Άρση του αδιεξόδου και αποκόλληση από το τέλμα που έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό, επιδιώκει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η γειτονική χώρα να
παραμένει αδιάλλακτη στην αλλαγή του συντάγματός της. Η Αθήνα εξυφαίνει ένα εναλλακτικό σχέδιο που έχει ως «κατευθυντήρια γραμμή», τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίαςανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, που θα έχει την επικύρωση των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ).
Η Αθήνα επιδιώκει να προσδώσει επιπρόσθετα διεθνή χαρακτηριστικά στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και να θέσει εκ νέου την ατζέντα των συζητήσεων, με υπόβαθρο το «plan Β» που επεξεργάζεται.
Η συμφωνία, την οποία θα προσυπογράψουν τα Σκόπια και θα κατατεθεί στους εν λόγω οργανισμούς, θα περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές αιτιάσεις και προτάσεις, για τη συνολική επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκεται η πρόταση της Αθήνας για το ονοματολογικό, που «εμπεριέχει» σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και θα είναι αμετάφραστη (σλαβική γλώσσα).
Ονοματολογικό: Σημείο κλειδί το erga omnes
Βασική ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, είναι η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κι ότι αυτό να αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Η Αθήνα προκρίνει ως βασική επιλογή το όνομα Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), ενώ παράλληλα προτείνει τα εξής ονόματα:
• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το υπουργείο Εξωτερικών καταστρώνει τη στρατηγική του ενόψει της συνέχειας, έχοντας κατά νου δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο χαρακτηρίζεται ως ευνοϊκό για τις διαβουλεύσεις, καθώς προϋποθέτει ότι οι Σκοπιανοί θα συναινέσουν στην αλλαγή του συντάγματος, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με τη σύνταξη ενός νομικού κειμένου με το οποίο θα δεσμεύεται η γειτονική χώρα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ
Είναι πιθανό, κατά τη νέα συνάντηση ανάμεσα σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις 12 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να καταθέσει την ενναλακτική πρόταση της Αθήνας, προκειμένου να γίνει διαβούλευση επ’ αυτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου