Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Σχέδιο της Μόσχας έρχεται στην επιφάνεια , σύμφωνα με Αμερικανούς
αξιωματικούς και πλήθος δημοσιευμάτων, για την δημιουργία στην ουσία μιας τεράστιας βάσης ηλεκτρονικών και ηλεκτρομαγνητικών όπλων στην Συρία, με στόχο τον έλεγχο της Α.Μεσογείου και το μπλοκάρισμα
νατοϊκών και άλλων δυνάμεων στην περιοχή χωρίς να «πέσει» μία σφαίρα».
Πριν μερικές ημέρες ο αμερικανικός στρατός «διαμαρτυρήθηκε» ότι η Ρωσία μπλοκάρισε με ηλεκτρονικά όπλα τις επικοινωνίες των ΗΠΑ στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγο Raymond Thomas, οι Ρώσοι φέρονται να «απενεργοποιούν» ακόμη και τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EC-130 Compass Call της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που πετούν κοντά στις συριακές ακτές ενώ η δράση αυτών των όπλων φτάνουν έως την Κύπρο και την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή όταν οι Ρώσοι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ότι οι «συριακές» δυνάμεις αεράμυνας φέρονται να εξουδετέρωσαν αρκετούς πυραύλους που εκτόξευσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία στις 14 Απριλίου, ορισμένοι ειδικοί αμυντικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν αμέσως ότι, η Ρωσία «χρησιμοποιεί» ευρέως συστήματά ηλεκτρομαγνητικού πολέμου EW στο συριακό έδαφος .
Χθες, η ρωσική εταιρεία , Automa Concern, παρουσίασε νέα ηλεκτρομαγνητικά όπλα που θα δοκιμαστούν στη Συρία παράλληλα με τα νέα όπλα Kalashnikov.
Αυτά τα νέα όπλα χωρίζονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες εκδόσεις ανάλογα με τον τύπο των εναέριων στόχων για τους οποίους προορίζονται.
Ωστόσο, ο κύριος στόχος τους είναι τα UAV (μη επανδρωμένα οχήματα) τα οποία έχουν προκαλέσει εναέριο «κυκλοφοριακό χάος» στο συριακό ουρανό.
Το μικρότερο φορητό πυροβόλο όπλο ονομάζεται «Pishchal».
Είναι ένα φορητό ηλεκτρομαγνητικό όπλο σχεδιασμένο για να παρεμποδίζει τα σήματα Wi-Fi και GPS που προέρχονται από τους τρομοκράτες του ISIS , οι οποίοι κάνουν χρήση drones-καμικάζι .
Το ρωσικό οπλικό σύστημα φέρεται να είναι ικανό να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση έως μισού χιλιομέτρου, αποτρέποντας την δράση drone από πολλές πλευρές, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .
Περαιτέρω λεπτομέρειες είναι μυστικές και θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής έκθεσης του ρωσικού στρατού εντός στα προάστια της Μόσχας τον Αύγουστο, αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές μάχης και εξαχθούν τα κατάλληλα αποτελέσματα, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το «Pishchal» λειτουργεί με παρόμοιες αρχές με άλλα όπλα του είδους , καθώς «μπλοκάρει» τα κανάλια εντολών και ελέγχου και των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα συστήματα όπως το GSM, το GPS, και το Galileo.
Το όπλο είναι ακόμα ικανό για συνεχή χρήση για τέσσερις ώρες. Ο χρήστης μπορεί να το επαναφορτίσει για άλλες τέσσερις ώρες χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη πρίζα 220 volt ή μια υποδοχή σε πρόσθετη μπαταρία για συνεχή χρήση.
Τα Drones πως θα αντιδράσουν τώρα σε αυτό το είδος «πολέμου» ;.
Ανάλογα με το συγκεκριμένο μοντέλο, τα drones έχουν δύο προεπιλεγμένες λειτουργίες σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με τον χειριστή: είτε επιστρέφουν στο σημείο εκκίνησης είτε προσγειώνονται….άμεσα .
Άλλα μεσαία και μικρής εμβέλειας είδη ηλεκτρομαγνητικών όπλων που δημιουργήθηκαν από την Automatica Concern ονομάζονται «Ram» και «Falcon Peregrine».
Το τελευταίο είναι το ισχυρότερο και έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά όλα τα είδη των αεροσκαφών που αφορούν από μικρά UAV αναγνώρισης έως αεροσκάφη που είναι οπλισμένα με κατευθυνόμενες βόμβες .
Το «Peregrine Falcon» ανιχνεύει κυρίως UAV μέσω συστημάτων πολλαπλών καναλιών παρακολούθησης σε αποστάσεις περίπου 100 km. Τα εντοπίζει , τα «κλειδώνει» στο ραντάρ του και μετά τα «απενεργοποιεί».
Αλλά αν αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη μεταφέρουν ειδικά συστήματα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ηλεκτρομαγνητικά φασματόμετρα, το «Peregrine Falcon» στέλνει τις συντεταγμένες τους στα συστήματα εναέριας άμυνας όπως το » Pantsir-S1 «που εξουδετερώνει με βολές 30mm.
Το σταθερό μέσο ηλεκτρομαγνητικού όπλου με μέση εμβέλεια ονομάζεται «Ram» και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια σε μια μαζική επίθεση UAV από διάφορες κατευθύνσεις.
Όταν εντοπιστεί, αμέσως «χτίζει» ένα αήττητο πεδίο ηλεκτρομαγνητικών παλμών γύρω από τη βάση, το οποίο είναι αδιαπέραστο στα αεροσκάφη. Παρά το ευρύ φάσμα συχνοτήτων, η ακτινοβολία είναι απολύτως αβλαβής για τους ανθρώπους κάτω από τον θόλο.
«Το κύριο σημείο αυτών των συστημάτων είναι να ανιχνεύσουν και να εξαλείψουν μικρούς εναέριους στόχους που δεν έχουν εντοπιστεί από μεγαλύτερα συστήματα και ραντάρ « S-400 Triumph »και« Pantsir-S1 »αναφέρει ειδικός.
«Τα τελευταία ανιχνεύουν μαχητικά αεροσκάφη, βλήματα τύπου cruise , βόμβες και άλλες μεγάλες εναέριες απειλές αλλά όχι drones » , δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Izvestia Dmitry Safonov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν τα συστήματα ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων της Automatica περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές μάχης, θα είναι μια καλή προσθήκη στην ασπίδα προστασίας του στρατού στη Ρωσία και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο…όπως την Συρία.
Η Ρωσία έχει επιχειρησιακό επίσης το ηλεκτρομαγνητικό όπλο, τον πύραυλο Alabuga, ικανό να «εξουδετερώσει» όλα τα προηγμένα οπλικά συστήματα του εχθρού τα οποία στηρίζονται σε εξελιγμένα ηλεκτρονικά.
Πρόκειται για ένα ισχυρό πύραυλο EMR με το κωδικό όνομα «Alabuga» ο οποίος όταν εκραγεί στο κατάλληλο ύψος θα εκπέμψει ΗΜΠ σε ακτίνα 2500 χλμ. καταστρέφοντας όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα.
Το όπλο αυτό βυθίζει οποιαδήποτε χώρα στο σκοτάδι και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σχεδόν σε όλο το φάσμα των ανθρωπινών δραστηριοτήτων.
Την είδηση ανέφερε στο πρόγραμμα «Ημέρα της τηλεόρασης» ένας πολύ γνωστός αμυντικός Ρώσος εμπειρογνώμονας, o Κωνσταντίν Ντουσενόφ,Πρ
Την ίδια στιγμή τα ρωσικά An-124 , τα αποβατικά και εμπορικά πλοία μεταφέρουν πλήθος συστημάτων στην Συρία , συμπεριλαμβανομένων και κινητών συστημάτων ηλεκτρομαγνητικού πολέμου.
Η Ρωσία επιχειρώντας να έχει το πάνω «χέρι» στις μελλοντικές πολεμικές εξελίξεις επιχειρεί την ανάπτυξη των λεγόμενων ραδιοηλεκτρονικών όπλων με την χρήση ενός πανίσχυρου UHF παλμού ικανού να καταστρέψει όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε απόσταση πολλών μιλίων όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του Radio-Electronic Technologies Concern (KRET).
Έτσι με την παρουσία «μικρών» φορητών , τροχοφόρων και «πυραύλων» με ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες, η Συρία έχει καταστεί η μεγαλύτερη βάση αυτού του είδους όπλων στην Α.Μεσόγειο…
Τέτοιου είδους πυρσύλους διαθέτουν και οι αμερικανικές δυνάμεις εδώ και τρία χρόνια στο οπλοστάσιο τους, με πλήθος δοκιμών αυτού του είδους των όπλων .
Αυτό όμως που διαφαίνεται όμως καθημερινά είναι ότι ένας μελλοντικός πόλεμος θα διαθέτει οπλικά συστήματα πέρα και μακριά από όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.