Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Πυρηνική πρωτοπορία «avant-garde». Πώς η Ρωσία αποκαθιστά την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων


Επίδειξη δοκιμών του στρατηγικού συγκροτήματος πυραύλων Sarmat κατά την διάρκεια του μηνύματος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση
Μόσχα, 23 Μαΐου-RIA Novosti, Νικολάι Protopopov. Με μία μισή ντουζίνα
πυρηνικές κεφαλές, με  μια σειρά από ψευδείς στόχους, με την ικανότητα να ελιχτεί και να διαφύγει  με  υπερηχητικές ταχύτητες από κάθε υφιστάμενο και μελλοντικό αμυντικό πυραυλικό  σύστημα -το επόμενο έτος οι Στρατηγικές  πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας θα λάβουν το μοναδικό
πυραυλικό σύμπλεγμα «Avangard», και το 2020 τον  διηπειρωτικό Βαλλιστικό  πύραυλο «Sarmat» . Σχετικά με τις δυνατότητες και τα κύρια πλεονεκτήματα των  νεωτέρων  όπλων-στο υλικό του RIA Novosti.
Βροχή μετεωριτών
Ο Βαρύς πύραυλος  με βάση  RS-28 “ αναπτύχθηκε στο κέντρο  Makeev και  θα αντικαταστήσει τον πύραυλο R-36M «voyevode», στην ταξινόμηση του ΝΑΤΟ-SS-18 Σατανάς. Ένα τέτοιο δυσοίωνο όνομα του γέρο-«Voyevode» έλαβε στη Δύση για ένα μεγάλο φάσμα επιθέσεων του και διαχωρίζοντας τα μέρη της κεφαλής του , τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να υποκλαπούν από τα συστήματα άμυνας του αέρα. Στις προσπάθειες κατά του «Σατανά» οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα θαλάσσιο συγκρότημα το Aegis με υποκλοπείς πυραύλων SM-3 και το αμυντικό πυραυλικό σύστημα  THAAD


Ωστόσο, μετά την ανάπτυξη του  «Sarmat»  η αποτελεσματικότητά τους θα είναι κάτω από ένα μεγάλο ερώτημα.
© Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Avant-garde ‘Πρωτοπορία’
Ένα από τα πλεονεκτήματα του νέου πυραύλου είναι η  πολύ γρήγορη εκκίνηση, η οποία επιτρέπει να πάει στη βαλλιστική τροχιά με ασφαλή τρόπο και να πάει στον στόχο του σε ελάχιστο χρόνο.
Αυτό το σύστημα  πτήσης καλείται επίσης ενεργό-θεωρείται ότι  τα ICBMs είναι τα πιo τρωτά στα Aegis. Επιπλέον, το «Sarmat» μείωσε σημαντικά το χρόνο πτήσης προς τον στόχο, το  οποίο μπορεί επίσης να κάνει ελιγμούς με υπερηχητικές ταχύτητες.
“Αυτές οι ιδιότητες δεν επιτρέπουν στα εχθρικά συστήματα  άμυνας και στα αντιπυραυλικά συστήματα να (pinpoint) συνειδητοποιήσουν την επιθετική κεφαλή, πόσο μάλλον να την πυροβολήσουν και να την ρίξουν κάτω,” , δήλωσε στο  RIA Novosti ο  στρατιωτικός  εμπειρογνώμονας Αλεξέι Leonkov.
-Το βεληνεκές  πτήσης του «Sarmat»- είναι περίπου 18000 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, τόσο μέσω του Βόρειου  και μέσω του Νότιου πόλου. Δηλαδή, το  «Sarmat» είναι εγγυημένο  για να καταστρέψει κάθε στόχο οπουδήποτε- χωρίς να  υπάρχει σύστημα γι ‘ αυτό που να μπορεί να το  σταματήσει. » Το Sarmat «είναι σε θέση να μεταφέρει δύο τύπους φορτίων : 15 με χωρητικότητα 450  κιλοτόνων ή 10 με χωρητικότητα 750 κιλοτόνων
Η ικανότητα της κεφαλής ποικίλλει ανάλογα με το ποιοι στόχοι πλήττονται — στρατιωτικές ή βιομηχανικές υποδομές.
Επίδειξη των δοκιμών του στρατηγικού πυραυλικού συγκροτήματος «Sarmat» κατά τη διάρκεια του μηνύματος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση
Όσο για το αεροδιαστημικό σύστημα  «avant-garde» , είναι ουσιαστικά ένα φτερωτό μπλοκ που φτάνει  στο διάστημα από ένα βαλλιστικό πύραυλο.
Προγραμματίζοντας τον στόχο, επιταχύνει σε Mach 20 και με  ελιγμούς γίνεται απρόβλεπτο από το αεροπορικό αμυντικό  σύστημα και των πυραύλων τροχιάς.
«Λόγω της γιγάντιας τριβής γύρω από τη συσκευή, σχηματίζεται ένα σύννεφο πλάσματος.
Έχει γίνει τεράστιο έργο για τη δημιουργία υλικών του φτερωτού σκάφους, για την  προστασία των ηλεκτρονικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, είναι ένας μετεωρίτης, και δεν είναι κανένα  σύστημα πυραυλικής άμυνας  σε θέση να το ρίξει κάτω, «σημειώνει ο Leonkov.


Το σχέδιο μονομπλόκ επιτρέπει στο «avant-garde» να μεταφέρει το πυρηνικό φορτίο της κατηγορίας Megaton  για να νικήσει ιδιαίτερα σημαντικά αντικείμενα στο βαθύ πίσω μέρος του εχθρού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η μεταβλητότητα αυτής της «κεφαλής»: μπορεί να τρέξει από την βάση της , και από ένα κινητό επίγειο συγκρότημα ή θαλάσσιο μεταφορέα.
© Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Δοκιμές της νέας βαριάς κλάσης υγρού ICBM «Sarmat». 30 Μαρτίου, 2018
Ώρα να αντικατασταθούν

Οι ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις κατέχουν επί του παρόντος περίπου 50 βαριούς πυραύλους «Voevode» στην «διμοιρία μάχης». Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη λήξει όλες τις εγγυήσεις και τους λειτουργικούς όρους: τα τελευταία 12 ICBMs κατασκευάστηκαν πίσω στο 1991. η κρίση στις σχέσεις με την Ουκρανία ωθεί στον επανεξοπλισμό. Ο κατασκευαστής των πυραύλων «Voevode»-   Yuzhnoye (Dnepropetrovsk), και το Κίεβο μετά 2014 αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τεχνική υποστήριξη.
Οι «Voevode» αφαιρούνται βαθμιαία από την ενεργό υπηρεσία και χρησιμοποιούνται ως μεταφορείς για τα διαστημικά οχήματα των διάφορων σκοπών. «Οι νέοι βαριοί πύραυλοι θα χρειαστούν ήδη από τις αρχές  του 2020. Αν το συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας δεν ανταποκριθεί στις προθεσμίες μπορούμε να καταλήξουμε  στον λεγόμενο “λάκκο” όπου θα είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι” δήλωσε ο βετεράνος των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων  Ph. D. Peter Belov
Κατά τη γνώμη του, τα πιο αποτελεσματικά όπλο  ως  σημείο της πυρηνικής αποτροπής σήμερα παραμένουν οι  διηπειρωτικοί  πύραυλοι, δεδομένου ότι γεωγραφικά οι περισσότεροι εκτοξευτές βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας. Κατά συνέπεια είναι πιο δύσκολο να παρακολουθούνται  από τους πυραύλους με βάση την θάλασσα και τον αέρα.
© RIA Novosti / Vladimir Fedorenko
Προετοιμασία για την εκτόξευση του πυραύλου RS-20 («Voevode-Κυβερνητης»)
Χωρίς   πάμε  πέρα από το επιτρεπτό
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο επερχόμενος επανεξοπλισμός των στρατηγικών δυνάμεων για τα τελευταία συγκροτήματα πυραύλων είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο βήμα που δεν παραβιάζει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων , αλλά μάλλον την  επαναφέρει.
Για λόγους σύγκρισης: οι ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχουν ανοικοδομήσει ενεργά τις Ένοπλες Δυνάμεις τους με τη στρατηγική μιας στιγμιαίας παγκόσμιας επίθεσης , ενώ παράλληλα επεκτείνουν την κάλυψη των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.
ΟιΑμερικανοί έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες για την καταστροφή της συνθήκης  της μέσης και μικρής εμβέλειας πυραύλων (INF) , η οποία θα φέρει τις κορυφαίες πυρηνικές δυνάμεις πίσω στη δεκαετία του 1950, όταν κανείς δεν συντόνιζε τις ενέργειές τους.
«Τα νέα στρατιωτικά συστήματα που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχουν αλλάξει αναμφίβολα τη στρατιωτική-πολιτική κατάσταση στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη υπό εντατικές εργασίες για τη δημιουργία υπερηχητικών όπλων, εκσυγχρονισμό  των υφιστάμενων πυρηνικών όπλων, πλήρη αναθεώρηση όλων των πυρηνικών δυνατοτήτων τους,-λέει στο RIA Novosti  ο διευθυντής του κέντρου στρατηγικών συνθηκών Ivan Konovalov. «αλλά η ηγεσία της χώρας μας κατάφερε να πάρει  την πρωτοβουλία, αυτή ήταν μια λαμπρή στρατιωτική και πολιτική κίνηση.»
Όσον αφορά τις διεθνείς Διεθετήσεις, η Ρωσία δεν παραβιάζει τίποτα: ούτε τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ούτε τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ούτε τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Μόνο ένας πύραυλος θα αντικατασταθεί από έναν άλλο, και ο αριθμός των μεταφορέων πυρηνικών όπλων θα παραμείνει ο ίδιος.
© RIA Novosti / Vladimir Fedorenko
 Συγκρότημα πυραύλων μεσαίου εύρους RSD-10 στο μουσείο στο χώρο δοκιμών Kapustin Yar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις