπαϊκή χώρα από πολλά άλλα κράτη μέλη της Ένωσης.
«Η προσπάθεια της Ελλάδας αποδίδει καρπούς αλλά είναι αργή διαδικασία. Το τίμημα για να ξεπεραστεί η κρίση ήταν και παραμένει πολύ υψηλό σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτά που έκανε η Γερμανία ήταν περίπατος μπροστά σε αυτά που έγιναν στην Ελλάδα», είπε.
«Η Ελλάδα – ανέφερε χαρακτηριστικά – γνωρίζει πολύ καλά πως ήταν να αντιμετωπίζει τον εγωισμό κάποιων χωρών της Ευρώπης. Η Γερμανία ήταν μία από αυτές. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα σπάνια φαινόταν να καταλαβαίνει τις θέσεις της Βόρειας Ευρώπης. Μπορεί η Ελλάδα να έχει δίκιο όταν ασκεί κριτική για τα λάθη που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα, αλλά ταυτόχρονα έχει υπάρξει μεγάλη επίδειξη αλληλεγγύης από τις άλλες χώρες. Το πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 220 δισεκατομμύρια ευρώ και η αποπληρωμή θα γίνει σε πολλά χρόνια. Για αυτό ο καθένας πρέπει να αντιλαμβάνεται τις θέσεις του άλλου για να καταλήξει σε μία τρίτη εναλλακτική».
Ο κ. Γκάμπριελ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη εφέτος προβλέπεται να είναι πάνω από 2% και κάλεσε τη Γερμανία να είναι έτοιμη να επενδύσει και να εμπιστευτεί την Ελλάδα. Θα καταφέρουμε, κατέληξε, να διατηρήσουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες δημοκρατικές και σταθερές, αν συνδυάσουμε την οικονομική επιτυχία με την κοινωνική ασφάλεια – τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η Ευρώπη είναι χορτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων, καθώς δεν έχει αναπτύξει την δική της γεωστρατηγική και θεωρείται πλούσια αλλά αδύναμη ήπειρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου